Current Affairs November 25, 2018

1. Name the head of the Cabinet Committee on Economic Affairs ?

         1) Comptroller and Auditor General of India
         2) President of India
         3) RBI Governor
         4) Prime Minister
         5) None of these

Answer – 4 ) Prime Minister

Explanation: The Prime Minister of India, heads the Cabinet Committee on Economic Affairs.

2. Late. Fahmida Riaz, a famous poet and human rights activist belongs to which country ?

        1) Israel
        2) Pakistan
        3) Afghanistan
        4) Kenya
        5) None of these

Answer – 3 ) Afghanistan

Explanation: Fahmida Riaz, a famous poet and human rights activist who is India-born Pakistani. She written a poet collection ‘Apna Jurm Sabit Hae’ which reflects the dictatorship of General Zia-ul-Haq. She worked in Radio Pakistan and BBC Urdu Service. She stood for democracy and women rights in Pakistan. She lived in India for 7 years. She died on November 22, 2018 at Lahore.

3. Who composed the anthem for Odisha Men’s Hockey World Cup-2018 ?

         1) Pritam Chakraborty
         2) M M Keeravani
         3) Ilaiyaraaja
         4) A R Rahman
         5) None of these

Answer – 4 ) A R Rahman

Explanation: A R Rahman, music director composed the anthem of Odisha Men’s Hockey World Cup-2018 and lyrics are written by lyricist Gulzar. The anthem was released by CM Naveen Patnaik. This tournament would be held from November 28 – December 16, 2018 at Kalinga Stadium in Bhubaneswar.

4. On 23 November 2018, In which place did the 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit was inaugurated ?

         1) Mumbai
         2) New Delhi
         3) Chennai
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: On November 23 2018, The 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit was inaugurated in New Delhi. It was announced by Suresh Prabhu, Industry Minister and Union Commerce to form a domestic Gold Council in India to improve in the jewellery sector.

5. At 49th International Film Festival of India 2018, who received the Lifetime Achievement Award ?

         1) Adrian Sitaru
         2) Kalpana Lajmi
         3) Robert Glinski
         4) Dan Wolman
         5) None of these

Answer – ) Dan Wolman

Explanation: On 20 November 2018, In 49th edition of the International Film Festival of India was held in Panaji, Goa. Lifetime Achievement Award was given to Dan Wolman, a Israeli filmmaker.

6. On which day did Embassy of India in Nepal celebrates 130th Maulana Azad Day and ITEC (Indian Technical & Economic Cooperation) Day ?

         1) November 22
         2) November 23
         3) November 24
         4) November 25
         5) None of these

Answer – ) November 22

Explanation: The Embassy of India in Nepal celebrated 130th birth anniversary of Maulana Azad Day and Indian Technical & Economic Cooperation Day on 22 November 2018 at Kathmandu, Nepal. Through India’s premier institutions, the Nepal’s senior officers and officials are trained by promoting Human Resources Development. Nepal Minister for Education, Science and Technology, Giriraj Mani Pokharel inaugurated this event.

7. Andaman and Nicobar Islands (Protection of Aboriginal Tribes) Regulation was announced on _______ year.

         1) 1956
         2) 1966
         3) 1962
         4) 1951
         5) None of these

Answer – )  1956

Explanation: In Andaman Islands, the North Sentinel Island and including South Sentinel Island is the home of Sentinelese tribes people who rejects contact of outside world and they remain as untouched by modern civilization. Indian government passed an Regulation under Andaman and Nicobar Islands (Protection of Aboriginal Tribes) 1956 under Indian Forest Act, 1927. The entries are prohibited for other peoples in tribes islands, except authorized persons.

8. In which sports did Sandeep Micheal belongs, who recently passed away ?

         1) Wrestling
         2) Hockey
         3) Boxing
         4) Tennis
         5) None of these

Answer – )  Hockey

Explanation: Sandeep Michael, former international hockey player and he was employed in Air India. He captained the National Junior team and won Gold in the Asia Cup. He passed away on 23 November 2018, in Bangaluru, Karnataka.

9. The ‘Oscars of sports’ which is known as Laureus World Sports Awards 2019 would be hosted by which country ?

         1) Spain
         2) Russia
         3) Monaco
         4) Morocco
         5) None of these

Answer – ) Monaco

Explanation: The Laureus World Sports Awards 2019, also known as ‘Oscars of sports’ will be held on 18th February 2019 in Monacco. The winners will collect prized Laureus Statuette. The award was given based on voting of Sports fans from allover World. Roger Federer, tennis player received the Laureus Sportsman of the year award for 5th time.

10. ________ hosts 50th Union World Conference on Lung Health in 2019.

         1) India
         2) Russia
         3) Japan
         4) Brazil
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: The 50th edition of Union World Conference on Lung Health 2019 would be hosted by India from 30th October to 2nd November in Hyderabad. This program creates awareness of lung health threats which includes tobacco abuse and air pollution. The theme of the conference is “Ending the Emergency: Science, Leadership, Action” that focuses with TB.