Current Affairs January 15, 2019

1. The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools was held in _____________.

         1) Mumbai
         2) Bengaluru
         3) Hyderabad
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – 3 ) Hyderabad

Explanation:  The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools was held in G.M.C Balayogi Stadium, Hyderabad. It was inaugurated by Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor, Minister of State for Tribal Affairs. The event had participation of 1777 students comprising of 975 boys and 802 girls representing 20 States of the country. The Minister also launched an app ‘EMRS Sports Meet’ dedicated on the occasion.

2. Rajesh Ghodge belongs to ______ who passed away on January 13, 2019.

        1) Singer
        2) Politician
        3) Journalist
        4) Cricketer
        5) None of these

Answer – 4 ) Cricketer

Explanation: Rajesh Ghodge, Former Goa Ranji cricketer passed away at age of 47 on 13th January 2019 while playing at the Margao Cricket Club tournament. Ghodge was part of the Goa Ranji squad in 1999-2000.

3. Which organisation released the India Manufacturing Barometer report 2019 ?

         1) RBI
         2) FICCI
         3) Ministry of Finance
         4) CII
         5) None of these

Answer – 2 ) FICCI

Explanation: On 9th January 2019, FICCI in association with PwC disclosed India Barometer Report 2019. This survey gives the clear aspects related to sector, including manufacturers outlook on the economy, the business environment for the next 12 months and factors that determine trade competitiveness.

4. The 10th Sikh guru Govind Singh was born on _______ .

         1) 1666
         2) 1668
         3) 1660
         4) 1659
         5) None of these

Answer – ) 1666

Explanation: The 10th Sikh Guru Govind Singh was born at Patna Sahib in Bihar on January 5, 1666. Recently his 352nd birth anniversary was celebrated as Prakash Utsav. It is organised at Takhat Sri Harmandir Sahib Gurudwara. He became as leader of Sikhs at age of 9 who succeeded his father.

5. Name the new CEO of the International Cricket Council (ICC) ?

         1) Ranjan Madugalle
         2) Kyle Coetzer
         3) Belinda Clark
         4) Manu Sawhney
         5) None of these

Answer – ) Manu Sawhney

Explanation: Manu Sawhney, new CEO of ICC (International Cricket Council). He is the the former CEO of Singapore Sports Hub and Managing Director of ESPN Star Sports.

6. On January 14, 2019, the Chennai Traffic Police introduced an road safety robot to help in traffic management and assist citizens. Mention the name of the robot ?

         1) VAHANA
         2) INSPECT
         3) TRAFBOT
         4) ROADEO
         5) None of these

Answer – ) ROADEO

Explanation: ROADEO, a road safety robot was introduced by Chennai Traffic Police to help in traffic management and assist citizens. The robots would be integrated with traffic signals and could be managed manually via Bluetooth devices. The robot has been developed by schoolchildren of a private robotics lab. Chennai became the second city after Mumbai to induct robots in traffic management.

7. Who won the Premier Badminton League Season 4 ?

         1) Bengaluru Raptors
         2) Hyderabad Hunters
         3) Mumbai Rockets
         4) Delhi Dashers
         5) None of these

Answer – ) Bengaluru Raptors

Explanation: On 13th January 2019, Bengaluru Raptors won the Champions of Premier Badminton League season 4 by defeating Mumbai Rockets at 4-3 points.

8. Where was the 6th annual “Women of India Organic Festival” held ?

         1) Chandigarh
         2) Chennai
         3) Kolkata
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – )  Chandigarh

Explanation: The 6th annual ‘Women of India Organic Festival’ was held at Leisure Valley, Sector-10, Chandigarh. It has been organized by the Ministry of Women and Child Development. It aims to celebrate and promote women farmers and entrepreneurs in the organic sector from the remotest parts of India.

9. From which date, the Union Territory of Puducherry bans the production, sale and use of single-use plastic products ?

         1) September 1, 2019
         2) January 1, 2020
         3) March 1, 2019
         4) February 1, 2020
         5) None of these

Answer – ) March 1, 2019

Explanation: V Narayanasamy, CM of Puducherry announced that production, sale and use of single-use plastic products will be banned in the Union Territory of Puducherry from March 1, 2019.

10. ___________ quality range is considered as severe category, as per the AQI (Air Quality index).

         1) 601-700
         2) 401-500
         3) 100-200
         4) 301-400
         5) None of these

Answer – ) 401-500

Explanation: According to AQI, 401-500 range is considered as severe, while 100-200 is moderate.