Current Affairs January 26, 2019

1. Sultan Abdullah is a new King of ___________.

         1) Swaziland
         2) Malaysia
         3) Monaco
         4) China
         5) None of these

Answer – 2 ) Malaysia

Explanation:  On January 24th 2019, Sultan Abdullah was Malaysia’s new King following the abdication of Sultan Muhammad V in January 2019. He will have a five-year term. He is the ruler of the Malaysia state of Pahang.

2. Who is the CEO of Indigo airlines ?

        1) Aneekh Sikha
        2) Nadhim Bhattacharya
        3) Ronojoy Dutta
        4) Manisha Goyal
        5) None of these

Answer – 3 ) Ronojoy Dutta

Explanation: Ronojoy Dutta, Aviation veteran and former president of United airlines who was appointed as CEO of Indigo airlines on 24th January 2019. Ronojoy Dutta will remain as the company CEO for the next five years.

3. Where was the 12th Jaipur Literature Festival began ?

         1) Jaipur
         2) Paris
         3) New Delhi
         4) Huston
         5) None of these

Answer – 1 ) Jaipur

Explanation: On 24th January 2019, 12th Literature festival was began in Jaipur. It is a 5 day event where around 500 authors, litterateurs and thinkers are participating.

4. At Kerala Sahitya Akademi Awards, which novel is considered as best novel of 2017 ?

         1) Thakshankunnu Swaroopam
         2) Aarachaar
         3) Nireeswaran
         4) Naalukettu
         5) None of these

Answer – ) Nireeswaran

Explanation: On 23 January 2019, ‘Nireeswaran’ written by V.J. James has been announced as the best novel of 2017 at Kerala Sahitya Akademi Awards. Kerala Sahitya Akademi gives award every year to Malayalam writers for their outstanding books of literary merit.

5. Where was the Apollo Proton Cancer Centre was launched ?

         1) Mumbai
         2) Chennai
         3) Hyderabad
         4) Bengaluru
         5) None of these

Answer – ) Chennai

Explanation: The Apollo Proton Cancer Centre was launched in Chennai. APCC is a 150-bed integrated cancer care Centre. It has the Intensity Modulated Proton Therapy and Image-Guided Radiotherapy component. The Centre offers proton therapy with pencil-beam technology that provides a high degree of precision. India has become the 16th country in the world to offer proton therapy for cancer.

6. As per prediction of research firm eMarket, In 2019 which country will become the world’s biggest retail market ?

         1) United States
         2) Japan
         3) India
         4) China
         5) None of these

Answer – ) China

Explanation: China will become world’s biggest retail market in 2019 according to the prediction of research firm eMarket on January 24th 2019. The report says China will overtake US in 2019 and total retail sales will grow 7.5% to reach 5.636 trillion USD in 2019, while US will grow 3.3% to 5.529 trillion. By the end of 2019, China will have 55.8 percent of all online retail sales globally which is also expected to exceed 63% by 2022. One- fifth of the country’s total sales in 2018 was from e-commerce which is a major driver of China’s retail economy.

7. Which country was mostly affected by natural disasters in 2018, based on the UN office for Disaster Risk Reduction ?

         1) Philippines
         2) India
         3) Japan
         4) Indonesia
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: According to UN office for Disaster Risk Reduction, India was the mosty affected by disasters where there were 23.9 million people hit. Extreme weather events accounted for most of 61.7 million people affected by natural hazards.

8. The “Roshni” android app which helps blind people to identify notes was launched by ____________.

         1) IIT Ropar
         2) IIT Bombay
         3) IIT Kanpur
         4) IIT Indore
         5) None of these

Answer – ) IIT Ropar

Explanation: An android app “Roshini” was launched by IIT Ropar to help blind people in recognizing denomination of the currency notes using analytics and image processing. This app recognize both old and new notes and gives audio information about that note. This app is developed by assitant professor Dr Puneet Goyal and his students-Mandhatya Singh, Joohi Chauhan, R Ram. The user has to bring the currency note in front of phone camera and app will provide audio notification intimating the currency notes denomination to the user.

9. Union Minister Harsh Vardhan launched _____ Technology Mission Centre on January 25th 2019.

         1) 5
         2) 3
         3) 9
         4) 4
         5) None of these

Answer – ) 3

Explanation: The 3 Technology Mission Centres was launched by the Union Minister Harsh Vardhan on 25th January 2019 which was set up by the Department of Science and Technology at IIT Madras. 1) ‘DST -IITM Solar Energy Harnessing Centre’ 2) ‘DST-IITM Water -IC for SUTRAM of EASY WATER’ 3) ‘Testbed on Solar thermal desalination solutions’.

10. On January 24th 2019, the National Conference for Jan Shikshan Sansthan was held at ?

         1) Hyderabad
         2) Kolkata
         3) New Delhi
         4) Pune
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: The National Conference for Jan Shikshan Sansthan (JSSs) was held in New Delhi. The Ministry also released the new JSS site (www.jss.gov.in) which will furnish information and facts on action ideas, databases of beneficiaries and stakeholders, details of finance and expenditure and other ongoing development projects that are on process. Dharmendra Pradhan,Minister of skill development implemented new reforms for Jan Shikshan Sansthan (JSS) to enhance skill ecosystem and entrepreneurship in most of the remotest areas of India.