Current Affairs November 29, 2018

1. On Which Day, The World’s largest uniformed youth organization, NCC (National Cadet Corps) celebrates its 70th NCC day in India ?

         1) November 24
         2) November 20
         3) November 25
         4) November 28
         5) None of these

Answer – 3 ) November 25

Explanation: World’s largest Uniformed Youth Organization, NCC (National Cadet Corps) celebrated 70th NCC day in India on November 25 2018. NCC cadets played a vital role in several relief operations for Kerala Floods and also they spread awareness about Yoga, Digital literacy, Blood donation. In this 70th NCC cadets participate in Cultural activities, Marches, Social Development Programme.

2. The ‘DataCity’ to encourage innovation and solve global challenges is launched by which state government ?

        1) Kerala
        2) Himachal Pradesh
        3) Odisha
        4) Karnataka
        5) None of these

Answer – 4 ) Karnataka

Explanation: The ‘DataCity’ has been launched by Karnataka government along with partnership France-based utility company Suez and Numa to encourage innovations and solve global challenges. It is 7 months programme which tries to bring Bengaluru and corporate companies to recognize startups and experiment using solutions with data. DataCity is a international project programme that creates a platform for cities authorities, start-ups and corporate to address ‘Challenges and develop solutions with the help of technology and data.

3. In Which two countries, a Naval exercise named as KONKAN is formed ?

         1) Bangladesh and Myanmar
         2) India and the United Kingdom
         3) India and Bangladesh
         4) United Kingdom and China
         5) None of these

Answer – 2 ) India and the United Kingdom

Explanation: KONKAN, a naval exercise is formed between India and United Kingdom. This year it was held in Goa. This KONKAN series of exercise is started at 2004. Both Navy department, undertakes the training by exchanging their skills and technical. It provides a platform for both Navies share their practices and gets trained at sea and in harbor.

4. On November 26 2018, Former PM of India released a book named “Fables of Fractured Times”. Who wrote this book ?

         1) Rampraksah Karath
         2) Surjith Singh
         3) Manish Tewari
         4) Akhilesh Sircar
         5) None of these

Answer – ) Manish Tewari

Explanation: Former PM of India, Manmohan Singh released a book named “Fables of Fractured Times” written by Cabinet colleague Manish Tewari, on November 26 2018. This book was a compilation of articles based on National and International issues, trends and events between 2017 and 2018.

5. Mohammed Aziz, a playback singer who recently passed away belongs to _________ state.

         1) Telengana
         2) Andhra Pradesh
         3) Assam
         4) West Bengal
         5) None of these

Answer – ) West Bengal

Explanation: On 27th November 2018, Mohammed Aziz, a playback singer has passed away in Mumbai. He belongs to West Bengal. He sung over 20,000 songs in Bengali, Bollywood and Odia films. His famous evergreen tracks are “My name is Lakhan”, “Dil le gayi teri bindiya”.

6. Name the word which is selected as Word of 2018 by Dictionary.com ?

         1) Misinformation
         2) Disinformation
         3) Gaja
         4) Fake
         5) None of these

Answer – 1) Misinformation

Explanation: On 26th November,The Oxford Dictionaries chosen the word Misinformation as Dictionary.com’s word of the year

7. For which company, Brian Kwon was appointed as the new president ?

         1) Sony Corporation
         2) Lenovo
         3) LG Electronics
         4) Samsung
         5) None of these

Answer – )  LG Electronics

Explanation: Brian Kwon is the new president for LG electronics. He is the head of LG’s home entertainment business and he replaces Hwang Jeong-hwan after a year.

8. In International Gita Festival 2018, which country is the partner country with India ?

         1) Myanmer
         2) Srilanka
         3) Nepal
         4) Mauritius
         5) None of these

Answer – )  Mauritius

Explanation: Mauritius is the partner country and Gujarat is the partner state of the International Gita Festival 2018, will be held on December 7-23 at Kurukshetra in Haryana. This festival celebrates the birth of ‘Srimad Bhagwat Gita’ sacred scripture given by Lord Krishna to Arjuna in the battlefield of Kurukshetra. In this event, about 200 reputed painter from allover country would draw the paintings on wall based on theme of Mahabharata in ‘paint-the-wall’ competition. On February, the Gita festival would be also organised in Mauritius.

9. What is the theme of National Disaster Management Authority on 14th Formation Day ?

         1) Early Warning for Disasters
         2) Swift Action Saves Lives
         3) Disaster Management Education
         4) Better Warning System for Disasters
         5) None of these

Answer – ) Early Warning for Disasters

Explanation: On 14th Formation Day of (NDMA) National Disaster Management Authority, the theme was ‘Early Warning for Disasters’ and it was inaugurated by Shri Kiren Rijiju, Union Minister of State for Home Affairs. In this event, a case study will be released and through this Early Warning, the loss of people’s lives and economic loss can be reduced during disaster.

10. On November 28 2018, the Saudi-India meeting to discuss trade and regional cooperation was held at _________

         1) Riyadh, Saudi Arabia
         2) Jeddah, Saudi Arabia
         3) Mumbai, India
         4) Hyderabad, India
         5) None of these

Answer – ) Riyadh, Saudi Arabia

Explanation: Saudi-India meeting was held in Riyadh, Saudi Arabia on 28th November to discuss about the business, trade and region cooperation between two countries. This meeting was led by Council of Saudi Chambers and India side was led by Manoj K Bharati, Additional Secretary, ED Division, Ministry of External Affairs.