Current Affairs March 23, 2019

1. On which day in Northern Hemisphere is Spring Equinox is marked ?

         1) November 23
         2) September 24
         3) March 20
         4) April 12
         5) None of these

Answer – 3 ) March 20

Explanation:  The 1st official day of spring in the Northern Hemisphere on March 20, 2019 marks the Spring Equinox. It is a unique day that the length of day and night is close to equal.

2. Mention the theme of the 2019 World Sparrow Day ?

        1) I Love Sparrows
        2) Save Sparrows
        3) Sparrows: Heros of the Environment
        4) Protect House Sparrows
        5) None of these

Answer – 1 ) I Love Sparrows

Explanation: Every year on 20th March the World Sparrow Day is observed to protect these little birds and conserve their houses. The theme for 2019 is “I Love Sparrows” is inspired by hope that more and more will celebrate the relationship between People and Sparrows.

3. The Bihar Day is celebrated on _______________ .

         1) 21 March
         2) 20 March
         3) 18 March
         4) 22 March
         5) None of these

Answer – 4 ) 22 March

Explanation: Every year on March 22 Bihar Diwas or Bihar Day is celebrated to observe the state’s separation from Bengal presidency in 1912. This day marks the 107th foundation day of Bihar and Public holiday in Bihar.

4. ________, a celestial body is termed as “Lighthouse of the Universe”.

         1) Sirius
         2) Pulsars
         3) Asteroid
         4) Saturn’s Moon
         5) None of these

Answer – 2 ) Pulsars

Explanation: Pulsar is a celestial body is termed as Lighthouse of the Universe. Pulsar emits regular pulses of radio waves and other electromagnetic radiation at rates of up to 1000 pulses per second. Pulsars are super-dense, rapidly spinning neutron stars left behind when a massive star explodes.

5. Among the following who is the recipient of the 2019 Abel Prize of Mathematics ?

         1) Karen Uhlenbeck
         2) Jacques Tits
         3) John Nash
         4) Robert Langlands
         5) None of these

Answer – 1 ) Karen Uhlenbeck

Explanation: Prof. Karen Uhlenbeck was the 1st woman to win the Abel Prize, from the University of Texas at Austin. She received this award for her work in the fields of geometric partial differential equations, gauge theory and integrable systems. She has been awarded the 6 million Norwegian Kroner ($700,000) prize.

6. How many Gold Medals does India won in the Special Olympics Games 2019 ?

         1) 88
         2) 92
         3) 94
         4) 85
         5) None of these

Answer – 4 ) 85

Explanation: In Special Olympics World Summer Games, held at Abu Dhabi, UAE. India bagged 368 medals with 85 gold, 154 silver, 129 Bronze.

7. According to the Worldwide Cost of Living Survey 2019 which cities are most expensive to live ?

         1) New York
         2) Paris
         3) Singapore
         4) Both (2) & (3)
         5) None of these

Answer – 4 ) Both (2) & (3)

Explanation: The report of the Worldwide Cost of Living Survey 2019 was released by the Economist Intelligence Unit. According to this survey the title of world’s most expensive cities are Singapore, Hong Kong and Paris. In this survey more than 400 individual prices 160 products and services in cities around the world are compared.

8. Name the 1st transgender who has been appointed as election ambassador in India ?

         1) Gauri Sawant
         2) Laxmi Narayan Tripathi
         3) K Prithika Yashini
         4) Madhu Bai Kinnar
         5) None of these

Answer – 1 ) Gauri Sawant

Explanation: Gauri Sawant, social activist who has been appointed as election ambassador from Maharashtra by the Election Commission of India (ECI). She is the 1st transgender to be appointed as election ambassador in India.

9. Which of the following Indian rail coach manufacturer became the world’s largest rail coach manufacturer surpassing Chinese manufacturers ?

         1) Rail Coach Factory, Kapurthala
         2) Integral Coach Factory (ICF),Chennai
         3) Indian Railway Coach Factory,Haldia
         4) Modern Coach Factory, Raebareli
         5) None of these

Answer – 2 ) Integral Coach Factory (ICF),Chennai

Explanation: By Surpassing the top Chinese manufacturers, Indian Railways Integral Coach Factory (ICF) became the world’s largest rail coach manufacturer after creating 40% record increase in its production. ICF has manufactured 2,919 coaches from April 2018 to February 2019 as compared to 2,600 coaches by Chinese manufacturers.

10. In which of the following city, the 1st ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC) held “?

         1) Jakarta
         2) Medan
         3) Bandung
         4) Surabaya
         5) None of these

Answer – 1 ) Jakarta

Explanation: The 1st ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC) was hosted by the Government of Indonesia in its capital city Jakarta and inaugurated by the Indonesia’s Vice President Jusuf Kalla. The theme of the HLD was ‘Towards a Peaceful, Prosperous, and Inclusive Region’.