Current Affairs November 26, 2018

1. In Women’s World Boxing, In which year did Mary Kom won her 1st Gold Medal ?

         1) 2002
         2) 2008
         3) 2003
         4) 2005
         5) None of these

Answer – 1 ) 2002

Explanation: Mary Kom, an Indian female Boxer from Manipur who is the most successful boxer of India. She won her 1st gold medal on 2002 in Women’s World Boxing Championship. She continuously won Gold medals from 2002, 2005, 2006, 2008, 2010 and at-last in 2018 by defeating Hanna Okhota of Ukraine in New Delhi.

2. On Which day, the theme named as “Orange the world: #HearMeToo” for International Day for the Elimination of Violence Against Women was observed ?

        1) November 22
        2) November 23
        3) November 24
        4) November 25
        5) None of these

Answer – 4 ) November 25

Explanation: Every year, on November 25th, the International Day for the Elimination of Violence Against Women was celebrated. The theme for this year” ‘Orange the World: #HearMeToo’. For this day the official UN colour is Orange. It is used denoted the brightest future for girls and women free of violence. It was organized by UNIFEM ( United Nations Development Fund for Women ). It was launched on 2008 by United Nations and known as “UNiTE to End Violence against Women”.

3. In Pakistan, By whom the foundation stone of Dera Baba Nanak Kartarpur Sahib corridor for Gurudwara Kartarpur Sahib ?

         1) Ram Nath Kovind
         2) Raj Nath Singh
         3) M Venkiah Naidu
         4) Narendra Modi
         5) None of these

Answer – 3 ) M Venkiah Naidu

Explanation: In Pakistan, M Venkiah Naidu, Vice President of India laid the foundation stone of Dera Baba Nanak Kartarpur Sahib corridor for Gurudwara Kartarpur Sahib. It was situated in Narowal district 4 KM distance from Indo Pak border in Pakistan. The Sikh pilgrims who wish to go for Gurudwara, they have to go through Wagah border only and wait for some specific dates of buses available.

4. On November 23 2018, 10-day long Bali Yatra festival was inaugurated at _____________

         1) Cuttack, Odisha
         2) Ranchi, Jharkhand
         3) Guwahati, Assam
         4) Patna, Bihar
         5) None of these

Answer – ) Cuttack, Odisha

Explanation: The 10 days long Bali Yatra festival was inaugurated in Cuttack, Odisha on November 23rd 2018 by Shashi Bhusan Behra, a State Finance Minister. It was held on Mahanadi river banks which marks the ancient Sadhabas who set their sail for trade and culture to distant lands of Bali. A Biggest trade fair was held and 1500 stalls are showcases a various products from allover country.

5. At 12th Asia Pacific Screen Awards (APSA) 2018, Which Indian Actress received the FIAPF Award from the following ?

         1) Aishwarya Rai
         2) Nandita Das
         3) Priyanka Chopra
         4) Deepika Padukone
         5) None of these

Answer – ) Nandita Das

Explanation: The 12th Asia Pacific Screen Awards (APSA) would be held in Brisbane on November 29 2018. The International Federation of Film Producers Associations (FIAPF) Award 2018 would be given to the Filmmaker Nandita Das who started her career as an actress in “1947 Earth”, “Fire” and “Hazaar Chaurasi Ki Maa” and she the featuring film “Firaaq” was her 1st directorial debut.

6. With Which space agency, the SpaceX planned a collaboration to send humans for the 1st time through its SpaceX Crew Dragon Capsule for Commercial Crew Program ?

         1) China National Space Administration (CNSA)
         2) European Space Agency (ESA)
         3) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
         4) Indian Space Research Organisation (ISRO)
         5) None of these

Answer – ) National Aeronautics and Space Administration (NASA)

Explanation: SpaceX, a private American aerospace manufacturer and space transportation services company, is made collaboration with the National Aeronautics and Space Administration (NASA) to send humans for the 1st time through SpaceX’s Crew Dragon capsule for Commercial Crew Program in next 8 years. Before undergoing 1st crewed flight in June 2019, they planned to shoot out an unpiloted test flight on 7th January from NASA Space Center, US. The 1st two astronauts who tried this commercial spaceflight are Bob Behnken and Doug Hurley from NASA.

7. Name the team who won the Women’s World Twenty20 title ?

         1) Australia
         2) New Zealand
         3) West Indies
         4) England
         5) None of these

Answer – )  Australia

Explanation: Women’s World Twenty20 title was won by Australia by defeating England in final tournament. This tournament was hosted by West Indies. And this the 4th title for Australia at Women’s World T20 out of 6 series.

8. On November 23 2018, Which item was declared as a ‘non transport’ vehicle under the Motor Vehicles Act 1988 by Ministry of Road Transport and Highways ?

         1) Tractor
         2) Road Roller
         3) Moped
         4) Quadricycle
         5) None of these

Answer – )  Quadricycle

Explanation: “Quadricycle” was declared as a ‘non transport’ vehicle under the Motor Vehicles Act 1988 by Ministry of Road Transport and Highways on 23rd November 2018. At first, it was allowed under the Act for transport usage.

9. Which Day is observed on 26th November ?

         1) National Girl Child Day
         2) National Milk Day
         3) National Security Day
         4) World Hindi Day
         5) None of these

Answer – ) National Milk Day

Explanation: On 26th November, National Milk Day is celebrated to notify the birth anniversary of the Great Dairy entrepreneur Dr. Varghese Kurien, who is the founder of Amul dairy firm. Amul is the India’s biggest milk producer company in the world. He worked in Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation since 1973 to 2006.

10. To monitor impact of rain and deal with natural disasters, By which Indian Organisation a new technology ‘Impact Based Forecasting Approach’ was developed ?

         1) DRDO
         2) ISRO
         3) BARC
         4) IMD
         5) None of these

Answer – ) IMD

Explanation: The”Impact Based Forecasting Approach” was developed by IMD (India Meteorological Department) to analyse the rise of water level in rivers and reservoirs during rain. It also helps to state governments to monitor the impact of rain and helps to make decisions to prevent disaster.