Current Affairs March 21, 2019

1. Who developed the mobile application “Conquer Exam, Be a Warrior” ?

         1) IIT Dhanbad
         2) IIT Madras
         3) Jadavpur University, Kolkata
         4) IIPHG, Gandhinagar
         5) None of these

Answer – 4 ) IIPHG, Gandhinagar

Explanation:  The mobile application “Conquer Exam, Be a Warrior” for students to reduce exam pressure was developed by Indian Institute of Public Health Gandhinagar, (IIPHG) in collaboration with National Mental Health Program, Department of Health and Family Welfare, Government of Gujarat. It helps students to overcome from the exam pressure and helps to analyse their weak points.

2. After the demise of Manohar Parrikar, who took the oath as 13th CM of Goa ?

        1) Pramod Sawant
        2) Neiphiu Rio
        3) N. Biren Singh
        4) Bhupesh Baghel
        5) None of these

Answer – 1 ) Pramod Sawant

Explanation: After the demise of Manohar Parrikar, Pramod Sawant who is BJP MLA & Former Speaker of Goa took the oath as 13th CM of Goa administered infront of Governor Mridula Sinha on 19th March 2019.

3. The 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup will be host by which of the following country ?

         1) Bangladesh
         2) India
         3) UAE
         4) Spain
         5) None of these

Answer – 2 ) India

Explanation: On 15th March 2019, the FIFA confirmed that India will host 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup Tournament.

4. “Vigilance Conclave” was organised by which of the following Union Ministry ?

         1) Ministry of Mines
         2) Ministry of Coal
         3) Ministry of Home Affairs
         4) Ministry of Steel
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Steel

Explanation: A 2 day Vigilance Conclave in New Delhi was organized by Ministry of Steel inaugurated by Central Vigilance Commissioner K.V. Chowdary on 18th March 2019.

5. What is the theme of 2019 International Day of Happiness ?

         1) Stay Happy Forever
         2) Happier Together
         3) Make others Happy
         4) Share Happiness
         5) None of these

Answer – 2 ) Happier Together

Explanation: Every year on March 20 the International Day of Happiness is celebrated. This year’s theme is “Happier Together”. This day is celebrated as a way to realize the importance of happiness in the lives of people around the world.

6. Which of the following states undertaken census of otters in protected areas for the 1st time ?

         1) West Bengal
         2) New Delhi
         3) Uttar Pradesh
         4) Maharashtra
         5) None of these

Answer – 3 ) Uttar Pradesh

Explanation: For the 1st time, Uttar Pradesh has undertaken the census of otters in protected areas. It was started from PTR (Pilibhit Tiger Reserve) and it will be completed by end of March by covering all protected areas. Otter is a important part of mammal species which spends its time close to water bodies. Otters population indicates healthy river ecosystem and water bodies are pollution-free.

7. Name the Indian Bank who launched the service named “YONO cash” cardless ATM withdrawal ?

         1) Bank of Baroda
         2) Punjab National Bank
         3) Vijaya Bank
         4) State Bank of India
         5) None of these

Answer – 4 ) State Bank of India

Explanation: On March 15th 2019, State Bank of India launched the cardless ATM withdrawals with its YONO Cash service.

8. In which city, the 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships was held ?

         1) Delhi
         2) Chennai
         3) Bengaluru
         4) Hyderbad
         5) None of these

Answer – 1 ) Delhi

Explanation: On 20th March 2019, the 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships concluded in New Delhi. This 3 day conclave was organised by the Ministry of Commerce in association with confederation of Indian Industry and EXIM Bank of India.

9. Which of the following is orbited by an unmanned Japenese Spacecraft Hayabusa 2 ?

         1) Jupiter
         2) Asteroid
         3) Mars
         4) Moon
         5) None of these

Answer – 2 ) Asteroid

Explanation: Hayabusa 2, an unmanned Japenese spacecraft is orbiting an asteroid named as Ryugu. The Scientists says that, it has made astounding discoveries will improve understanding about the origin of Earth’s water and helps to search for life in other solar systems.

10. Name the special stamp cover released by the India Post department ?

         1) Ice stupas
         2) Kumbh Mela
         3) Aero India-2019
         4) Kubernath Ray
         5) None of these

Answer – ) Ice stupas

Explanation: On March 18, 2019 Indian Department of Post released a special stamp cover on “Ice Stupa”. It was released by Jammu and Kashmir Chief Postmaster General during a function organised at Ice Stupa site at Gangles Village in Leh. This special stamps are released to create awareness about depleting glaciers and affects the Himalayas.