Current Affairs January 30, 2019

1. Name the 1st Hindu woman who appointed as civil judge in Pakistan ?

         1) Mitali Madhumita
         2) Suman Kumari
         3) G. Rohini
         4) Gyan Sudha Misra
         5) None of these

Answer – 2 ) Suman Kumari

Explanation:  In Pakistan, Suman Kumari has become the first Hindu woman to have been appointed as a civil judge after completing examination for induction of Judicial officers. She will serve in her native district Qambar-Shahadkot.

2. Which day is observed as Data Protection Day also known as Data Privacy Day ?

        1) January 28
        2) January 26
        3) January 29
        4) January 27
        5) None of these

Answer – 1 ) January 28

Explanation: Data Protection Day also known as Data Privacy Day is observed on 28 January 2019. The Day is currently observed in the 47 European Countries, United States, Israel and Canada. It is observed in some parts of the world was observed to raise awareness and promote privacy and data protection.

3. Name the author of novel “Zindaginama” which won the Sahitya Akademi Award ?

         1) Zakir Abbas
         2) Roopali Sen
         3) Krishna Sobti
         4) Jaya Prakash
         5) None of these

Answer – 3 ) Krishna Sobti

Explanation: Krishna Sobti, Hindi fiction writer and essayist, Jnanpith awardee passed away in New Delhi on January 25th 2019. Her works mainly underscores the issues of female identity. She was born on 18th February, 1925 in Gujarat Punjab, British India. Her writings insinuate Punjabi, Urdu, and afterwards Rajasthani languages.

4. Name the 1st Indian transgender to be commemorated with Padma Shri Award ?

         1) Bangaru Adigalar
         2) R V Ramani
         3) Madurai Chinna Pillai
         4) Narthaki Nataraj
         5) None of these

Answer – ) Narthaki Nataraj

Explanation: Narthaki Nataraj, 1st Indian transgender to be commemorated with Padma Shri, highest civilian award of India. She is a renowned Bharatanatyam dancer and specialized in Thanjavur-based Nayaki Bhava tradition. She learned this art from Thanjavur Shri K P Kittappa Pillai.

5. Which of the following Indian state is the largest producer of tobacco leaves ?

         1) Goa
         2) Andhra Pradesh
         3) Chamoli
         4) Jammu & Kashmir
         5) None of these

Answer – ) Andhra Pradesh

Explanation: The highest tobacco producer of India is Andhra Pradesh where it has suitable weather condition to grow tobacco.

6. Which Ministry gave fund about Rs 50 crore to University of Madras ?

         1) Ministry of Finance
         2) Ministry of External Affairs
         3) Ministry of Human Resource Development
         4) Ministry of Home Affairs
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Human Resource Development

Explanation: Ministry of Human Resource Development gave Rs 50 crore for the University of Madras to upgrade its research capabilities. University of Madras is one of the oldest educational institutions in India established in the year 1857. A total of 10 universities belonging to category I will get ₹100 crore and 17 universities falling into category II will receive of ₹50 crore.

7. On January 29th 2019, Which country received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ in New York Times Travel Show 2019 ?

         1) Italy
         2) India
         3) Japan
         4) China
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: India received the Award of Excellence for ‘Best in Show‘ in New York Times Travel Show 2019 on 29th January 2019. The Ministry of Tourism led by Tourism Ministry Secretary Yogendra Tripathi participated as the ‘Presenting Partner’ in the New York Times Travel Show (NYTTS 2019). This programme is conducted with a motive to enhance India’s visibility and share In US tourism market. It is the largest travel show in North America which held New York.

8. ___________ state has been declared as best state in Swasth Bharat Yatra for active participation.

         1) Uttrakhand
         2) Gujarat
         3) Punjab
         4) Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – ) Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu was declared as the ‘Best State Overall’ for its active participation in the national campaign “Swasth Bharat Yatra” on 28th January 2019. The Yatra saw the involvement of 10 lakh participants and reached to around 2.5 crore people across various States and UTs. The campaign was a 100-day consumer outreach programme of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

9. In which state the 1st Astro Turf Football Pitch was inaugurated ?

         1) Manipur
         2) Meghalaya
         3) Nagaland
         4) Uttarakhand
         5) None of these

Answer – ) Nagaland

Explanation: The 1st Astro Turf Football Pitch at Indira Gandhi Stadium in Kohima was inaugurated by Nagaland CM Neiphiu Rio on the occasion of 100th Birth Anniversary of legend footballer Dr. T. Ao. The Astro turf has been installed following specifications of FIFA. The size of the play field is 105,66 meters.

10. Who organizes PISA which is a student assessment test conducted in every 3 years where Indian students will participate in this program after 12 years of gap ?

         1) Organization for Economic Co-operation and Development
         2) World Bank
         3) World Economic Forum
         4) International Monetary Fund
         5) None of these

Answer – ) Organization for Economic Co-operation and Development

Explanation: PISA (Programme for International Student Assessment), a triennial study after every 3 years was organized by the Organization for Economic Co-operation and Development in 2021. Indian students will participate in this program after 12 years gap.