Current Affairs January 19, 2019

1. The Shaurya Award for Students was announced by which state government ?

         1) Kerala
         2) Haryana
         3) Maharashtra
         4) Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – 2 ) Haryana

Explanation:  The Shaurya Award for students was announced by Haryana CM Shri Manohar Lal Khattar in the name of 71 state police force martyrs who laid down their lives while maintaining law and order and protecting society since the formation of the state in 1966. The announcement was made by Manohar Lal Khattar at the first state-level function at National Police Memorial in New Delhi. Prize money of Rs. 11,000 will be given to students for courageous deeds every year in a village block where the school is located under this award.

2. On January 18th 2019, Where was the four days of 2nd World Orange Festival is commenced ?

        1) Nagpur
        2) Srinagar
        3) Shimla
        4) Lucknow
        5) None of these

Answer – 1 ) Nagpur

Explanation: The 4-day of 2nd world Orange Festival commenced in Nagpur, the city of oranges, for the first time on 18th January 2019. The festival is bring presented by UPL and hosted by Maharashtra Tourism. This festival will also showcase and brand the exquisite fruit in order to boost its export.

3. In which city, the world’s 1st human rights TV channel was launched ?

         1) London
         2) Paris
         3) New York
         4) Berlin
         5) None of these

Answer – 1 ) London

Explanation: In London, the world’s 1st TV channel for human rights has been launched to deliver hidden stories ignored by mainstream media to people. The broadcasts can be viewed through netgem.tv interactive platform and it will be also available through mobile app. It is a web-based channel that brings human rights issues to audiences in over 20 countries.

4. The implementation of Space technology in border management will be supervised by which ministry ?

         1) Ministry of Science and Technology
         2) Ministry of Earth Sciences
         3) Ministry of Home Affairs
         4) Ministry of Defence
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Home Affairs

Explanation: The project of implementation of Space technology in bordor management will be supervised by the Ministry of Home Affairs with the support of Department of Space. It was approved by Union Home Minister Rajnath Singh to identify the areas for use of space technology in border management.

5. Who is the new Chief Justice of Pakistan ?

         1) Saqib Nisar
         2) Madan Bhimarao Lokur
         3) Munib Akhtar
         4) Asif Khosa
         5) None of these

Answer – ) Asif Khosa

Explanation: Justice Asif Saeed Khosa was appointed as new Chief Justice of Pakistan in a ceremony at Islamabad. Justice Khosa, 64, will retire on December 21. He is the 26th Chief Justice of Pakistan. The Chief Justice is nominated by Imran khan, the PM of Pakistan and appointed by Arif Alvi, the President of Pakistan. It was attended by foreign legal luminaries, including former Indian SC judge Madan Bhimarao Lokur.

6. On January 15th 2019, Which country took over the chairmanship of the Group of 77 which is a coalition of 134 developing countries and China ?

         1) Kuwait
         2) Palestine
         3) Indonesia
         4) Bangladesh
         5) None of these

Answer – ) Palestine

Explanation: Palestine took over the chairmanship of the Group of 77 from Arab Republic of Egypt on 15th January 2019. The decision to elect Palestine as 2019 Chair of the G77 was taken in September 2018 by the foreign ministers of the Groups’ member States. In October 2018, the UN General Assembly approved a resolution enabling Palestine, a non-member Observer State at the world body.

7. Who is the new Director General (Investigation) for National Human Rights Commission ?

         1) S N Pradhan
         2) Pradeep Das
         3) Amit Kulshrestha
         4) Prabhat Singh
         5) None of these

Answer – ) Prabhat Singh

Explanation: Prabhat Singh, Director General (Investigation) in National Human Rights Commission. He is a present Special Director in Central Reserve Police Force. He is 1988 batch IPS officer of Jharkhand cadre. He will continue in the post for period up to April 30, 2020.

8. By which Indian organisation, the exchange rate for import and export has been notified periodically ?

         1) Central Board of Indirect Taxes and Customs
         2) Export and Import Bank
         3) Reserve Bank of India
         4) Central Board of Excise and Customs
         5) None of these

Answer – )  Central Board of Indirect Taxes and Customs

Explanation: The Central Board of Indirect Taxes and Customs has issued exchange rate notification giving the rate of exchange of conversion of Indian rupees against other foreign currencies. It is issued on January 3, under the Section 14 of the Customs Act, 1962.

9. The National Museum of Indian Cinema was inaugurated by ________________ in Mumbai.

         1) Manmohan Singh
         2) Narendra Modi
         3) Ram Nath Kovind
         4) Arun Jaitley
         5) None of these

Answer – ) Narendra Modi

Explanation: The National Museum of Indian Cinema (NMIC) in Mumbai was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. An innovation Committee headed by Prasoon Joshi provided an upgrade to the NMIC. This museum depicts the journey of over a century of Indian cinema in a story telling mode with the help of visuals, graphics, artifacts, interactive exhibits and multimedia expositions. The development of the Museum was guided by the Museum Advisory Committee headed by Shyam Benegal.

10. In which social media platform, the Finance Ministry started a series ‘Know Your Budget’ to educate people about importance of Union Budget ?

         1) Instagram
         2) WhatsApp
         3) Twitter
         4) Facebook
         5) None of these

Answer – ) Twitter

Explanation: Using Twitter, the Finance Ministry started ‘Know Your Budget’ series to educate people about the importance of Union Budget and its making on 18th January 2019. The series began with explaining the terms such as Union Budget and Vote on Account. The government on February 1, 2019 would unveil the interim Budget for 2019-20.