Current Affairs January 18, 2019

1. Who was appointed as short-term CEO of Accenture ?

         1) Michelle Robbins
         2) Jimmy Steve
         3) Joseph Maynard
         4) David Rowland
         5) None of these

Answer – 4 ) David Rowland

Explanation:  Financial Officer of the company David Rowland was named short-term CEO due to CEO Pierre Nanterme steps down from his post due to his health issues. The lead independent director Marge Magner was named non-executive chair. But still Pierre Nanterme will continue at Accenture as advisor to the CEO.

2. In December 2018, Which state reported the Monkey fever also known as Kyasanur Forest Disease?

        1) Madhya Pradesh
        2) Himachal Pradesh
        3) Karnataka
        4) Bihar
        5) None of these

Answer – 3 ) Karnataka

Explanation: In Karnataka, Aralagodu Gram Panchayat limits in Sagar taluk in December 2018 reported monkey fever also known as Kyasanur Forest Disease (KFD). KFD is a tick-borne viral infection that spreads from monkeys to humans through tick bite. High fever, ache in joints and bleeding in gums are some of the symptoms of the disease. Blood samples of a 40-year-old woman and a 29-year-old man from Aralagodu have tested positive for KFD. Both were admitted to McGann Hospital, a government hospital attached to Shivamogga Institute of Medical Sciences, for treatment and were on the path to recovery.

3. Name the 1st state government to start bird hospitals ?

         1) Madhya Pradesh
         2) Rajasthan
         3) Delhi
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – 3 ) Delhi

Explanation: Delhi government is 1st to propose a specialized treatment facility for birds in National Capital Territory as part of its Animal Health and Welfare Policy 2018. Its goal on animal welfare through rehabilitation of animals, hostel facility for farm, stray or abandoned animals. It aim to strengthen allover animal health covering through control, prevention and monitoring disease, extension of veterinary services.

4. Which organisation launches Saksham 2019, an annual event on conservation and consequence use of petroleum products ?

         1) Indian National Science Academy
         2) Petroleum Conservation Research Association
         3) Indian Academy of Sciences
         4) Council of Industrial and Scientific Research
         5) None of these

Answer – ) Petroleum Conservation Research Association

Explanation: Saksham 2018 (Sanrakshan Kshamta Mahotsav) was launched by the Petroleum Conservation Research Association under support of Ministry of Petroleum & Natural Gas before a month. It is a event of annual flagship of PCRA with involvement of Oil and Gas PSUs with other stakeholders.

5. In which city, the 10th edition of Indian Rubber Expo 2019 has started on 17th January 2019 ?

         1) Mumbai
         2) Kolkata
         3) Kochi
         4) Ahmedabad
         5) None of these

Answer – ) Mumbai

Explanation: On 17th January 2019, Union Minister Suresh Prabu inaugurated the 10th edition of IRE-2019 (India Rubber Expo) at Bombay Convention & Exhibition Centre in Mumbai. The 3-day event offers a unique opportunity for Indian companies to meet and collaborate with overseas companies. The India Rubber Expo is Asia’s largest rubber expo.

6. Indian Panorama Film Festival held at ___________ from January 4-13, 2019 ?

         1) Kolkata
         2) Chennai
         3) New Delhi
         4) Mumbai
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: The 10-day Indian Panorama Film Festival, that was inaugurated by Secretary, Ministry of I&B, Shri Amit Khare, concluded at Siri Fort Auditorium II, in New Delhi. In this festival, 26 Feature Films and 21 Non-Feature Films were screened. Additionally, all the films selected under the Indian Panorama section in the 49th International Film Festival of India were screened during the Festival. It was organized by Directorate of Film Festivals, Ministry of I&B.

7. The India’s youngest Grandmaster D Gukesh belongs to which state ?

         1) Tamil Nadu
         2) Karnataka
         3) Kerala
         4) Andhra Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Tamil Nadu

Explanation: The 2nd youngest Grandmaster in the world and youngest Indian Grandmaster D Gukesh belongs to Chennai, Tamil Nadu. He achieved this feat at 12 years at 17th Delhi International Open Chess tournament in Delhi. He became India’s 59th Grand Master.

8. ___________, 1st Indian athlete to nominate for the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award.

         1) Abhinav Bindra
         2) Saina Nehwal
         3) Vinesh Phogat
         4) P. V. Sindhu
         5) None of these

Answer – )  Vinesh Phogat

Explanation: Vinesh Phogat has been nominated in “Laureus World Sporting Comeback” category for the year 2019. He is an Indian star wrestler and 1st Indian athlete to be nominated for this award.

9. On 17  January 2019, In which city the 1st batch UNNATI programme of ISRO was inaugurated by Dr. Jitendra Singh, Minister of State in Department of Space ?

         1) Bengaluru
         2) Kochi
         3) Hyderabad
         4) New Delhi
         5) None of these

Answer – ) Bengaluru

Explanation: The 1st batch of UNNATI (Unispace Nanosatellite Assembly and Training) programme of Indian Space Research Organisation (ISRO) was inaugurated by Minister of State in Department of Space Dr. Jitendra Singh in Bengaluru, Karnataka on 17th January 2019.It has been launched by ISRO as part of initiative by United Nations Office for Outer Space Affairs to commemorate the 50th anniversary of the first United Nations Conference on the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space (UNISPACE-50).

10. Name the new CEO of ICC (International Cricket Council) ?

         1) Mohan Das Pai
         2) Vinod Rai
         3) K P Sharma
         4) Manu Sawhney
         5) None of these

Answer – 4) Manu Sawhney

Explanation: Manu Sawhney, a new CEO of ICC (International Cricket Council) who is an veteran media professional and takes formal charge in July. He is the former CEO of Singapore Sports Hub and MD of ESPN Star Sports. After resignation of David Richardson he will take his charge.