Current Affairs January 28, 2019

1. Sugarcane juice is declared as ‘national drink’ in ___________.

         1) India
         2) Pakistan
         3) Bangladesh
         4) Sri Lanka
         5) None of these

Answer – 2 ) Pakistan

Explanation:  Sugarcane juice is declared as ‘national drink’ of Pakistan. A poll was conducted in twitter asking people’s opinion to chose any one among orange, carrot and sugarcane. 81% of people casted their votes to sugarcane juice, 15% voted for orange juice, while 4% chose carrot.

2. Which mobile application is launched to help people to watch the highlights of 2019 Republic Day parade ?

        1) RDP Watch
        2) RDP Steam
        3) Republic 2K19
        4) RDP INDIA 2019
        5) None of these

Answer – 4 ) RDP INDIA 2019

Explanation: India Celebrated its 70th Republic Day. RDP INDIA 2019’-a mobile application was launched by Defence Minister Nirmala Sitharaman which can help, People to watch the highlights of this year’s Republic Day parade. This Day honour the date on which the Constitution of India came into effect on 26th January 1950 replacing the Government of India Act (1935) as the governing document of India. On this Occasion,President Ram Nath Kovind Unfurled the Flag with 21 gun Shots in the Background. .

3. _________ word is chosen as Hindi Word of 2018 by Oxford Dictionaries.

         1) Parmatma
         2) Andolan
         3) Nari Shakti
         4) Atma
         5) None of these

Answer – 3 ) Nari Shakti

Explanation: “Nari Shakti” was announced as Hindi Word of 2018 by Oxford Dictionaries. The word this year, Nari Shakti, has been derived from Sanskrit and when broken down, the word ‘nari’ means women and ‘shakti’ means power.

4. What is the position of India in GDPR (General Data Protection Regulation) Index, based on CISCO report ?

         1) 6th
         2) 5th
         3) 8th
         4) 12th
         5) None of these

Answer – ) 6th

Explanation: India ranked 6th position in General Data Protection Regulation (GDPR) readiness index as As per the report released by CISCO on 2019 Data Privacy Benchmark Study. India the 6th best prepared nation to deal with the nee data privacy regulation which all organizations operating within the European Union and European Economic Area are mandated to comply with.

5. Who was the Chief Guest for 70th Republic Day of India ?

         1) Scott Emerson
         2) Reginald Dunkins
         3) Nicholas Mada Bio
         4) Cyril Ramaphosa
         5) None of these

Answer – ) Cyril Ramaphosa

Explanation: South Africa’s President Cyril Ramaphosa,was the Chief Guest of the 70th Republic Day. This is the second time,South African President is Chief Guest for Republic Day,the first such occasion was held in 1995 when the late Nelson Mandela visited India as the Chief Guest for the Republic day. On 26th January 2019,India Celebrated its 70th Republic Day.

6. Which special train from the following was started by Indian Railways to cover places linked to Gautam Buddha and B R Ambedkar ?

         1) Samantha Express
         2) Bharat Bharman Express
         3) Search Meaning Express
         4) Buddha Express
         5) None of these

Answer – ) Samantha Express

Explanation: Samantha Express is the special tourist train started by Indian Railways. It covers important places linked to Gautam Buddha and B R Ambedkar starts its maiden journey from Nagpur on April 14.

7. ______________ won the men’s singles 2019 Australian Open Tennis Tournament.

         1) Rafel Nadal
         2) Andy Murray
         3) Novak Djokovic
         4) Marin Cilic
         5) None of these

Answer – ) Novak Djokovic

Explanation: Novak Djokovic from Serbia won his 7th Australian Open Men’s Singles title at Melbourne by defeating Rafael Nadal. Djokovic has surpassed American legend Pete Sampras to elevate himself to outright 3rd on all-time and Grand Slam title leader-board.

8. In which date the International holocaust remembrance day was observed ?

         1) 25th January
         2) 27th January
         3) 24th January
         4) 26th January
         5) None of these

Answer – ) 27th January

Explanation: On 27th January, International Holocaust Remembrance Day was observed all over the world commemorating the tragedy of the Holocaust that occurred during the Second World War. The largest Nazi concentration and death camp, Auschwitz-Birkenau was liberated by the Red Army on 27th January 1945. It was designated by the United Nations General Assembly resolution 60/7 on 1st November 2005 in the 42nd Plenary session.

9. On 26th January 2019, Which former President of India was honoured with Bharat Ratna Award 2019 by President Ram Nath Kovind ?

         1) Dr APJ Abdul Kalam
         2) R K Narayanan
         3) Pranab Mukherjee
         4) Prathiba Patil
         5) None of these

Answer – ) Pranab Mukherjee

Explanation: Former President Pranab Mukherjee was honoured with Bharat Ratna award by President Ram Nath Kovind on 26th January 2019. Pranab Mukherjee also known as Pranab Da , was the 13th President of India and served from 2012 until 2017.

10. Which train was named as Vande Bharat Express which is indigenously manufactured by Indian Railways ?

         1) Lifeline Express
         2) Train 18
         3) Deccan Odyssey
         4) Golden Chariot
         5) None of these

Answer – ) Train 18

Explanation: Train 18 was indigenously manufactured by Indian Railways was named as Vande Bharat Express. Train 18 is the 1st locomotive-less train in country. The 16-coach train is designed and manufactured by the Chennai-based ICF (Integral Coach Factory) at cost of approx Rs 97 crore. This train is set to run between Delhi and Varanasi at maximum speed of 160kmph.