Current Affairs January 29, 2019

1. In Republic Day parade, Name the 1st woman officer to lead an all-men Army contingent ?

         1) Mitali Madhumita
         2) Priya Jhingan
         3) Lieutenant Bhavana Kasturi
         4) Divya Ajith Kumar
         5) None of these

Answer – 3 ) Lieutenant Bhavana Kasturi

Explanation:  In Republic day parade, Lieutenant Bhavana Kasturi became the 1st woman officer to lead an all-men Army contingent. She led the Army Services Corps contingent.

2. On 26th January 2019, who received the Republic Day Journalism Award 2019 from Assam government ?

        1) Kanaksen Deka
        2) Dhirendra Nath Chakraborty
        3) Manas Achrekar
        4) Radhika Mohan Bhagawati
        5) None of these

Answer – 2 ) Dhirendra Nath Chakraborty

Explanation: A veteran Journalist and former editor Dhirendra Nath Chakraborty received the Republic Day Journalism Award 2019 by Assam Government on 26th January 2019. Chakraborty, former Editor of Dainik Asom, Dainik Janambhumi and Ajir Batori group of newspaper, was honoured for his lifetime contribution to journalism. The award comprises Rupees one lakh in cash, a citation, the Assamese ‘xoraai’ (the bell metal memento presented as an honour), ‘jaapi‘ (headgear) and an angavastra.

3. In which region river of Goa, ATAL SETU is situated ?

         1) Mapusa
         2) Zuari
         3) Sal
         4) Mandovi
         5) None of these

Answer – 4 ) Mandovi

Explanation: ATAL SETU is the 3rd Cable Bridge across river Mandovi in Panaji, Goa with 4 lane, 5.1 km long. It was inaugurated by Nitin Gadkari, Union Minister on 28 January 2019.

4. In India, which railway zone got 1st position for cleanliness ?

         1) North Western Railway
         2) Southern Railway
         3) Western Railway
         4) Central Railway
         5) None of these

Answer – ) Southern Railway

Explanation: For cleanliness in country, Southern Railway got the 1st position. In all India level, IRCTC conducted an Trains Cleanliness Survey under the category of other than Premium Category trains, Southern Railway achieved this position. Over past 4 years, Southern Railway introduced 54 trains.

5. In which district, the Uttrarkhand’s 1st tulip garden will be opened ?

         1) Pithoragarh
         2) Uttarkashi
         3) Chamoli
         4) Dehradun
         5) None of these

Answer – ) Pithoragarh

Explanation: In Pithoragarh district, over 50 hectares of forest land Uttarakhand’s 1st tulip garden will be opened at cost of Rs 50 crore. It has been selected under the State Government’s ’13districts, 13 new destinations’ scheme, to attract more tourists to the district. It has been selected under the State Government’s ’13districts, 13 new destinations’ scheme, to attract more tourists to the district.

6. On 26th January 2019, ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youths of the weak section urban areas of the state was launched by ______________ government.

         1) Himachal Pradesh
         2) Rajasthan
         3) Madhya Pradesh
         4) Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Madhya Pradesh

Explanation: ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youths of the weak section in urban areas was launched by Madhya Pradesh CM Kamal Nath on 26th January 2019. It aims to provide employment to the youth belonging to the weaker section of the society mainly in urban areas of the state. Under this scheme, 100 days of employment will be provided. The scheme was launched in Chhindwara,Madhya Pradesh. Apart from this 100 days employment,they will also be given skill training by the government

7. Which team from the following won the 8th National Ice Hockey Championship ?

         1) Indian Air Force
         2) Indo-Tibetan Border Police
         3)Indian Army
         4) Indian Navy
         5) None of these

Answer – ) Indo-Tibetan Border Police

Explanation: The 8th National Ice hockey championship was won by Indo-Tibetan Border Police on 27th January 2019. ITBP defeated the Indian Army in finals. This championship was organised by the Ice Hockey Association of India.

8. For which pollution control, South Asian Nitrogen Hub (SANH), a research program was started to tackle the challenge ?

         1) To study radioactive pollution
         2) To study light pollution
         3) To study nitrogen pollution
         4) To study noise pollution
         5) None of these

Answer – ) To study nitrogen pollution

Explanation: To tackle the challenge of nitrogen pollution the SANH (South Asian Nitrogen Hub) a research program was started. It was established with funding from UK Research and Innovation under its Global Challenges Research Fund. It will look at nitrogen in agriculture in 8 countries such as India, Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Afghanistan..

9. In 2021, which country will participate in International Student Assessment (PISA) ?

         1) Nepal
         2) China
         3) Brazil
         4) India
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: India would be participating in the PISA assessment in 2021. India participated in PISA 2009. Programme for International Student Assessment (PISA) is a triennial international survey which aims to evaluate education systems worldwide by testing the skills and knowledge of 15-year-old students.

10. On January 26, 2019 in Sydney which Australian T20 cricket team won the Women’s Big Bash League title ?

         1) Brisbane Heat
         2) Hobart Hurricanes
         3) Sydney Sixers
         4) Melbourne Renegades
         5) None of these

Answer – ) Brisbane Heat

Explanation: “Brisbane Heat” won Women’s Big Bash League title by defeating Sydney Sixers in final by 3 wickets at Drummoyne Oval in Sydney on 26th January 2019. Beth Mooney from ‘Brisbane Heat’ was awarded as the Player of the match for her knock of 65 runs from just 46 balls.