Current Affairs January 25, 2019

1. In which country, the world’s longest 3D printed concrete bridge was opened ?

         1) France
         2) Spain
         3) US
         4) China
         5) None of these

Answer – 4 ) China

Explanation:  In China, World’s longest 3D printed concrete bridge was opened over Wenzaobang River in Shanghai. This bridge is of 26.3 metre-long and 3.6-metre-wide and is made out of 44 hollowed-out 3D printed concrete blocks. The Bridge is designed by Professor Xy Weiguo from Tsinghua University in China.

2. International Day of Education was observed on ________________.

        1) January 21
        2) January 24
        3) January 20
        4) January 25
        5) None of these

Answer – 2 ) January 24

Explanation: The International Day of Education was observed on January 24. The right to education is represented in article 26 of the Universal Declaration of Human Rights. On 3 December 2018, the United Nations General Assembly decided to celebrate 24 January as International Day of Education, in a way to appraise the role of education for peace and development.

3. In which state the “INS Kohassa”, a new naval air base was commissioned ?

         1) Andaman & Nicobar
         2) Maharashtra
         3) Bihar
         4) Daman & Diu
         5) None of these

Answer – 1 ) Andaman & Nicobar

Explanation: In Andaman & Nicobar Islands, “INS Kohassa” a new Naval Air Base will be commissioned by Navy Chief Admiral Sunil Lanba at Diglipur on January 23rd. For both Defence and Civil aircraft, this new airbase in northernmost part of Andaman Nicobar Islands will be used.

4. For whom the 2017 Saraswati Samman was awarded ?

         1) Padma Sachdev
         2) Sitanshu Yashashchandra
         3) Ramakanta Rath
         4) Mahabaleshwar Sail
         5) None of these

Answer – ) Sitanshu Yashashchandra

Explanation: The 27th edition of the Saraswati Samman 2017 was awarded to famous Gujarati poet Sitanshu Yashashchandra. He has been awarded for his poetry collection in Gujarati named “Vakhar”. He also received Padmashri award in 2006.

5. Mention the theme of 2019 National Voters Day ?

         1) Inclusive and qualitative participation
         2) Proud to be a voter – Ready to vote
         3) Accessible elections
         4) No Voter to be left behind
         5) None of these

Answer – ) No Voter to be left behind

Explanation: National Voters Day Theme 2019 is “No Voter to be left behind”. 25 January is celebrated every year as National Voters Day to spread awareness about the necessity of voting and to encourage young generation towards the voting rights. This day was first celebrated in 2011 to encourage as much as young voters to take part in the electoral process. This is the ninth year of celebrating National Voters Day.

6. In which country till before January 2019, the Lassa fever has killed 16 people ?

         1) Nigeria
         2) Zambia
         3) Libya
         4) Phillipines
         5) None of these

Answer – ) Nigeria

Explanation: The Lassa fever that has killed 16 people since before January 2019 in Nigeria. A total of 172 suspected cases have been identified since January 1, of which 60 were confirmed positive.

7. Kalamsat is a student satellite and Microstat-R is _____________ which are launched by ISRO using PSLV-C44.

         1) Weather Reporting Satellite
         2) Reconnaissance Satellite
         3) Imaging Satellite
         4) Remote Sensing Satellite
         5) None of these

Answer – ) Imaging Satellite

Explanation: Microsat-R is an imaging satellite while Kalamsat is a student payload which will be the 1st to use PS4 as orbital platform. These statellites are launched using PSLV-C44 from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota.

8. Which state government decided to form “State Tiger Protection Force” to save the Big Cat population ?

         1) Assam
         2) Telangana
         3) Kerala
         4) Bihar
         5) None of these

Answer – ) Telangana

Explanation: To save the Big Cat population in the state, the Telangana government has decided to form ‘State Tiger Protection Force”. The State and Central government will share the cost of the force on 40:60 basis. Fund amount of 2.25 Cr was also sanctioned to protect the tigers and to prevent forest fire accidents. The 112-member-armed STPF will be headed by an Assistant Conservator of Forests to protect the tiger population in Amarabad and Kawal Tiger Reserves.

9. The 15th Pravasi Bharatiya Divas was celebrated from 21 to 23 January 2019. The Theme was __________.

         1) Cultural Awareness among Indian Diaspora
         2) Togetherness of Indian Diaspora
         3) Role of Indian Diaspora in building New India
         4) Indian Diaspora and Economic Development
         5) None of these

Answer – ) Role of Indian Diaspora in building New India

Explanation: The theme of this year’s Pravasi Bharatiya Diwas (PBD) convention was “Role of Indian Diaspora in building New India”. On 21st January 2019, the celebration of 15th Pravasi Bharatiya Divas was commenced in Varanasi, Uttar Pradesh.

10. In history of Cricket, Who is the 1st player to win major 3 ICC Awards of 2018 ?

         1) Rohit Sharma
         2) David Warner
         3) M S Dhoni
         4) Virat Kohli
         5) None of these

Answer – ) Virat Kohli

Explanation: In Cricket history, Virat Kohli was the 1st player to win 3 major ICC Awards of 2018 such as Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, ICC ODI Player of the Year award and ICC Men’s Test Player of the year.