Current Affairs January 31, 2019

1. For whom Artificial Pancreas Smartphone app was developed ?

         1) Diabetics
         2) Liver Disease
         3) Cancer
         4) Heart Patients
         5) None of these

Answer – 1 ) Diabetics

Explanation:  For Diabetes patients, Scientists have developed an artificial pancreas smartphone app that will help in regulating blood sugar levels. A clinical trial showed that the artificial pancreas system (iAPS) app is safe. This app is capable of interfacing wirelessly with glucose monitors, insulin pump devices, and decision-making algorithms.

2. On January 29, 2019, Which of the following antibiotic-resistant gene was discovered in Arctic ?

        1) Monsterbug
        2) Devilbug
        3) Infinitebug
        4) Superbug
        5) None of these

Answer – 4 ) Superbug

Explanation: In Arctic, Superbug an antibiotic-resistant gene was discovered on 29th January 2019. Till to the present date, a total of 131 genes associated with resistance to antibiotics were discovered by the scientists, of which one of the genes first found in New Delhi in 2008. Superbug was discovered in soil samples from the Kongsfjorden region, a remote place in the High Arctic.

3. On 29th January 2019, Which state launched a special scheme to control infant deaths ?

         1) Madhya Pradesh
         2) Goa
         3) Maharashtra
         4) Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – 3 ) Maharashtra

Explanation: A special scheme to control infant deaths has been launched by Maharashtra government on 29 January 2019. Pankaja Munde, Maharashtra Child Development Minister distributed baby-care kits to the children born in primary health centres and government hospitals.

4. ________________ , a new Chairman of BARC (Broadcast Audience Research Council of India)?

         1) Punit Goenka
         2) Milan Sharma
         3) Nakul Chopra
         4) Partho Dasgupta
         5) None of these

Answer – ) Punit Goenka

Explanation: Punit Goenka, new chairman of Broadcast Audience Research Council of India (BARC). He is the MD and CEO of Zee Entertainment Enterprises Limited. He was the founder chairman of BARC India and played a role in setting up of TV viewership measurement company. Under his leadership BARC India established its measurement system.

5. In 2022, __________ will host G20 annual summit.

         1) Italy
         2) India
         3) Brazil
         4) Canada
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: In 2022, India will host the G20 annual summit during its celebration of 75th year of Independence. Indian Prime Minister, Narendra Modi requested Italy to host the 2021 G20 summit instead of 2022 summit which was accepted by Italy. And in order to make use of full extent, capacity augmentation of available resources and efficient addressable of organizational challenges must be done on time to fill the infrastructure, management and intellectual gap.

6. On January 30, 2019 World Leprosy Eradication Day was observed. Mention the theme of this year?

         1) Education to Leprosy affected kids
         2) Science and Technology to eliminate Leprosy
         3) Eradicate Leprosy
         4) Ending discrimination, stigma, and prejudice
         5) None of these

Answer – ) Ending discrimination, stigma, and prejudice

Explanation: This year’s theme for World Leprosy Day is ‘ending discrimination, stigma, and prejudice’. On 30th January 2019, is celebrated as World Leprosy Eradication Day which stresses the need of eradicating the disease. Leprosy, also known as Hansen’s disease is a highly contagious infection caused by the bacterium Mycobacterium leprae.

7. Where was the National Museum Institute’s new campus was inaugurated ?

         1) Madhurai
         2) Varanasi
         3) Noida
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – ) Noida

Explanation: The New campus of the National Museum Institute was inaugurated by Prakash Javadekar, Minister for Human Resource Development on 30th January 2019 in Noida. For this campus, land of approx 12000 sqm was alloted at Noida-Uttar Pradesh with budget of Rs. 90.40 crores.

8. State the rank of India at Corruption Perception Index (CPI) of Transparency International (TI) 2018 ?

         1) 62nd
         2) 54th
         3) 78th
         4) 81st
         5) None of these

Answer – ) 78th

Explanation: India has improved its ranking and jumped 3 positions to 78th with CPI score of 41 at the 2018 Corruption Perceptions Index (CPI) which was released by Global watchdog Transparency International (TI). It ranks 180 countries and territories by their perceived levels of public sector corruption based on experts and business people.

9. IIn which city ISRO launches Human Space Flight Centre ?

         1) Bengaluru
         2) Hyderabad
         3) Chennai
         4) Mumbai
         5) None of these

Answer – ) Bengaluru

Explanation: In Bengaluru, ISRO launches Human Space Flight Centre. The Centre is dedicated to developing critical technologies for human space missions. It aims to send humans to space by December 2021 through its Gaganyaan mission.

10. From the following, Who received Carnot Prize for Power Reforms, Rural Electrification ?

         1) Ratan Tata
         2) Birender Singh Chaudhary
         3) Piyush Goyal
         4) Mukesh Ambani
         5) None of these

Answer – ) Organization for Economic Co-operation and Development

Explanation: Piyush Goyal, Union Finance Minister received the Carnot prize for Power Reforms, Rural Electrification and his contribution towards sustainable energy solutions by the team of University of Pennsylvania. He was to be awarded the prize by Kleinman Center for Energy Policy at University of Pennsylvania School of Design in October 2018. But he skip the event due to Amritsar tragedy in which 60 people died after being mowed down by a train.