Current Affairs November 30, 2018

1.Which Institute launched India’s first advanced personal robot for kids “Miko 2” ?

         1) IIT Chennai
         2) IIT Kharagpur
         3) IIT Bombay
         4) IIT Roorkee
         5) None of these

Answer – 3 ) IIT Bombay

Explanation: India’s first advanced personal robot for kids is launched by the graduates of IIT-Bombay, who are the co-founders of Emotix startup. This Miko 2 robot can identify moods, see, talk, hear, express, remembers names, rocognize faces, and starts a conversation. Miko 2 learns from its individual environment and develops a bond with child. Sneh Rajkumar Vaswani and his batchmates Prashant Iyengar, Chintan Raikar have founded the Emotix Tech start-up.

2. On November 28 2018, who is appointed as new permanent Chairman of Cricket Australia (CA) ?

        1) David Peever
        2) Steve Robin
        3) Hadley Hudson
        4) Earl Eddings
        5) None of these

Answer – 4 ) Earl Eddings

Explanation: Earl Eddings, appointed as a new permanent Chairman of Cricket Australia (CA) on November 28 2018. He would work as chairman till next October annual meeting when a new candidate is nominated for that post. He was a player Grade Cricket who appointed as Cricket Australia Director in 2008.

3. On which day, the Indian Organ Donation Day is celebrated ?

         1) November 26
         2) November 28
         3) November 27
         4) November 22
         5) None of these

Answer – 3 ) November 27

Explanation: Every year on November 27, the Indian Organ Donation Day is celebrated. This day is observed to motivate people to donated their organs after death and spread awareness of organ donation importance. The 9th IODD was organized by the NOTTO (National Organ and Tissue Transplant Organization) in Delhi.

4. Which ministry organised a National Festival for Children living in Child Care Institutions (CCIs) HAUSLA 2018 ?

         1) Ministry of Women and Child Development
         2) Ministry of Home Affairs
         3) Ministry of Health and Family Welfare
         4) Both (2) & (3)
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Women and Child Development

Explanation: The (MWCD) Ministry of Women and Child Development organised the 4 day festival “Hausla 2018” on November 26.

5. Who received the Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music category ?

         1) Keshav Ginde
         2) Abhilash Karath
         3) Ganesh Vaidya
         4) Amarnath Sen Gupta
         5) None of these

Answer – ) Keshav Ginde

Explanation: Pandit Keshav Ginde, a famous flautist who received the Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award 2018 for Classical Music category on 29th November 2018. He invented and played his own creative, the “Keshav Venu” flute in 1984. This flute is preserved by the Sangeet Natak Akademi in its national archives. This flute 42-inch long which generates 3.5 octaves while compared to regular flutes. It is recognized by Limca Book of Records.

6. Which is the one and only NATO country that has female Army Chief ?

         1) Poland
         2) Luxembourg
         3) Turkey
         4) Slovenia
         5) None of these

Answer – 4) Slovenia

Explanation: Slovenia is the 1st NATO (North Atlantic Treaty Organization) country has female Army Chief named Major General Alenka Ermenc to post of Head of its Army. Alenka Ermenc, former Army Commander who started military career in 1991. She served as the Army’s Deputy-chief of staff.

7. Who preserved the title of World Chess Champion, by defeating Fabiano Caruana at World Chess Championship in London ?

         1) Vladimir Kramnik
         2) Magnus Carlsen
         3) Vishwanathan Anand
         4) Gary Kasparav
         5) None of these

Answer – 2)  Magnus Carlsen

Explanation: On November 28 2018, At World Chess Championship was held in London, Magnus Carlsen from Norway continued his title as World Chess Championship by defeating Fabiano Caruana from US in a tie-breaker event. Magnus already won 3 Chess Championship.

8. Where was the 13th G20 summit 2018 held ?

         1) Buenos Aires
         2) Sydney
         3) Newyork
         4) Paris 
         5) None of these

Answer – )  Buenos Aires

Explanation: On 30th November 2018, the 13th edition of G20 summit 2018 was held at Buenos Aires, Argentina. The theme of this event is “Building Consensus for Fair and Sustainable Development”. This meeting was attended by top 20 leaders of economies of the world and they discuss about issues of economics, climate changes, agricultural sector, health-care issues faced by the world. Narendra Modi, PM of India attended this summit and discussed about Digital revolution and Skill India.

9. At 49th IFFI 2018, Which movie won the coveted Golden Peacock Award ?

         1) Walking with the Wind
         2) When the Trees Fall
         3) Donbass
         4) Ee Ma Yau
         5) None of these

Answer – ) Donbass

Explanation: The coveted Golden Peacock Award was won by the movie “Donbass”, a Ukrainian film directed by Sergei Loznitsa at 49th IFFI (International Film Festival of India) in Goa on 28th November. Donbass showcases about the hybrid war taking place in Eastern Ukraine and tells about world lost in post-truth and fake. This award carries 40 lakhs cash prize, citation and a trophy.

10. On November 28 2018, Which is the 1st state launch single emergency number ‘112’ that connects police, fire, health and other services through ERC (Emergency Response Centre) ?

         1) Telangana
         2) Himachal Pradesh
         3) Madhya Pradesh
         4) Hyderabad, India
         5) None of these

Answer – ) Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh is the 1st Indian state launched a single emergency number ‘112’ on 28th November 2018. This number connects the police, fire, health and other helplines through ERC (Emergency Response Centre). In shimla, 1 ERC is established and there are 12 District Command Centres in state. This service is a part of ‘112 India’ mobile app with panic button of smartphones.