Current Affairs November 28, 2018

1. Where did the 7th (ITM) International Tourism Mart was held from November 22 to 24, 2018 ?

         1) Shillong, Meghalaya
         2) Agartala, Tripura
         3) Imphal, Manipur
         4) Nagpur, Maharashtra
         5) None of these

Answer – 2 ) Agartala, Tripura

Explanation: The 7th ITM (International Tourism Mart) was held at Agartala, Tripura on 22nd November 2018. The theme of this years is ‘Adventure tourism’. It is a 3 day event organized by Department of Tourism, Tripura Government and North Eastern States and Ministry of Tourism, Government of India. It was inaugurated by Prof. Kaptan Singh Solanki, Governer of Tripura and the aim is to highlight the tourism department.

2. _________ team won the Davis Cup tennis 2018 tournament.

        1) Belgium
        2) Croatia
        3) France
        4) Germany
        5) None of these

Answer – 2 ) Croatia

Explanation: The 107th edition of Davis Cup tennis tournament 2018 was won Croatia Davis Cup team. It is the Croatia’s second title. By defeating France’s Lucas Pouille team in the finals at Lille’s Stade Pierre Mauroy.

3. In which place, the Jolly Grant airport is located which is renamed after former PM Atal Bihari Vajpayee ?

         1) Dehradun, Uttarakhand
         2) Raipur, Chhattisgarh
         3) Mumbai, Maharashtra
         4) Allahabad, Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – 1 ) Dehradun, Uttarakhand

Explanation: Jolly Grant airport is located at Dehradun, Uttarakhand. The Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat approved up-to total of 27 proposals which includes this Dehradun airport renaming process.

4. The Nodal agency of Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) is ___________

         1) ICICI Bank
         2) Punjab National Bank
         3) State Bank of India
         4) Allahabad Bank
         5) None of these

Answer – ) Allahabad Bank

Explanation: Allahabad Bank is the nodal bank of the PaiSA (Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access). It is designed and developed by Allahabad Bank.

5. On Which day in Delhi, the 9th Indian Organ Donation Day is organized by (NTTO) National Organ and Tissue Transplant Organization ?

         1) November 27
         2) November 28
         3) November 22
         4) November 26
         5) None of these

Answer – ) November 27

Explanation: 9th Indian Organ Donation Day was organized by (NOTTO) National Organ and Tissue Transplant Organization at Delhi on November 27 2018. Several awards are given in this event such as ‘Best State for promoting awareness on organ donation’: Maharashtra. ‘Award for conducting 1st Uterine Transplant in India’: Dr. Shailesh Puntambekar, Pune.

6. Who is the Chairperson of the (AERB) Atomic Energy Regulatory Board ?

         1) Devang V. Khakhar
         2) D.K. Shukla
         3) G.K. Rath
         4) Nageshwara Rao Guntur
         5) None of these

Answer – ) Nageshwara Rao Guntur

Explanation: The famous scientist Nageshwara Rao Guntur is the Chairperson of the AERB (Atomic Energy Regulatory Board) for 3 years. At first he is the chairman for Project Design Safety Committee, PFBR (Prototype Fast Breader Reactor). AERB’s headquarters is situated in Mumbai. It mission is to use ionising radiation and nuclear energy in India which would not cause risk to environment and health.

7. The IFFI has nominated how many number of movies for ICFT UNESCO Gandhi Medal ?

         1) 12
         2) 25
         3) 15
         4) 10
         5) None of these

Answer – )  15

Explanation: 12 movies are nominated by the IFFI (International Film Festival of India) for 2018 ICFT UNESCO Gandhi Medal. Out of these 12 films, two Indian movies are competing for the award which are Tamil film Baaram and Ladakhi movie Walking with the Wind.

8. Which section of society is dedicated for the HAUSLA 2018 was promoted by Indian government ?

         1) Children living in Child Care Institutions
         2) Children and Women Care
         3) Children under Mid Day Meal Scheme
         4) Women living under below poverty line
         5) None of these

Answer – )  Children living in Child Care Institutions

Explanation: On 26th November, a national festival for children living in (CCIs) Child Care Institutions was launched by Women and Child Development Secretary Rakesh Srivastava to produce a platform for them to display their skills and hidden talents.

9. Which temple’s founder Rani Rashmoni who’s name will be soon change as Rani Rashmoni Green University from West Bengal Green University in Kolkata ?

         1) Pareshnath Jain Temple
         2) Kalighat Kali Temple
         3) Agni Mandir
         4) Dakshineswar Kali Temple
         5) None of these

Answer – ) Dakshineswar Kali Temple

Explanation: Lokmata Rani Rashmoni was the founder of Dakshineswar Kali Temple in Kolkata. To celebrate the 225th birth anniversary of Rani Rashmoni, the West Bengal Assembly passed the Bill 2018 to change the name of West Bengal Green University as Rani Rashmoni Green University. She played a most important role in spreading education in the state and also constructed works such as road for pilgrims from Subarnarekha River to Puri, Ahiritola Ghat, Nimtola Ghat, Babughat in Ganges.

10. Which Minister inaugurated the 14th Formation Day of National Disaster Management Authority?

         1) Jitendra Singh
         2) Kiren Rijiju
         3) Uma Bharti
         4) Shripad Naik
         5) None of these

Answer – ) Kiren Rijiju

Explanation: On November 27 2018, the 14th Formation Day of (NDMA) National Disaster Management Authority was inaugurated by Kiren Rijiju, Minister of State for Home Affairs. The training manual for masons on Hazard-Resistant Construction was released by NDMA. The theme for 2018 is ‘Early Warning for Disasters’.

11. What is the term period of Chief Election Commissioner ?

         1) 2 years
         2) 4 years
         3) 6 years
         4) 5 years
         5) None of these

Answer – ) 6 years

Explanation: The Chief Election Commissioner has 6 years of term period or up-to age of 65 years who will be the senior-most Commissioner is appointed as CEC and normally, he is the member of ICS and IAS.