Current Affairs January 20, 2019

1. Who is the Captain of Indian Women hockey team in Spain tour ?

         1) Vandana Katariya
         2) Anupa Barla
         3) Rani Rampal
         4) Sunita Lakra
         5) None of these

Answer – 3 ) Rani Rampal

Explanation:  For Indian Women’s hockey team, Ace striker Rani Rampal will captain for the season opener in Spain starting Jan 26, Hockey India announced Friday. The team will leave on January 24 for the Spain tour from Bengaluru, where they have been based for the past two weeks for the National Camp.

2. Jasvinder Singh Sandhu, ______________ who passed away due to Cancer in Haryana.

        1) Gymnast
        2) Doctor
        3) Politician
        4) Journalist
        5) None of these

Answer – 3 ) Politician

Explanation: Jasvinder Singh Sandhu, Indian National Lok Dal (INLD)’s senior leader and MLA who passed away due to Cancer at his 63 age in Haryana on January 19th 2019. He had also served as the agriculture minister of the state. He had been elected to the Haryana Vidhan Sabha from the Pehowa seat in 1991, 1996, 2000 and 2014.

3. Mention the theme of 9th Vibrant Gujarat Global Investors Summit 2019 ?

         1) Gujarat Connecting India to the World
         2) Explore India
         3) Gujarat Going Global
         4) Shaping a new India
         5) None of these

Answer – 4 ) Shaping a new India

Explanation: The theme of 9th edition of Vibrant Gujarat global investors summit 2019 is “Shaping a new India”. It was held at Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar on January 18th. 11 organizations are participating as partner organizations for the summit.

4. In Cricket, Which team won against Australia in all the forms ?

         1) India
         2) West Indies
         3) New Zealand
         4) England
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: India is the 1st country to win bilateral series in all 3 formats of crickets against Australia. India defeated Australia by 7 wickets in 3rd and final ODI to win their first ever bilateral ODI series Down.

5. Which telecom company plans to launch AI-powered chatbot in India ?

         1) BESCOM
         2) MESCOM
         3) CESCOM
         4) DESCOM
         5) None of these

Answer – ) BESCOM

Explanation: The Bangalore Electricity Supply Company (Bescom) is preparing to launch Artificial Intelligence (AI) powered chatbots to deal with the innumerable calls and messages that its multiple helplines receive when there are power cuts. The chatbots are expected to be utilized in multiple interfaces, such as WhatsApp, social media, and the website. The power utility has called for an Expression of Interest from IT service providers to implement the idea on its social media pages, helpline, and app.

6. On January 18, 2019, who was elected the Prime Minister of Sweden for a 2nd term ?

         1) Hadley Xavier
         2) Fabian Jerald
         3) Steve Smith
         4) Stefan Lofven
         5) None of these

Answer – ) Stefan Lofven

Explanation: Stefan Lofven, Prime Minister who succeeded in his second attempt to form government with 153 votes while 115 votes against him on January 18th 2019. Government is formed in coalition with the Green Party and in budget cooperation with Center Party and the Liberals.

7. Name the 1st Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits allover continents ?

         1) Satyarup Siddhanta
         2) Jaahnavi Sriperambuduru
         3) Mamta Sodha
         4) Malavath Purna
         5) None of these

Answer – ) Satyarup Siddhanta

Explanation: Mountaineer Satyarup Siddhanta, 1st Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits across all continents. He achieved this record at age of 35 years. He conquered the highest point Antarctica ‘Mount Sidley’ on January 19, 2019.

8. Where was the 7th meeting of Tourism Minister of ASEAN held ?

         1) Cambodia
         2) Vietnam
         3) Laos
         4) China
         5) None of these

Answer – )  Vietnam

Explanation: In Ha Long City, Vietnam, the 7th meeting of Tourism Minister of ASEAN was held. The Union Minister for Tourism, Shri. K. J. Alphons attended from India.

9. To test remote Air Traffic Control tower system the Airports Authority of India planned in __________ .

         1) Haryana
         2) Kerala
         3) Goa
         4) Gujarat
         5) None of these

Answer – ) Gujarat

Explanation: In Gujarat’s Ahmedabad and Bhavnagar as the first to do away with manned towers for providing Air Traffic Control (ATC) services at their airports by Airports Authority of India (AAI) is to run a pilot project. The system is projected as a measure that can help AAI save costs.

10. Which organisation designed and developed India’s 1st Light Combat Helicopter (LCH) ?

         1) Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
         2) Indian Space Research Organisation (ISRO)
         3) Tata Defence Pvt. Ltd.
         4) Defence Research and Development Organisation (DRDO)
         5) None of these

Answer – ) Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and Rotary Wing Research & Design Centre (RWRDC) designed and developed the Light Combat Helicopter. On 17th January 2019, (LCH) has successfully carried out air-to-air missile firing on a moving aerial target at the integrated test range in Chandipur on Odisha coast. The helicopter is equipped with helmet mounted sight and a forward looking infrared sighting system, allowing its pilots to detect and destroy any target on ground or in the air. It is the 1st LCH in India.