Current Affairs January 23, 2019

1.Which state celebrates Pakke Paga Hornbill Festival as its ‘State Festival’ ?

         1) Madhya Pradesh
         2) Jharkhand
         3) Arunachal Pradesh
         4) Punjab
         5) None of these

Answer – 3 ) Arunachal Pradesh

Explanation:  Pakke Paga Hornbill Festival was “State Festival” of Arunachal Pradesh declared by Pema Khandu, CM of Arunachal Pradesh at Seijosa in East Kameng district. The PPHF festival was celebrated first time in 2015 to recognize the role played by the resident Nyishi tribe in conserving hornbills in the Pakke Tiger Reserve (PTR). Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) is only conservation festival of Arunachal Pradesh.

2. On January 20, 2019, the World record of Jallikattu with maximum number of bull released into the sport arena event held at _______________.

        1) Pudukottai, Tamil Nadu
        2) Vidharba, Maharashtra
        3) Anantpur, Andhra Pradesh
        4) Kasergode, Kerala
        5) None of these

Answer – 1 ) Pudukottai, Tamil Nadu

Explanation: The world record of Jallikattu with the maximum number of bulls released into sport arena event was held in Pudukottai, Tamil Nadu on 20th January 2019. This event had the participation of 1,354 bulls and 424 tamers. Jallikattu’ as a symbol of the valor and courage of the Tamil people.

3. _______________, Indian-American Philanthropist who is honored with 2019 Rosa Parks Trailblazer award.

         1) Manka Dhingra
         2) Dalip Singh Saund
         3) Balvir Singh
         4) Gurinder Singh Khalsa
         5) None of these

Answer – 4 ) Gurinder Singh Khalsa

Explanation: Gurinder Singh Khalsa, Indian-American philanthropist and entrepreneur has been honored with renowned 2019 Rosa Park Trailblazer award. This award is given for his campaign which forced US authorities to change their policy towards headgear of Sikh community.

4. The Iranin Airliner is recently banned in which country ?

         1) Poland
         2) Italy
         3) Germany
         4) France
         5) None of these

Answer – ) Germany

Explanation: Iranian airline Mahan Air is banned by Germany from its airports. Its due to European Union against Iran over attacks on opponents.

5. The statue of Dr Vikram Sarabhai, father of Indian space programme is located in _________ .

         1) Sriharikotta
         2) Kochi
         3) Visakhapatnam
         4) Ahmedabad
         5) None of these

Answer – ) Ahmedabad

Explanation: Dr Vikram Sarabhai, the father of Indian space programme whose statue is located at Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, Gujarat. This statue was unveiled by PM Narendra Modi. The statue was installed to mark the innovator’s birth centenary year, and to instill a scientific temperament among Gujarat’s children. It shows Dr Sarabhai seated on a chair and work on his table.

6. Who is the Captain of both Men’s Test and ODI teams named by ICC ?

         1) Virat Kohli
         2) Rohit Sharma
         3) Mahendra Singh Dhoni
         4) Rishab Pant
         5) None of these

Answer – ) Virat Kohli

Explanation: ICC (International Cricket Council) made an announcement that Men’s Test and ODI teams of the year with Virat Kohli as the Captain of both teams following his brilliant performance in 2018 as a Batsman as well as a Captain. Virat Kohli and Jasprit Bumrah are included in both ODI and well as Test team of the year.

7. In which neighboring countries the Aadhaar cards are made as valid travel documents for Indians travelling ?

         1) Bhutan, Myanmar
         2) Nepal, Bhutan
         3) Sri Lanka, Bangladesh
         4) Nepal, Bangladesh
         5) None of these

Answer – ) Nepal, Bhutan

Explanation: Indians under 15 and over 65 years can use Aadhaar cards as valid travel documents for travelling to Nepal and Bhutan based on recent Union Home Ministry communique. Indians other than in two ages will not use Aadhaar card because there is no need of visas if Indian citizens have valid passport, photo identity card issued by Government of India or election card.

8. In which Indian city the 15th Pravasi Bharatiya Diwas was held ?

         1) Varanasi
         2) Delhi
         3) Mumbai
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – )  Varanasi

Explanation: The 15th Pravasi Bharatiya Diwas was held in parliamentary constituency, Varanasi, Uttar Pradesh. It was inaugurated by PM Narendra Modi on 22nd January 2019.

9. What is the rank of India in global talent competitive index ?

         1) 72
         2) 44
         3) 80
         4) 65
         5) None of these

Answer – ) 80

Explanation: In global talent competitive index, India moved up 1 position to 80th rank. This list was released on 1st day of WEF (World Economic Forum) Annual Meeting at Davos. It was organized by INSEAD business school in partnership with Tata Communications and Adecco Group. Switzerland continues to top the list.

10. The cultural festival Swachhagrah-Bapu Ko Kaaryaanjali was orgainsed in __________________

         1) Delhi
         2) Amravati
         3) Vishakhapatnam
         4) Varanasi
         5) None of these

Answer – ) Varanasi

Explanation: The cultural festival Swachhagrah-Bapu Ko Kaaryaanjali was organised in Man Mandir Ghat and Assai Ghat in Varanasi on 21-22 February. It is a 2-day event based on the theme of “Swachhagraha”.