Current Affairs March 27, 2019

1. Name the agri-digital platform introduced by Bank of Baroda ?

         1) Baroda Kisan
         2) Digital agro-Bank
         3) e-Kisan Suraksha
         4) E-agriculture
         5) None of these

Answer – 1 ) Baroda Kisan

Explanation:  Public sector lender Bank of Baroda will develop an agri-digital platform called ‘Baroda Kisan’ in order to provide solutions for all major agricultural requirements. Six companies – Skymet Weather Services, Weather Risk Management Services, BigHaat, Agrostar India, EM3 Agri Services and Poorti Agri Services — have signed a memorandum of understanding (MoU) with the bank for this project.

2. What are the tools launched to boost civic engagement during Lok Sabha election 2019 by Facebook ?

        1) Voter Voice and Cast Vote
        2) Citizen Voice and Poll Count
        3) Get your Place and Cast Vote
        4) Candidate Connect and Share You Voted
        5) None of these

Answer – 4 ) Candidate Connect and Share You Voted

Explanation: Facebook launched two new tools called “Candidate Connect” and “Share You Voted”, specifically for Indian users to encourage civic engagement on its platform during the general elections 2019. These new tools are available in 12 local languages across India.

3. What day is observed on every year March 27 ?

         1) World Metrological Day
         2) World Artists Day
         3) World Theatre Day
         4) Epilepsy Awareness Day
         5) None of these

Answer – 3 ) World Theatre Day

Explanation: World Theatre Day is celebrated every year on 27th March by the ITI (International Theatre Institute) centres and International theatre community. It is initiated by International Theatre Institute in 1961. Every year, various national and international theatre events are organized on this day.

4. What is the percentage of reduction in TB deaths among HIV patients does India achieved ?

         1) 84%
         2) 94%
         3) 82%
         4) 83%
         5) None of these

Answer – 1 ) 84%

Explanation: India has achieved an 84 per cent reduction in tuberculosis deaths among people living with HIV by 2017. According to the Joint United Nations Programme on the UNAIDS, it is the highest recorded decline among over 20 nations and it is also three years ahead of the 2020 deadline.

5. Among the following, Who was honoured with Croatia’s highest civilian award ?

         1) Rahul Gandhi
         2) Ram Nath Kovind
         3) Arvind Kejrewal
         4) Narendra Modi
         5) None of these

Answer – 2 ) Ram Nath Kovind

Explanation: President Ram Nath Kovind was honoured with Croatia’s highest civilian award — the Grand Order of the King of Tomislav for his exceptional contribution to the advancement of overall relations and development of mutual cooperation between India and Croatia and for promoting friendship and partnership between the people of both the countries.

6. ___________ appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Morocco ?

         1) Sadashivam Mehra
         2) Karunakaran Malhotra
         3) Shambu S. Kumaran
         4) Anand Bhatia
         5) None of these

Answer – 3 ) Shambu S. Kumaran

Explanation: Shambhu S Kumaran a 1995 batch of Indian Foreign Service officer appointed as next India’s Ambassador to the Kingdom of Morocco. Shambhu S Kumaran a 1995 batch of Indian Foreign Service officer appointed as next India’s Ambassador to Kingdom of Morocco. He will succeed Dr. Kheya Bhattacharya.

7. Among the following, Name the UFC star who announced his retirement from MMA ?

         1) Aoife McGregor
         2) Siobhan McGregor
         3) Ciara McGregor
         4) Conor McGregor
         5) None of these

Answer – 4 ) Conor McGregor

Explanation: Irish Mixed Martial Art fighter Conor McGregor has announced his retirement from the sport. He is the former Ulitmate Fighting Championship (UFC) featherweight and lightweight champion..

8. What is the name of program launched by ISRO for connecting school children with space related programs ?

         1) VATAN
         2) YUVIKA
         3) KAROKA
         4) URJA
         5) None of these

Answer – 2 ) YUVIKA

Explanation: Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for schoolchildren called Young Scientist Programme or Yuva Vigyani Karyakram (VUVIKA), in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”. This two week long programme is regarded as “Catch them young”. The expenses of the selected students during the entire course will be borne by ISRO.

9. What is the code name for Anti-satellite system which is tested by India successfully ? ?

         1) Mission Shakti
         2) Mission Aditya-L1
         3) Mission ASTROSAT
         4) Mission AVATAR
         5) None of these

Answer – 1 ) Mission Shakti

Explanation: India has proved its capability of defending its outer space assets after Defence Research and Development Organisation (DRDO) has conducted a successful Anti-Satellite (ASAT) missile test “Mission Shakti” from the Dr APJ Abdul Kalam Island (earlier, Wheeler island) in Odisha. It took just 3 minute.

10. Who is appointed as Special Central Police Observer for the States of West Bengal and Jharkhand ??

         1) Sh Mrinal Kanti Das
         2) Sh. Gopal Mukherjee
         3) Sh K K Sharma
         4) Sh. D.D. Goel
         5) None of these

Answer – 3 ) Sh K K Sharma

Explanation: Election Commission of India has appointed Sh K K Sharma as Special Central Police Observer for the States of West Bengal and Jharkhand. Sh K K Sharma, an Indian Police Service officer of 1982 batch and is a Retd DG Border Security Force.