Current Affairs January 21, 2019

1. The UNESCO named ____________ as the World Capital of Architecture for 2020.

         1) Rio de Janeiro
         2) Fortaleza
         3) Brasilia
         4) Salvador
         5) None of these

Answer – 1 ) Rio de Janeiro

Explanation:  Rio de Janeiro was the World Capital of Architecture for 2020 by UNESCO. As the first World Capital of Architecture. Rio de Janeiro will hold a series of events under the theme “All the worlds. Just one world,” and promote the internationally agreed 2030 Agenda for Sustainable Development’s 11th Goal: “Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable”. Rio will be the first city to receive the title under a programme launched together by UNESCO and the International Union of Architects (UIA) in November 2018.

2. Name the chairperson of Council for Leather Exports (CLE) ?

        1) Anjali Kumar
        2) Sanjay Leekha
        3) Ranjani Lal
        4) Aqeel Ahmed
        5) None of these

Answer – 4 ) Aqeel Ahmed

Explanation: Aqeel Ahmed, new chairperson of Council for Leather Exports (CLE) on 18th January 2019. It works under the aegis of Ministry of Commerce and Industry. In global leather export,India is to have a growth of 5-6% by march 2019.

3. In which state the Diffo Bridge was located ?

         1) Uttar Pradesh
         2) Himachal Pradesh
         3) Arunachal Pradesh
         4) Andhra Pradesh
         5) None of these

Answer – 3 ) Arunachal Pradesh

Explanation: The Diffo Bridge was located in Arunachal Pradesh. It was inaugurated by Nirmala Sitharaman, Defence Minister on 18th January 2019. The bridge is 426 mts long Pre Stressed Concrete Box Girder type bridge on Roin-Koron-Paya road. It was built over Diffo river in Lower Dibang Valley district. It provides uninterrupted access between Dibang valley and Lohit valley region.

4. On 19th January 2019, NROL-71 ___________ Satellite was recently launched by US.

         1) Navigation Satellite
         2) Geostationary Satellite
         3) Drone Satellite
         4) Reconnaissance Satellite
         5) None of these

Answer – ) Reconnaissance Satellite

Explanation: NROL-71 is a reconnaissance satellite which is launched by United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket. The clandestine NROL-71 spy satellite on a secret mission for the US National Reconnaissance Office.

5. Mention the position of India in the world’s largest economy rankings in 2019 based on report by global consultancy firm PwC ?

         1) 12th
         2) 5th
         3) 7th
         4) 9th
         5) None of these

Answer – ) 5th

Explanation: According to a report by global consultancy firm PwC, India become the world’s 5th largest economy. The projected real GDP growth of 1.6% for the UK, 1.7% for France and 7.6% for India in 2019 in the PwC’s Global Economy Watch report.

6. On January 17th 2019, Where was the Global Trade Show held which is inaugurated by PM Narendra Modi ?

         1) Gandhinagar, Gujarat
         2) Jaipur, Rajasthan
         3) Mumbai, Maharashtra
         4) Chennai, Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – ) Gandhinagar, Gujarat

Explanation: The Global Trade Show at the Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar, Gujarat in the run up to the start of the Vibrant Gujarat Summit was inaugurated by PM Narendra Modi on 17th January 2019. During the Vibrant Gujarat Global Summit 2019,28,360 Memorandums of Understanding were signed and it was expected to generate over 21 lakh jobs.

7. India’s 1st B.Tech course in AI (Artificial Intelligence) would be launched by ?

         1) IIT Bombay
         2) IIT Hyderabad
         3) IIT Kanpur
         4) IIT Indore
         5) None of these

Answer – ) IIT Hyderabad

Explanation: The India’s 1st B.Tech Artificial Intelligence course for academic year 2019-20 will be launched by IIT Hyderabad. The aim of this course is to produce students with good understanding of the fundamentals of theory and practice of machine learning and AI. Based on JEE-Advanced score 20 students will be intake for admission.

8. Who is the President of Madagascar ?

         1) Albert Zafy
         2) K C Raja PurohitVietnam
         3) Andry Rajoelina
         4) Marc Ravalomanama
         5) None of these

Answer – )  Andry Rajoelina

Explanation: In 19th January 2019, Andry Rajoelina was sworn as President of Madagascar at Mahamasina stadium in the Madagascan capital city of Antananarivo.

9. Which company launched India’s 1st PolicyHack ?

         1) Dell
         2) HCL
         3) TCS
         4) Wipro
         5) None of these

Answer – ) Dell

Explanation: Dell company in partnership with UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) and Ignus launched India’s 1st PolicyHack for Teachers. It’s first-of-its-kind hackathon for teachers which will create a platform where teachers, school representatives and a cross-sectional group experts related to education can interact with each other. As a part of its three-city PolicyHack series, Dell hosted an interactive hackathon where teachers focused on their learning journey.

10. On January 20, 2019, _____________ world’s oldest man died at age of 113 due to natural causes in Japan.

         1) Nami Nagamatzu
         2) Hizui Sherza
         3) Jiroemon Kimura
         4) Masazo Nonaka
         5) None of these

Answer – ) Masazo Nonaka

Explanation: Masazo Nonaka, World’s oldest man died due to natural causes in the Japan’s northern most island of Hokkaido at the age of 113 on January 20, 2019. Japan has one of the world’s highest life expectancy. Masazo Nonaka was born on 25 July 1905 and have lived with his four generation family.