Current Affairs January 14, 2019

1. Who won the Sushila Devi Literature Award for the novel ‘Things to Leave Behind’ ?

         1) Chitra Banerjee Divakaruni
         2) Githa Hariharan
         3) Namita Gokhale
         4) Manju Kapur
         5) None of these

Answer – 3 ) Namita Gokhale

Explanation:  The Sushila Devi Literature Award was won by writer Namita Gokhale for her nova ‘Things to Leave Behind’. At Inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival, she was awarded in “Best Book of Fiction Written by a Woman Author” category.

2. The scheme “One Family One Job” was launched by which state government that provides one government job for every family will be allotted ?

        1) Sikkim
        2) Assam
        3) Telangana
        4) Himachal Pradesh
        5) None of these

Answer – 1 ) Sikkim

Explanation: The “One Family One Job” scheme was launched by Sikkim CM Pawan Kumar Chamling which provides on government job for every family will be allotted in Gangtok on 12th January 2019. As part of the scheme, a “Rojgar Mela” (employment fair) was organised at the Paljor stadium in Gangtok, where over 12,000 unemployed youths, from 32 constituencies, were handed out appointment letters. Letters were given to families, by the Department of Personnel, which do not have a government job. Sikkim became the first state in the country to carry out such a programme for the people entitling them to state government employee benefits. New recruits were taken for Group C and Group D posts in 12 departments.

3. In which state the India’s longest single lane steel bridge was opened ?

         1) Andhra Pradesh
         2) Karnataka
         3) Arunachal Pradesh
         4) Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – 3 ) Arunachal Pradesh

Explanation: In Arunachal Pradesh, India’s longest 300-metre single lane steel cable suspension bridge was inaugurated by Pema Khandu, CM of Arunachal Pradesh on 9th January 2019. It is named as Byorung Bridge which is built across the Siang river at Yingkiong in Upper Siang district.

4. By West Bengal Film Journalists Association, ___________ was honoured with Lifetime Achievement Award.

         1) Buddhadeb Dasgupta
         2) Subhashish Mukherjee
         3) Mithun Chakrabarty
         4) Moushumi Chatterjee
         5) None of these

Answer – ) Buddhadeb Dasgupta

Explanation: The West Bengal Film Journalists Association honoured the Buddhadeb Dasgupta, National award winning filmmaker with Lifetime Achievement Award on 13 January 2019. This award is the name of late Satyajit Ray. Dasgupta is known for his political films such as ‘Grihajuddha’ and ‘Dooratwa’. He won National Film Award for Best Direction twice for ‘Uttara’ and ‘Swapner Din’.

5. Which organisation will launch the 10 Iridium Communications satellites ?

         1) Tesla
         2) SpaceX
         3) ISRO
         4) NASA
         5) None of these

Answer – ) SpaceX

Explanation: Iridium Communication Satellite was launched by the SpaceX Falcon 9 which comprises 10 voice and data satellites. It is an alternative for entire fleet with a new generation of orbiters from the Vandenberg Air Force station in California. The constellation’s name comes from the chemical element Iridium, which has atomic number 77.The Iridium constellation was originally developed by Iridium SSC, with first-generation satellites deployed between 1997 to 2002.

6. On 12th January 2019, Who was appointed as additional and independent director of Tata Consultancy Services for 5 years ?

         1) Frank Gallagher
         2) Dominic Collins
         3) Daniel Houghes Callahan
         4) Samuel Ethan
         5) None of these

Answer – ) Daniel Houghes Callahan

Explanation: Daniel Houghes Callahan, former Citi executive was appointed as additional and independent director for 5 years by TCS on 12th January 2019. Callahan held senior positions in AIBM Japan, Morgan Stanley, and Credit Suisse. With this, TCS has 11 directors, including seven independents in the expanded board.

7. The Centre seeks to reduce PM (Particulate Matter) pollution by 20-30% in at least 102 cities within ___________year.

         1) 2024
         2) 2020
         3) 2022
         4) 2023
         5) None of these

Answer – ) 2024

Explanation: To reduce concentration of PM 2.5 and PM 10 within 2017-2024 by 20-30% in at least 102 cities was the aim of National Clean Air Programme.

8. Who is the 1st Indian to receive Philip Kotler Presidential award ?

         1) Narendra Modi
         2) Ratan Tata
         3) Vijay Nahar
         4) Mukesh Ambani
         5) None of these

Answer – )  Narendra Modi

Explanation: The 1st Indian to receive Philip Kotler Presidential award is Narendra Modi, PM of India at New Delhi. He received this award for his outstanding leadership for the nation. This award was offered annually to leader of a Nation, Prof. Philip Kotler who is a world famous professor of Marketing at Northwestern University, Kellog School of Management. It focuses on the triple bottom-line of People, Profit and Planet.

9. __________, the 1st state to implement the 10% reservation for economically weaker sections of the general category.

         1) Uttar Pradesh
         2) Gujarat
         3) Haryana
         4) Odisha
         5) None of these

Answer – ) Gujarat

Explanation: Gujarat is the 1st state to implement the 10% reservation for economically weaker sections of the general category. Gujarat CM Vijay Rupani stated that it will also be applicable to jobs for which announcement has been made but the procedure is yet to commence.

10. According to Sovereign Gold Bond Scheme, what is the minimum investment of gold bond for an individual ?

         1) 20 gram
         2) 5 gram
         3) 1 gram
         4) 10 gram
         5) None of these

Answer – ) 1 gram

Explanation: According to this scheme, the bonds are denominated in units of 1 gram of gold and multiples. The minimum investment in bonds is 1 gram with 500 grams of maximum limit per person per fiscal year.