Current Affairs January 12, 2019

1. Who is the new President of Alliance for Media Freedom ?

         1) Binu Joseph
         2) Narasimhan Ram
         3) Vikram Pandey
         4) Rudhramoorthy S
         5) None of these

Answer – 2 ) Narasimhan Ram

Explanation:  Narasimhan Ram is appointed as new President of the Alliance for Media Freedom who is chairman of the Publishing Private Limited. He opposed the efforts of government and authoritarian elements to prevent independent functioning of media. AFMF is a cross-media advocacy and action group of media organization, promoters and journalists.

2. On 11th January 2019, Who took the charge of Director of Central Bureau of Investigation (CBI) ?

        1) A.K. Sikri
        2) Ram Charan V
        3) Alok Verma
        4) M. Nageswara Rao
        5) None of these

Answer – 4 ) M. Nageswara Rao

Explanation: M. Nageswara Rao, Additional Director who took charge as a Director of the office of the CBI (Central Bureau of Investigation). He was appointed after Alok Verma was removed from post within 48 hours. Rao, Odisha cadre IPS officer 1986 batch.

3. On which date the Army Air Defence Day is celebrated

         1) 10 January
         2) 26 April
         3) 11 January
         4) 21 March
         5) None of these

Answer – 1 ) 10 January

Explanation: On January 10, 2019, 25 years of Army Air Defence Corps was celebrated. The youngest arm of Indian Army is known as Corps of Army Air Defence. The Wreath Laying Ceremony was held at Amar Jawan Jyoti at India Gate, New Delhi.

4. Name the new Prime Minister of Taiwan ?

         1) William Lai
         2) Su Tseng-chang
         3) Chen Shui-bian
         4) Tsai Ing-wen
         5) None of these

Answer – ) Su Tseng-chang

Explanation: Su Tseng-chang, new Prime Minister of Taiwan who was appointed by Taiwanese president Tsai Ing-wen. Su, who is a former premier appointed in 2006 by President Chen Shui-bian and he is a chairman of Tsai’s DPP (Democratic Progressive Party) for 2 terms.

5. According to EIU Democracy Index 2018, Which country is in top list ?

         1) Denmark
         2) Iceland
         3) India
         4) Norway
         5) None of these

Answer – ) Norway

Explanation: The Economist Intelligent Unit released the 11th edition of EIU Democracy Index 2018 which compiles the state of democracies in 167 countries in world level. Norway topped in this list while India slipped to 42nd place.

6. On 9 January 2019, Which organization made changes in GMS (Gold Monetisation Scheme) 2015 ?

         1) Securities Exchange Board of India (SEBI)
         2) World Bank
         3) Reserve Bank of India (RBI)
         4) Finance Ministry
         5) None of these

Answer – ) Reserve Bank of India (RBI)

Explanation: In GMS (Gold Monetisation Scheme) 2015, RBI (Reserve Bank of India) made some changes on 9th January 2019. It allows joint deposits of 2 or more suitable depositors in that cases it will be credited to the joint deposit account. The charitable institutions and central government under the scope of the scheme.

7. In which city, the 2nd edition of Indus Food Conclave was organized ?

         1) Hyderabad
         2) Greater Noida
         3) New Delhi
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – ) Greater Noida

Explanation: In Greater Noida, the 2nd edition of Indus Food exhibition will be organized on 14th & 15th January 2019. It was organized by Trade Promotion Council of India with help of Department of Commerce, Govt. of India. It is a flagship international food show along with Reverse Buyer Seller Meet.

8. From the following states, identify the states that signed agreement of Renukaji multipurpose dam project ?

         1) Rajasthan, Delhi and Uttarakhand
         2) Uttar Pradesh, Haryana and Delhi
         3) Uttar Pradesh, Uttarakhand, Himachal Pradesh
         4) All the above
         5) None of these

Answer – )  All the above

Explanation: The Agreement for Renukaji Dam Multipurpose Project was signed among 6 states – Uttar Pradesh, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh, UttaraKhand, Rajasthan. In this agreement, 3 storage projects are proposed to constructed on river Yamuna and 2 of its tributaries – Tons and Giri in the hilly regions of Uttarakhand and Himachal Pradesh. This 3 projects are known as National Projects in 2008 under which 90% funding of the cost of irrigation & drinking water provided by Indian Government.

9. The 6-month Artificial Intelligence course will be launched by __________ .

         1) IIT Bengaluru
         2) IIT Bombay
         3) IIT Kharagpur
         4) IIT Madras
         5) None of these

Answer – ) IIT Kharagpur

Explanation: The 6-month course on AI (Artificial Intelligence) and Machine Learning will be launched by IIT Kharagpur for engineering students and working professionals. It begins from March 2019 with 16 one credit modules and one capstone project. The goal of this programme is to increase the India’s talent Pool in AI and Machine Learning. It will be offered at Institute units in Kharagpur, Bangalore and Kolkata and maybe in Hyderabad.

10. On January 10, 2019, In which city the 64th National Symposium – Sarva Bhasha Kavi Sammelan was organized by AIR (All India Radio) ?

         1) Chennai
         2) Mysuru
         3) New Delhi
         4) Thiruvananthapuram
         5) None of these

Answer – ) Chennai

Explanation: The 64th National Symposium – Sarva Bhasha Kavi Sammelan was organized by AIR (All India Radio) of 1st time in Chennai on January 10, 2019. The Special Programme based on the event will be aired on eve of Republic Day by Public Service Broadcaster AIR. 23 poets represents all 22 languages present in 9th Schedule of the Indian Constitution will participate in this symposium.