Current Affairs November 21, 2018

1. On 19th and 20th November 2018, In which place All India Heads of Police Communication Conference was held ?

         1) Chennai
         2) Kolkata
         3) Bangalore
         4) New Delhi
         5) None of these

Answer – 4 ) New Delhi

Explanation: On 19th & 20th November 2018, this conference commenced by the Minister of State for Communication and Railways Shri Manoj Sinha. This event was organized by Directore of Coordination Police Wireless, Anand Swaroop. The concept of this conference was “Modernization of Police Communication and challenges thereof”. In this event, Awards are given to different categories of excellence for Imparting Training in different fields.

2. In which sports, Lakshya Sen associated ?

        1) Badminton
        2) Boxing
        3) Wrestling
        4) Tennis
        5) None of these

Answer – 1 ) Badminton

Explanation: Lakshya Sen is an Indian Badminton player, who born in Almora on 16 august 2001. He came from a Badminton family. His father was D K Sen, Indian coach and his brother Chirag, an international player. He was the champion in 2018 Asian Junior Championships.

3. How much did Saudi Arabia and United Arab Emirates announced to Aid Yemen ?

         1) 300
         2) 500
         3) 450
         4) 250
         5) None of these

Answer – 2 ) 500

Explanation: In Yemen, Saudi Arabia and United Arab Emirates who leads military association against Huthi rebels, they announced USD 500 million to aid Yemen.

4. On 20th November 2018, In what theme did Universal Children’s Day celebrated ?

         1)  Children are the pillars of tomorrow
         2) Children are taking over and turning the world blue
         3) Children and technology
         4) Children are the heroes of tomorrow
         5) None of these

Answer – ) Children are taking over and turning the world blue

Explanation: In every year, Universal Children’s Day was celebrated on 20th November to encourage international awareness between children in worldwide and develop welfare of children. It is the most significant day because the UN General Assembly implemented the Declaration of the Rights of the Child in 1959 and then Convention on the Rights of the Child on 1989.

5. Who is the new chairman of (IWAI) Inland Waterways Authority of India ?

         1) Rachit Kulbhushan
         2) Ajay Kumar Pandey
         3) Nirmal Jain
         4) Jalaj Srivasta
         5) None of these

Answer – ) Jalaj Srivasta

Explanation: IWAI was currently headed by Nitin Gadkari. Jalaj Srivasta was appointed as new chairman of Inland Waterways Authority of India, a 1984 Batch IAS Officer. He launched “Shakthi Cab” project and “URJA” project for women. He written the book, the famous crime thriller known as “The Perfect Suicide”. He was the only person who initiated “Rahagiri” event to organize culture and sports.

6. Which organisation won Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2018 ?

         1) ISRO
         2) YUVA
         3) INTUC
         4) CSE
         5) None of these

Answer – ) CSE

Explanation: (CSE) – Centre for Science and Environment, New Delhi. It is an India based independent research and support, won the most important Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development. Award is given for their dedicated work for 40 years in environmental education and protection, and programmes for social and economic development in India.

7. On 19th November 2018, ‘Vajra Prahar’ was started in jaipur between India and which country, a 12 day long military exercise ?

         1) United States
         2) Russia
         3) Japan
         4) France
         5) None of these

Answer – )  United States

Explanation: ‘Vajra Prahar’ is a 12 day long joint military exercise was started in Jaipur between India and United States. US contingent and other 10 ranks from Special Forces Group reached at Mahajan Field Firing Ranges on Nov 18. And they notified Rajasthan Defence PRO Lt Col Sombhit Ghosh to undertake joint training with Indian special forces.

8. The Nari Sashaktikaran Sankalp Abhiyan was launched by ________ government ?

         1) Bihar
         2) Uttar Pradesh
         3) Assam
         4) Jharkhand
         5) None of these

Answer – )  Uttar Pradesh

Explanation: Nari Sashaktikaran Sankalp Abhiyan, was launched by Uttar Pradesh by Chief Minister Yogi Adityanath on November 20 2018. The theme was based on empower women through several programmes. In this campaign, women officers and female staff of that state government  goes to every house in villages of every district and notifies and educate about the schemes given by government for women to create awareness for their welfare and security. It appends the various issues such as education, health, clean environment and self-employment.

9. ________ was appointed as Secretary of Department of Youth Affairs ?

         1) Murali Srinivas
         2) Pranav Roy
         3) Anupama Rao
         4) Upma Chowdhry
         5) None of these

Answer – ) Upma Chowdhry

Explanation: On 19th November 2018, Upma Chowdhry was appointed as Secretary for Department of Youth Affairs. Prime Minister Narendra Modi, was the head of Appointments Committee of the Cabinet, who appointed Upma Chowdry.

10. _______ rejoins Commonwealth after withdrawal for 2 years.

         1) Thailand
         2) Mauritius
         3) Maldives
         4) Indonesia
         5) None of these

Answer – ) Maldives

Explanation: In 2016, Maldives left commonwealth because of the leadership of former president Abdulla Yameen who is responsible for corruption and fraud. Now, On 19th November 2018, the new president Ibrahim Mohamed Solih gave an announced that Maldives re-joins Commonwealth after withdrawal of 2 years.