Current Affairs January 16, 2019

1. ______________ became the second youngest Grand Master in the world.

         1) Rameshbabu Praggnanandhaa
         2) Aryan Chopra
         3) Nihal Sarin
         4) Gukesh D
         5) None of these

Answer – 4 ) Gukesh D

Explanation:  The youngest Indian Chess player Gukesh D became the second youngest Grand Master (GM) in the world at age 12 years Gukesh became India’s 59th Grand Master. Ukraine’s Sergey Karjakin holds the record of being the youngest Grandmaster. He achieved his third and final GM norm at the ongoing 17th Delhi International Open Chess tournament in Delhi

2. On January 14, 2019, Name the Indian Football team’s Head Coach who resigned ?

        1) Orson Hodge
        2) Michael Rex
        3) Stephen Constantine
        4) Carlos Solis
        5) None of these

Answer – 3 ) Stephen Constantine

Explanation: Stephen Constantine, Indian Football team’s Head Coach resigned from his post following the exit of Indian team from the AFC Asian Cup 2019. Stephen Constantine was on four contract with Indian Football team since 2015. Indian suffered an exit from the group stage of AFC Asian Cup after their 1-0 loss against Bahrain at Sharjah Stadium on 14th January 2019.

3. What is the goal of Womaniya on GeM which is recently launched by Central government ?

         1) To enable women entrepreneurs and women self-help group
         2) To help Indian startups
         3) To help farmers receive competitive price for the crops
         4) To help MSME industries to receive mentorship and funding
         5) None of these

Answer – 1 ) To enable women entrepreneurs and women self-help group

Explanation: ‘Womaniya on GeM’ was launched by Government e Marketplace as initiative to enable women self-help groups (WSHGs) and women entrepreneurs.

4. Where was 9th International Conference on Micro Irrigation held ?

         1) Jaisalmer
         2) Raipur
         3) Aurangabad
         4) Ahmedabad
         5) None of these

Answer – ) Aurangabad

Explanation: On January 16, 2019, In Aurangabad, Maharashtra the 9th International Micro Irrigation Conference (IMIC) was held. It is a 3-day event will be multi-disciplinary dialogue based on the theme “Micro Irrigation in Modern Agriculture”. It was organized by the Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in association with International Commission on Irrigation and Drainage, Indian National Committee on Surface Water and WAPCOS Limited, CPSE under Union Ministry.

5. Name the new Secretary General of National Human Rights Commission (NHRC)?

         1) J Rama Krishna Rao
         2) Jaideep Govind
         3) Mathew Johannes
         4) Sudeep Singh
         5) None of these

Answer – ) Jaideep Govind

Explanation: Jaideep Govind was appointed as Secretary General, National Human Rights Commission (NHRC) by Appointments Committee of the Cabinet (ACC). He is a present Special Secretary and Financial Adviser in Ministry of Rural Development and also IAS officer 1984 batch of Madhya Pradesh cadre.

6. On January 14, 2019, Name the person who received award the Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law for 2018 in Beijing ?

         1) Yu Wensheng
         2) Sia Cheng
         3) Jin Lee
         4) Xu Wen Lang
         5) None of these

Answer – ) Yu Wensheng

Explanation: Mr Yu Wensheng, detained Chinese lawyer best known for suing the Beijing government over the city’s once chronic pollution, granted a human rights award by the French and German ambassadors to China at an event organised by the German embassy in Beijing. Mr Yu was detained in January last year and charged with “inciting subversion of state power” after he had circulated an open letter calling for five reforms to China’s Constitution, including the institution of multi-candidate presidential elections. Yu Wensheng’s wife, Madam Xu Yan, received the Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law for 2018, on his behalf.

7. For which development purpose, Kerala has received Rs. 85.23 crore under Swadesh Darshan Scheme ?

         1) Backwater tourism
         2) Rural tourism
         3) Spiritual Circuit III
         4) Monument Preservation
         5) None of these

Answer – ) Spiritual Circuit III

Explanation: Kerala has received projects worth Rs.85.23 crore for the development of Spiritual Circuit III sanctioned by Ministry of Tourism under Swadesh Darshan Scheme. It was announced by Union Minister of State for Tourism K J Alphons.

8. Shakil Ahmed belongs to which sports who won Asian Cup gold medalist ?

         1) Indoor rowing
         2) Chess
         3) Swimming
         4) Judo
         5) None of these

Answer – )  Indoor rowing

Explanation: Shakil Ahmed belongs to indoor rowing sports who won Asian Cup gold medal and famous oarsman. He made a world record by completing 1 lakh meters in above-40 years category. He achieved this milestone by covering 1 lakh meters distance in 10 hours at Salt Lake stadium complex at 8 am on January 13, 2019.

9. Name the new elected pro term Speaker of the Rajasthan Assembly ?

         1) Vasudev Devnani
         2) C. P. Joshi
         3) Rajendra Rathore
         4) Gulab Chand Kataria
         5) None of these

Answer – ) Gulab Chand Kataria

Explanation: For Rajasthan Assembly, Gulab Chand Kataria is elected as pro term Speaker who is an Senior BJP MLA. Mr. Kataria, who was the Home Minister in the previous government, will be the Leader of Opposition after appointed as new Speaker. He will conduct the first meeting of the 15th Assembly.

10. Who is the new chief executive officer (CEO) of Myntra and Jabong ?

         1) Amar Nagaram
         2) Vasuki Rawat
         3) Vishnu Srinivasan
         4) Sumit Agarwal
         5) None of these

Answer – ) Amar Nagaram

Explanation: Amar Nagaram, new chief executive officer of Myntra and Jabong, a unit of Walmart-owned Flipkart. He is a Filpkart executive who previously headed consumer shopping experience has been appointed as the new head of Myntra and Jabong and will report to Flipkart Group CEO Kalyan Krishnamurthy.