Current Affairs January 17, 2019

1. For which state Prime Minister Narendra Modi inaugurated a spiritual circuit development project?

         1) Kerala
         2) Gujarat
         3) Haryana
         4) Maharashtra
         5) None of these

Answer – 1 ) Kerala

Explanation:  For Kerala, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the project “Development of Spiritual Circuit: Sree Padmanabha Swamy Temple – Aranmula-Sabarimala” at the cost of Rs. 92.22 crores under Swadesh Darshan Scheme of Tourism Ministry. The Sree Padmanaaswamy Temple is one of the 108 Divyadesams of Lord Vishnu and majority of the work under this project has been carried out at this temple. He also dedicated the 13-km Kollam bypass on NH 66 in Kerala to the nation.

2. On January 12, 2019, In which place the 1st one day Turtle Festival was celebrated ?

        1) Calicut, Kerala
        2) Shimla, Himachal Pradesh
        3) Pune, Maharashtra
        4) Puri, Odisha
        5) None of these

Answer – 4 ) Puri, Odisha

Explanation: In Puri, Odisha, the 1st one day Turtle Festival was celebrated on 12th January 2019. It was done to create awareness and promote ideas on conservation of olive ridley turtles. It was organized by Cox & Kings Foundation in association with Humane Society International/India and Action for Protection of Wild Animals (APOWA).

3. Which Ministry launched the National Action Plan for Drug Demand Reduction [NAPDDR] ?

         1) Ministry of Ayush
         2) Ministry of Social Justice and Empowerment
         3) Ministry of Human Resource Development
         4) Ministry of Women and Child Development
         5) None of these

Answer – 2 ) Ministry of Social Justice and Empowerment

Explanation: The National Action Plan for Drug Demand Reduction has been launched by Union Ministry of Social Justice and Empowerment which drafted a 5-year action plan to address the problem of drug and substance abuse in country.

4. “Ama Ghare LED” scheme was launched by ___________ government.

         1) Odisha
         2) Arunachal Pradesh
         3) Tripura
         4) Mizoram
         5) None of these

Answer – ) Odisha

Explanation: “Ama Ghare LED” scheme was launched by Odisha CM Naveen Patnaik. Through this scheme about 95 lakh families in state will each get 4 LED bulbs free of cost. For implementing this scheme, bulbs will be distributed at Panchayat offices as well as People’s Empowerment-Enabling Transparency and Accountability of Odisha Initiative (PEETHA) camps across the state.

5. ___________ won the Gandhi Peace Prize for the year 2018.

         1) Vivekananda Kendra
         2) Ekal Abhiyan Trust
         3) Akshaya Patra Foundation
         4) Shri Yohei Sasakawa
         5) None of these

Answer – ) Shri Yohei Sasakawa

Explanation: The Gandhi Peace Prize 2018 was won by Shri Yohei Sasakawa for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

6. In the Hindu Lit for Life event 2019, who won the Hindu Literary Prize 2018 in Fiction Category ?

         1) Manoranjan Byapari
         2) Vinayak Varma
         3) Neelum Saran Gour
         4) Venita Coelho
         5) None of these

Answer – ) Neelum Saran Gour

Explanation: Neelum Saran Gour won the Hindu Literary Prize 2018 in Fiction Category for his book Requiem in Raga Janki during Hindu Lit for Life event 2019 on 15th January 2019. It is a honour for writers who have spent their lifetime mining the human spirit through their words and ideas.

7. Which country signed an MoU on the safety in Mines, Research station and Testing with India ?

         1) Germany
         2) Australia
         3) Japan
         4) Israel
         5) None of these

Answer – ) Australia

Explanation: An MoU on the safety in Mines, Testing and Research Station was signed between India and Australia which is approved by PM Modi. It is also Expenditure sanction for Integrated E-filing and Centralized Processing Centre 2.0 Project and Regularization of Pay Scales of below Board Level Executives in NHPC Ltd., North East Electric Power Corporation, THDC India Ltd. and SJVN Ltd. w.e.f. 1.1.97. And

8. On January 15th 2019, Who was appointed as Chief coach for India’s women pugilists by Boxing Federation of India ?

         1) Shiv Singh
         2) Ramjit Singh
         3) Vinod Rai
         4) Mohammed Ali Qamar
         5) None of these

Answer – )  Mohammed Ali Qamar

Explanation: Mohammed Ali Qamar is appointed as chief coach for the country’s women pugilists by Boxing Federation of India (BFI). He is a India’s first Commonwealth Games gold medalist in boxing. He has been an assistant coach in the national camp for more than a year.

9. The Farm debt-waiver scheme “Jai Kisan Rin Mukti Yojana” was launched by __________ government.

         1) Jharkhand
         2) Madhya Pradesh
         3) Odisha
         4) Punjab
         5) None of these

Answer – ) Madhya Pradesh

Explanation: “Jai Kisan Rin Mukti Yojana” , Rs 50,000 crore farm debt-waiver scheme was launched by Madhya Pradesh CM Kamal Nath. In this scheme, Farmers who registered to pay GST and paying income tax can’t avail benefits. This scheme will benefit 55 lakh marginal and small farmers.

10. In which state India’s largest startup ecosystem is inaugurated ?

         1) Karnataka
         2) Andhra Pradesh
         3) Kerala
         4) Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – 3) Kerala

Explanation: India’s largest startup ecosystem was inaugurated in Kerala on 13th January 2019, which gives a healthy boost and its goal to provide required infrastructure for startup incubation and acceleration within the state.