Current Affairs January 24, 2019

1.What was the theme of National Girl Child Day 2019 ?

         1) EmPOWER Girls: Before, during and after crises
         2) Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
         3) Innovating for girls’ education
         4) With Her: A Skilled Girl Force
         5) None of these

Answer – 2 ) Empowering Girls for a Brighter Tomorrow

Explanation:  The theme of National Girl Child Day 2019 was “Empowering Girls for a Brighter Tomorrow” and celebrating with objectives of generating awareness on the issue of declining Child Sex Ratio (CSR) and create a positive environment around valuing the girl child. National Girl Child Day is celebrated in India on 24 January. Women and Child Development Ministry celebrated the National Girl Child Day 2019 at Pravasi Bharti Kendra, New Delhi.

2. On January 21,2019, Who was appointed as the Chief Product Officer of docprime.com, health-tech venture ?

        1) Jayant Chauhan
        2) Rajat Seth
        3) Areem Mishra
        4) Mayank Sehgal
        5) None of these

Answer – 1 ) Jayant Chauhan

Explanation: Jayant Chauhan, a new Chief Product Officer of docprime.com, health-tech venture on 21st January 2019.

3. In which state “JOYMATI BHAINI” Railway Police Force’s Women Squad ?

         1) Andhra Pradesh
         2) Telangana
         3) Bihar
         4) Assam
         5) None of these

Answer – 4 ) Assam

Explanation: In Assam, “JOYMATI BAHINI” a Railway Police Force’s Women squad which includes sub-inspector and constables of the RPF was launched by B.B. Mishra, Inspector General as well as Principal Chief Security Commissioner of N.F. Railway at Kamkhaya Railway Station.

4. The World Economic Outlook was released by _____________.

         1) AIIB
         2) UNESCO
         3) IMF
         4) World Bank
         5) None of these

Answer – ) IMF

Explanation: World Economic Outlook (WEO) update was released by IMF (International Monetary Fund) at World Economic Forum 2019 in Davos. In IMF report, India’s economy is assured to pickup in 2019. By benefiting from low oil prices and slower pace of monetary tightening than previous expected as inflation pressures ease. India will remain as fastest growing economy in world for at least next 2 years.

5. In Jammu & Kashmir, By whom the 1st inter-state bridge over Ravi River is inaugurated ?

         1) Nitin Gadkari
         2) Dr. Harsh Vardhan
         3) Piyush Goyal
         4) Rajnath Singh
         5) None of these

Answer – ) Nitin Gadkari

Explanation: The 1st inter-state 1210-meter bridge over Ravi River was inaugurated by Nitin Gadkari in Keerian Gandial in Kathua district, Jammu & Kashmir. The bridge also called as Keediyan-Gandiyal bridge will benefit over 2,20,000 people living on the two sides – Kathua in Jammu, and Pathankot in Punjab. It will reduce the distance between the two cities from 45 kms to 8.6 kms.

6. According to Bloomberg 2019 Innovative Index, Among the world’s most innovative countries, What is the rank of India ?

         1) 98
         2) 54
         3) 46
         4) 75
         5) None of these

Answer – ) 54

Explanation: India is ranked at the 54th Position with a score of 47.93 out of 100 among the world’s most innovative countries according to the Bloomberg 2019 Innovative Index. India is ranked at the 54th Position with a score of 47.93 out of 100 among the world’s most innovative countries according to the Bloomberg 2019 Innovative Index. The Annual Bloomberg Innovation Index ranks countries by analyzing their performances using seven metrics including Research and Development spending, Manufacturing Categories and Concentration of high-tech public computers.

7. Who won the men’s title of Tata Mumbai Marathon 2019 ?

         1) Worknesh Alemu
         2) Sudha Singh
         3) Akram Sodhu
         4) Cosmas Lagat
         5) None of these

Answer – ) Cosmas Lagat

Explanation: On 20th January 2019, Cosmas Lagat from kenya won the men’s title in Tata Mumbai Marathon was held in Mumbai.

8. For Handloom weavers, a new e-commerce platform re-weave.in was launched by _______________ company.

         1) Infosys
         2) Facebook
         3) Microsoft
         4) Wipro
         5) None of these

Answer – ) Microsoft

Explanation: A new e-commerce platform re-weave.in for handloom weaver was launched by Microsoft India under its Project ReWeave. This project aims to help weavers with working capital support through non-profit organisations. This re-weave.in e-marketplace will help sell to a broad set of customers, helping weavers to increase their income and earn a sustainable livelihood.

9. In which city, the IAFTX-2019 (Indian Africa Field Training Exercise) was conducted ?

         1) New Delhi
         2) Pune
         3) Chennai
         4) Mumbai
         5) None of these

Answer – ) Pune

Explanation: Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 was conducted at Pune, Maharashtra which is the final planning conference to work out the modalities. The joint training exercise is being conducted with more than a dozen African countries & India. It aims at synergysing humanitarian mine action and joint peace operations. Delegates from Egypt, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, South Africa, Tanzania, Namibia, Mozambique, Uganda, Niger & Zambia attended the conference.

10. Among the world’s top 30 container ports list, Which one and only Indian port is listed at position 28 ?

         1) Paradip Port
         2) Sardar Vallabhai Patel Port
         3) VOC Port
         4) Jawaharlal Nehru Port Trust
         5) None of these

Answer – ) Jawaharlal Nehru Port Trust

Explanation: The Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) became the only Indian port to be listed among the world’s top 30 container ports in 28th position.