Current Affairs March 25, 2019

1. Name the country that has became the first G7 country to join China’s ‘Belt and Road’ initiative ?

         1) Canada
         2) Japan
         3) Italy
         4) France
         5) None of these

Answer – 2 ) Italy

Explanation:  Italy become the first member of the Group of Seven (G7) major industrialised nations to join China’s ‘Belt and Road’ infrastructure project (BRI), which is inspired by historic, centuries-old trade routes. G7 nations consist of: Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States.

2. In Oman Open Table Tennis Tournament, Which Indian player won Silver in women’s singles section under-21 ?

        1) Pooja Sahasrabudhe
        2) Madhurikaa Paatkar
        3) Archana Kamath
        4) Shamini Kumaresan
        5) None of these

Answer – 3 ) Archana Kamath

Explanation: Indian paddler Archana Kamath clinched a silver medal in the under-21 women’s singles section of the Seamaster ITTF Challenge Plus 2019 Oman Open table tennis tournament, at Muscat. Archana reached her first under-21 international final, where she lost to Japan’s top-seed Satsuki Odo of Japan 11-7, 11-8, 11-6.

3. Name the Bank that has raised Rs. 1,251.30 crore by issuing Basel III-compliant Bonds ?

         1) SBI
         2) Indian Bank
         3) HDFC
         4) IDBI
         5) None of these

Answer – 1 ) SBI

Explanation: The country’s largest lender State Bank of India (SBI) has raised Rs. 1,251.30 crore by issuing Basel III-compliant additional tier-I bonds. The proceeds from these bonds will help SBI to boost its additional tier 1 capital ratio to meet systematically important bank (D-SIB) criteria to which SBI is mandated to meet. The bonds with a face value of Rs 10 lakh each bears a coupon rate of 9.45 per cent per annum payable annually with call option after 5 years or any anniversary date thereafter.

4. Cricketer Lasith Malinga who announced to retire from international cricket after T20 World Cup belongs to ____________.

         1) India
         2) Sri Lanka
         3) West Indies
         4) Australia
         5) None of these

Answer – 2 ) Sri Lanka

Explanation: Sri Lankan limited overs captain Lasith Malinga will retire from international cricket after next year’s Twenty20 World Cup to be held in Australia. He would also quit one-day internationals after the 2019 World Cup in England and Wales.

5. In Which city the NITI Aayog has organised 1 day FinTech Conclave ?

         1) Bangalore
         2) Mumbai
         3) New Delhi
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – 3 ) New Delhi

Explanation: On 25th March, NITI Aayog has organized a FinTech Conclave at Dr. Ambedkar International Center, New Delhi. The Conclave was inaugurated by RBI Governor, Shaktikanta Das. The motive of the conference is to shape India’s continued ascendancy in FinTech, build the narrative for future procedure and policy efforts, and to deliberate steps for complete financial inclusion.

6. On which day International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff is observed ?

         1) March 25
         2) March 23
         3) March 18
         4) March 20
         5) None of these

Answer – 1 ) March 25

Explanation: On 25th March 2018, International Day of Solidarity with detained and missing staff members was observed all over the world to mark the anniversary of the abduction of Alec Collett, a former journalist who was kidnapped by armed gunman in 1985. The day aims to prepare action, demand justice and to protect UN staff and peacekeepers, the workers in non-governmental community and the press.

7. Among the following, Who is an Paralympics high jumper named as Ambassador of Karnataka LS Elections ?

         1) Anand Kumar
         2) Praveen Rajan
         3) Vivek rajan
         4) Girish Gowda
         5) None of these

Answer – 4 ) Girish Gowda

Explanation: Silver Medalist in Paralympic high jump, Girish Gowda has been appointed as the ambassador of Karnataka Lok Sabha Elections 2019.He represented India in men’s high jump F-42 category during 2012 Summer Paralympics games held in London, where he clinched silver medal. With this, he became the first Indian to win medal in this category.

8. On WEF global Energy Transition index, What is the position of India ?

         1) 76th
         2) 72nd
         3) 74th
         4) 78th
         5) None of these

Answer – 1 ) 76th

Explanation: On 25th March 2019, India ranks 76th (among 115 countries) on a global energy transition index which was compiled by Geneva-based World Economic Forum (WEF), based on their energy system performance and affordability. In the second edition of the Energy Transition Index, India improved its rank by two points from last year (2018) higher than China (82nd).

9. To Strengthen Digital Payments, Which bank appointed as five-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani ?

         1) Dena Bank
         2) Reserve Bank of India (RBI)
         3) Vijaya Bank
         4) State Bank of India (SBI)
         5) None of these

Answer – 2 ) Reserve Bank of India (RBI)

Explanation: On 25th March 2019 Reserve Bank of India (RBI) has appointed 5-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to strengthen digital payments as well as to boost financial inclusion through Financial Technology. This announcement made by Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das at the first event of Financial Technology (Fintech) Conclave, which was organized by NITI Aayog in New Delhi.

10. Name the India’s airport has become the World’s 12th busiest airport from the following ?

         1) Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport, Mumbai
         2) Kempegowda International Airport, Bengaluru
         3) Indira Gandhi International Airport, Delhi
         4) Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
         5) None of these

Answer – 3 ) Indira Gandhi International Airport, Delhi

Explanation: According to the preliminary world airport traffic-2018 rankings released by Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport (IGIA) of New Delhi has elevated 4 ranks to reach at 12th spot in terms of the busiest airport as compared to 2017’s 16th spot. The list of world’s busiest airports by passenger traffic ranking has been topped by Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (US) followed by Beijing Capital International Airport (China) and Dubai International Airport (UAE).