Current Affairs November 23, 2018

1. In which IIT, the researchers built a smartphone which is based on sensor to diagnose adulteration in milk ?

         1) IIT Hyderabad
         2) IIT Kanpur
         3) IIT Bombay
         4) IIT Madras
         5) None of these

Answer – 1 ) IIT Hyderabad

Explanation: The researchers from IIT Hyderabad built a smartphone based on the sensor which diagnosis the adulteration in milk, that can be measured with an indicating paper to check the level of acidity in milk. This process is named as ‘electrospinning’ which is produced nylon fibers nano-sized and with 3 dyes combinations. Prof. Shiv Govind Singh led this IIT team for this project. A smartphone-based prototype algorithm was developed and it gives accurate 99% of result.

2. Forbes India Leadership Awards 2018 was won by Azim Premji, who is the chairman of ___________

        1) TCS
        2) Accenture
        3) Infosys
        4) Wipro
        5) None of these

Answer – 4 ) Wipro

Explanation: Every year Forbes India company, honours entrepreneurs and CEO’s based on 9 categories. In India, Wipro is the 4th largest software company and its Chairman Ajim Premji was the 2nd richest Indian. He won the Forbes India Leadership Awards 2018 which is most important honor of executives.

3. On 20th November 2018, the 3rd Sayaji Ratna Award was given to which Actor for social contribution of pay off the loans of various farmers of Uttar Pradesh and Maharashtra ?

         1) Irfan Khan
         2) Amitabh Bachchan
         3) Akshay Kumar
         4) Shah Rukh Khan
         5) None of these

Answer – 2 ) Amitabh Bachchan

Explanation: Amitabh Bachchan, who helped above 1000 farmers of Maharashtra and Uttar Pradesh to pay off their loans. For social work, he was awarded as 3rd Sayaji Ratna Award at Vadodara. He was the third receipitant who gets this award.

4. In Ranji Trophy cricket, who was the 1st player scored 11,000 runs ?

         1)  Almas Shaukat
         2) Himanshu Asnora
         3) Wasim Jaffer
         4) Shivam Chaudhary
         5) None of these

Answer – ) Wasim Jaffer

Explanation: Wasim Jaffer, the cricketer scored 11,056 runs in Ranji Trophy who was the highest run scored cricketer in history. He played for India in April 2008 as his last match. He played 2 ODI’s and 31 test matches. He succeeded Amol Muzumdar. On Ranji Trophy match, He played for Vidarbha team at VCA stadium.

5. Who is the current head of Whats App India ?

         1) Vic Gundotra
         2) Abhijit Bose
         3) Sabeer Bhatia
         4) Ruchi Sanghvi
         5) None of these

Answer – ) Abhijit Bose

Explanation: Abhijit Bose was the co-founder and CEO of enterprise payments solutions firm Ezetap, and joins the messaging App in 2019. He was appointed as Head of Whats App India and he takes responsibilities to check and reduce the fake messages being spreading within next year.

6. Name the richest property tycoon, from the following ?

         1) M P Lodha
         2) Yusuffai MA
         3) Donald Bren
         4) Kushpal Singh
         5) None of these

Answer – )M P Lodha

Explanation: Mangal Prabhat Lodha, became the Nation’s richest property tycoon who is the founder of Lodha Group, and represents BJP party. His company sales was increased up-to 22 percent.

7. With whom did Life Insurance Corporation of India has made partnership to provide online insurance premium payment on their platform ?

         1) CitrusPay
         2) MobiKwik
         3) Paytm
         4) PayPal
         5) None of these

Answer – )  Paytm

Explanation: Paytm, a digital payment service provider who made partnership with LIC (Life Insurance Corporation of India) to provide premium insurance payments in online using Paytm platform. Paytm provides easy and simple methods to pay the premium using their app through wallet, credit, debit card and net-banking also. Now, Paytm made partnership with 30 insurance companies to offer premium payment platform. LIC company is one of the biggest insurance sector in terms of above 360 million policy counts.

8. ‘ConMac 2018’ – Nepal’s largest exhibition of construction equipment was organized by ________

         1) CII
         2) Reliance India
         3) FICCI
         4) India Business Association
         5) None of these

Answer – )  Bangladesh

Explanation: On November 22 2018, ConMac 2018, the exhibition of construction equipment and technology in Nepal was organised by Indian Embassy CII (Confederation of Indian Industry)

9. The International Film Festival of India, Goa – A multi-media exhibition on Mahatma Gandhi was inaugurated by __________

         1) Vijay Goel
         2) Jagat Prakash Nadda
         3) Harsh Vardhan
         4) Rajyavardhan Singh Rathore
         5) None of these

Answer – ) Rajyavardhan Singh Rathore

Explanation: On November 23 2018, In International Film festival of India in Goa, Rajyavardhan Rathore – Minister of State for Information and Broadcasting inaugurated multi-media digital exhibition on Mahatma Gandhi. This exhibition gives information about Mahatma’s life and creates insights through his works and ideology and it named as ‘Mahatma on Celluloid’.

10. ________, first Indian golfer who won European Tour ‘Rookie of the Year’ Award.

         1) Shiv Kapur
         2) Shubhankar Sharma
         3) C Muniyappa
         4) Arjun Atwal
         5) None of these

Answer – ) Shubhankar Sharma

Explanation: On World Tour Championship event was held in Dubai, Shubhankar Sharma, a Golfer from Chandigarh was the first Indian won the European Tour ‘Sir Henry Cotton Rookie of the Year’ award by finishing his 41st tied at end of the season.

11. On 21st November 2018, which country launched their 2nd earth observation satellite “Mohammed VI-B” generated by Thales Alenia Space and Airbus ?

         1) Morocco
         2) Scotland
         3) Georgia
         4) Mexico
         5) None of these

Answer – ) Morocco

Explanation: Morocco launched its 2nd earth observation satellite through Arianespace which is developed by Thales Alenia Space and Airbus for an 1st aspiring space program in Africa. It was named after the King of Morocco, Mohammed VI and launched on November 21 2018. The 1st satellite Mohammed VI-A was launched in November 8 2017.