Current Affairs January 22, 2019

1. In which district the Tamil Nadu defence industrial Corridor was launched by Nirmala Sitharaman?

         1) Hosur
         2) Vellore
         3) Tiruchirppalli
         4) Coimbatore
         5) None of these

Answer – 2 ) Tiruchirppalli

Explanation:  Tamil Nadu Defence Industrial Corridor was launched in Tiruchirppalli by the Defence Minister Nirmala Sitharaman. This is considered to be the mega corridor that would link the remaining military manufacturing units present in South India,it Is tuned at the cost of 3038cr. Sitharaman also launched the “CODISSIA Defence Innovation and Incubation Centre” to support the MSMEs, start-ups and existing industries in their endeavor to expand and contribute significantly for defence indigenization.

2. On January 20, 2019, Above which denomination the use of Indian currency notes have been banned by Nepal’s central bank ?

        1) Rs 50
        2) Rs 1000
        3) Rs 500
        4) Rs 100
        5) None of these

Answer – 4 ) Rs 100

Explanation: On 20th January 2019, Nepal’s central bank banned the above denomination of Rs 100. The decision to ban notes has come up with Reserve Bank of India (RBI)’s decision that Indian denominations of Rs.200, 500 and 2,000 cannot be carried and used for trading. This move could affect Indian tourists visiting the Himalayan has banned the use of Indian currency.

3. The Startup and Innovation policy 2018-2023 was launched by which state government ?

         1) Tamil Nadu
         2) Telangana
         3) Karnataka
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – 1 ) Tamil Nadu

Explanation: The ‘Startup & Innovation policy 2018-2023’ was launched Tamil Nadu government on 19th January 2019. To implement this policy, the state would set up Tamil Nadu Startup Fund with corpus of Rs 250 crore. This mission aims for minimum of 1,00,000 high skilled job creation, direct and indirect, in startup ecosystem.

4. In world terms of high quality research publications in AI (Artificial Intelligence), what is the rank of India ?

         1) 2nd
         2) 3rd
         3) 1st
         4) 6th
         5) None of these

Answer – ) 3rd

Explanation: India ranked 3rd in world in terms of high quality research publications in AI (Artificial Intelligence) based on the analysis by research agency Itihaasa. China ranked 1st while US ranked 2nd.

5. In Apeejay Kolkata Literary Festival, who won the ‘Women’s Voice Award’ ?

         1) Ranjani Murali
         2) Laura Gray
         3) Melvin Vermeer
         4) Alexia Kombou
         5) None of these

Answer – ) Ranjani Murali

Explanation: At the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF), the “Woman’s Voice Award” was given to US Based Indian poet Ranjani Murali. Her first book “Blind Screens” was published in July 2017. The Award carried a cash prize of Rs 1 Lakh along with a citation. Ranjani Murali’s second book “Clearly you are ESL” won the Great Indian Poetry Collectives (GIPCs) Editor’s Choice award.

6. As an additional responsibility, who was promoted from Fashion department head to head Myntra-Jabong’s Fashion and lifesytle categories by Flipkart ?

         1) Rujutha Sajin
         2) Rishab Mehta
         3) Rishi Vasudev
         4) Abhishek Pandey
         5) None of these

Answer – ) Rishi Vasudev

Explanation: Rishi Vasudev, Fashion department head who is promoted as head of Myntra -Jabong’s Fashion and lifestyle categories of Flipkart as additional responsibility. Rishi Vasudev will report to Flipkart CEO Kalyan Krishnamurthy after the formal announcement which is expected in next 10 days. Flipkart a giant E-Commerce backed by Walmart.

7. At what percentage, The Government of India has decided to recruit women in military police after graded induction ?

         1) 25%
         2) 20%
         3) 10%
         4) 15%
         5) None of these

Answer – ) 20%

Explanation: The Government of India has decided to induct women into military police in a graded manner and eventually comprise 20% of its total strength. Government inducts women in Personnel Below Officer Rank (PBOR) role in Corps of Military Police for 1st time. Their role will range from probing rape and molestation cases to assisting Army wherever required.

8. Which Indian scientist is chosen for the 1st Sheikh Saud International Prize for Materials Research (UAE) ?

         1) C N R Rao
         2) Rohini Godbole
         3) M S Swaminathan
         4) Ashoke Sen
         5) None of these

Answer – )  C N R Rao

Explanation: C N R Rao, Indian Scientist and recipient of Bharat Ratna has been chosen for 1st Sheikh Saud International Prize for Materials Research by the Centre for Advanced Materials of UAE.

9. In which place, the annual meet of World Economic Forum (WEF) was began ?

         1) Singapore
         2) Canada
         3) Germany
         4) Switzerland
         5) None of these

Answer – ) Switzerland

Explanation: On 22nd January 2019, the annual meet of World Economic Forum (WEF) began in Davos, Switzerland. Overall, around 3000 participants from 115 economies would be present during the annual meeting. The theme of the World Economic Forum 2019 would be ‘Globalisation 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution’.

10. Khelo India Youth Games concluded on January 20th 2019 in Pune, Maharashtra. Which state won overall trophy with 228 medals ?

         1) Uttar Pradesh
         2) Maharashtra
         3) Kerala
         4) Rajasthan
         5) None of these

Answer – ) Maharashtra

Explanation: Maharashtra won overall trophy with 85 gold, 62 silver, 81 bronze totally 228 medals at Khelo India Youth Games. It was concluded at the Shiv Chhatrapati Sports Complex, Balewadi in Pune on January 20th 2019. Union Minister for Human Resource Development Prakash Javadekar and Maharashtra Sports Minister Vinod Tawde presented the winning trophy at the closing ceremony in Pune.