Current Affairs March 24, 2019

1. In which city Facebook will host “AI for India Summit” ?

         1) Bangalore
         2) Delhi
         3) Mumbai
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – 1 ) Bangalore

Explanation:  Facebook has announced its inaugural ‘AI for India Summit’ focused on discussing inclusive growth and solutions to the most enduring social challenges. The one-day summit will be held on 26 March in Bangalore.

2. Among the following, what is the code name of operation, carried out by Indian and Myanmar’s armies for the safety of Indian workers engaged in the Kaladan Project ?

        1) Operation Maitri
        2) Operation Polo
        3) Operation Sahyog
        4) Operation Sunrise
        5) None of these

Answer – 4 ) Operation Sunrise

Explanation: The military action carried out was code named Operation Sunrise. The Indian and Myanmar’s armies have, in a coordinated operation, destroyed at least 10 camps belonging to an insurgent group in Myanmar, which had become a threat to India’s mega Kaladan Project in the neighboring country.

3. On Which Day the World Tuberculosis day is observed ?

         1) 21 March
         2) 20 March
         3) 24 March
         4) 22 March
         5) None of these

Answer – 3 ) 24 March

Explanation: World Tuberculosis Day was observed on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis. The theme for World Tuberculosis Day 2019 is ‘Its time’ which will draw the attention of the global leaders towards the immediate need to end the global epidemic tuberculosis.

4. From the following which organization will showcase Tejas fighter jet in Malaysian air during LIMA2019 Expo ?

         1) Indian Railways
         2) Indian Air Force
         3) Indian Jetways
         4) Indian Army
         5) None of these

Answer – 2 ) Indian Air Force

Explanation: Indian Air Force to showcase Tejas fighter jet in Malaysian air during LIMA2019. Tejas, being the world’s lightest supersonic fighter weighs 6,560 kg while the loaded weight is 9,800 kg with a maximum takeoff weight 13,500 kg.

5. Which Rocket launched the Italy’s Earth-Watching PRISMA Satellite ?

         1) Agni
         2) Shavit
         3) Epsilon
         4) Vega
         5) None of these

Answer – 4 ) Vega

Explanation: Italy’s new Earth-observation satellite named PRISMA (Precursore Iperspettrale della Missione Applicativa) launched from the Guiana Space Centre by 98 foot (30 meters) tall Vega rocket which was developed by the joint venture of Italian Space Agency and the European Space Agency. The launch took place on Thursday, 21 March 2019, at 10:50 pm local time in French Guiana.

6. In IPL, Which Batsman made a record by surpassing 5000 runs ?

         1) Kohli
         2) Dinesh Karthick
         3) Suresh Raina
         4) MS Dhoni
         5) None of these

Answer – 3 ) Suresh Raina

Explanation: On 23th March 2019, Suresh Raina, a batsman of Chennai Super Kings became the first batsman to make a record by surpassing 5,000 runs in the Indian Premier League in Chennai. Now Virat Kohli who has 4,954 runs needs 51 runs to become the leading run-scorer in the IPL.

7. Who is the CEO of Indian Bank ?

         1) P.V. Bharathi
         2) Padmaja Chunduru
         3) R. Subramanian Kumar
         4) Rajkiran Rai G.
         5) None of these

Answer – 2 ) Padmaja Chunduru

Explanation: Padmaja Chunduru has assumed charge as managing director & CEO of Chennai-based public sector lender Indian Bank. Prior to this, she was deputy MD (global markets) of State Bank of India.

8. The Central Government banned Jammu Kashmir Liberation Front (JKLF) under the provisions of Unlawful Activities Prevention Act (UAPA). Who is the head of JKLF ?

         1) Yasin Malik
         2) Mohammed Atef
         3) Ali Atwa
         4) Amanullah Khan
         5) None of these

Answer – 1 ) Yasin Malik

Explanation: The Central Government banned Yasin Malik-led Jammu Kashmir Liberation Front (JKLF) under the provisions of Unlawful Activities Prevention Act (UAPA), 1967 as an unlawful association. The move comes days after the Centre banned Jamat-e-Islami (JeI-J&K) under Section 3(1) of the UAPA. UAPA is anti-terrorist law aimed at effective prevention of unlawful activities associations in India.

9. Who is the Tamil Nadu State Election Commissioner ?

         1) OP Rawat
         2) Mr. Thiru Malik Feroz Khan, I.A.S,(R)
         3) OP Rawat
         4) Ramakanth Reddy
         5) None of these

Answer – 2 ) Mr. Thiru Malik Feroz Khan, I.A.S,(R)

Explanation: Thiru Malik Feroz Khan, I.A.S,(R), is the Tamil Nadu State Election Commissioner. Commissioner is assisted by a Secretary in the cadre of a senior IAS Officer and Officers and sufficient staff.

10. How much amount of Nepalese rupees for educational campus is funded by India ?

         1) 36.5 million
         2) 33.5 million
         3) 32.5 million
         4) 35.5 million
         5) None of these

Answer – 4 ) 35.5 million

Explanation: Educational campus constructed with Government of India’s financial grant of 35.5 million Nepalese rupees was inaugurated. The newly constructed three storey building of Siddheshwar Education Public Campus in Ramechhap district boost the learning environment of students but also enhance access to education to needy, poor and marginalized students of Ramechhap District and adjoining area.