Current Affairs November 27, 2018

1. Which Indian Cricketer is named as captain of the ICC (International Cricket Council) Women’s World Twenty20 XI ?

         1) Harmanpreet Kaur
         2) Smriti Mandhana
         3) Mithali Raj
         4) Poonam Yadav
         5) None of these

Answer – 1 ) Harmanpreet Kaur

Explanation: Indian Cricketer Harmanpreet Kaur, who was named as a captain of the ICC Women’s World Twenty20 XI on November 26 2018. Based on the players performance in the tournament along with the which was concluded on November 26, the selection panel of ICC in Dubai selected a team. England players 3, Australian players 2, and each one in Pakistan, New Zealand, West Indies in that team.

2. After how many months, did NASA’s InSight spacecraft was landed on Mars ?

        1) 5 months
        2) 6 months
        3) 4 months
        4) 7 months
        5) None of these

Answer – 3 ) 7 months

Explanation: After 7 months, NASA’s InSight spacecraft was landed on Mars of 458 million-kilometer journey and 6.5 minute parachute through Red Planet’s atmosphere. It would measure the Mar’s internal heat and study about the quakes. This spacecraft shot its 1st photo from mars which shows the ‘Elysium Planitia’ area.

3. In 2018, Which Indian movies nominated for ICFT UNESCO Gandhi Medal ?

         1) Gold and Paarka Thonuthe
         2) Hichki and Bangistan
         3) Saranalayam and Raazi
         4) Baaram and Walking with the Wind
         5) None of these

Answer – 4 ) Baaram and Walking with the Wind

Explanation: In The Baaram and Ladakhi movie ‘Walking with the Wind’ were the two Indian movies competing for ICFT (International Council for Film, Television and Audio-visual Communication) UNESCO Gold Medal out of 12 movies in IFFI (International Film Festival of India).

4. The 2nd tallest statue of Buddha in India, which is 70-feet tall statue of Lord Buddha is situated in ________

         1) Kohima, Nagaland
         2) Rajgir, Bihar
         3) Philibit, Uttar Pradesh
         4) Shillong, Meghalaya
         5) None of these

Answer – ) Rajgir, Bihar

Explanation: In Rajgir, Nalanda district, Bihar, The 70-feet tall statue of Lord Buddha was unveiled by the Nitish Kumar who CM of Bihar on 25th November 2018. This statue was installed above 16-metre radius pedestal in the middle of Lake Ghora Katora. It is the 2nd tallest statue of Buddha in India.

5. At 63rd National Film Awards in New Delhi, Which state emerged as the Most Film Friendly State in India ?

         1) Tamil Nadu
         2) Gujarat
         3) Karnataka
         4) Maharashtra
         5) None of these

Answer – ) Gujarat

Explanation: At 63rd National Film Awards in New Delhi, the Gujarat emerged as ‘Most Film Friendly State’ in India. The Gujarat tourism got this national award. It is the 1st state received this award which specifically for its promoting film tourism. Mr. Jayesh Radadia, Minister of State for Tourism, Government of Gujarat received this award.

6. The 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit was held at ______

         1) Chennai
         2) Hyderabad
         3) New Delhi
         4) Mumbai
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: On November 23 2018, the Inauguration of the 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit was held at New Delhi. Suresh Prabhu, Industry Minister and Union Commerce who were announced this intention to create a domestic Gold Council in India for growth in Jewellery sector.

7. Which of the following country decided to proceed into IoT (Internet of things) along with new satellite system named as ‘Marathon’ ?

         1) Russia
         2) China
         3) Japan
         4) South Korea 
         5) None of these

Answer – )  Russia

Explanation: Along with new satellite system named as ‘Marathon’ was decided to launch to proceed into IoT (Internet of things) by Russia’s state space corporation ‘Roscosmos’. It is expected to establish completely in 2026. It also act as Earth remote sensing system, with GLONASS navigation system, data relay satellite system.

8. Who is the new Chief Election Commissioner of India ?

         1) Sunil Arora
         2) Anil Dhasmana
         3) Dilip Chenoy
         4) Ashok Lavasa
         5) None of these

Answer – )  Sunil Arora

Explanation: The new Chief Election Commissioner of India is Sunil Arora. He would take over his charge on 2nd December. He is former bureaucrat who is appointed as Election Commissioner at August 2017. He was appointed after Om Prakash Rawat.

9. On November 19, 2018, The Vietnam-India Business Forum was held at ?

         1) Mumbai, India
         2) Ho Chi Minh
         3) New Delhi, India
         4) Hanoi, Vietnam
         5) None of these

Answer – ) Hanoi, Vietnam

Explanation: In Hanoi, Vietnam, the Vietnam-India Business Forum was addressed by President Ram Nath Kovind on 19th November 2018. Vietnam was invited to collaborate in flagship programmes such as – Make In India, Clean India, Start-up India and Digital India.

10. In Senior Commonwealth Fencing Championship 2018, Who is the 1st Indian to win gold medal at Canberra ?In Senior Commonwealth Fencing Championship 2018, Who is the 1st Indian to win gold medal at Canberra ?

         1) Sundaraj Soumya
         2) Husnapreet Kaur
         3) Shivani Barode
         4) Bhavani Devi
         5) None of these

Answer – ) Bhavani Devi

Explanation: Bhavani Devi, was the 1st Indian to win gold medal in Sabre event in Senior Commonwealth Fencing Championship 2018 which held at Canberra, Australia. In finals, she defeated England’s Emily Ruaux.