Current Affairs January 11, 2019

1. By 2030, What will be the India’s position in Consumer Market ?

         1) 8th
         2) 5th
         3) 12th
         4) 3rd
         5) None of these

Answer – 4 ) 3rd

Explanation:  According to the report of World Economic Forum, by 2030 India will be 3rd largest consumer market. Based on report, in India consumers spending is forecast to grow from 1.5 trillion US dollar at present to 6 trillion US dollar within 2030. The name of the report is “Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market-India”. At present, India is world’s 6th largest economy.

2. On January 8, 2019, Who has been appointed as Vice President and MD of Facebook India ?

        1) Ajit Mohan
        2) Anuj Sharma
        3) Gowtham Subramaniam
        4) Pranav Roy
        5) None of these

Answer – 1 ) Ajit Mohan

Explanation: Ajit Mohan is the new Vice President and MD of Facebook India on 8 January 2019. He is former CEO of Hotstar and already appointed to lead as India’s head for the company in 2018.

3. Which country is selected to host Africa Cup of Nations 2019 ?

         1) Ivory Coast
         2) Morocco
         3) Cameroon
         4) Egypt
         5) None of these

Answer – 4 ) Egypt

Explanation: From 15th June to 13th July, Egypt will host the Africa Cup of Nations 2019. This announcement is given by Confederation of African Football President Ahmad. During tournament, 8 stadiums are used and it is hosted in 5 countries such as Alexandria, Ismailia, Port Said, Suez and Cairo, capital of Egypt.

4. Which ministry launches the Web Wonder Women Campaign in India ?

         1) Ministry of Home Affairs
         2) Ministry of Women and Child Development
         3) Ministry of Science and Technology
         4) Ministry of Youth Affairs and Sports
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Women and Child Development

Explanation: Web-Wonder Women Campaign has been launched by Ministry of Women and Child Development to honour the exceptional achievements of women who effected and impressed society via social media.

5. Where was the 1st National Consultation on Child Protection 2019 held ?

         1) Chennai
         2) New Delhi
         3) Bengaluru
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: In New Delhi, the 1st National Consultation on Child Protection 2019 was held at India Habitat Centre. It was organized by Ministry of Women and Child Development and Chairmanship of Secretary. Regarding improvements in Child Care institutions and aspects of child protection efforts made by the States or UTs.

6. The book “We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World” was written by ___________.

         1) Sandra Philip
         2) Michelle Obama
         3) Malala Yousafzai
         4) Zia Jefferson
         5) None of these

Answer – ) Malala Yousafzai

Explanation: Malala yousafzai, Noble prize winner and youth icon of world wrote a book named “We Are Displaced” about my journey and Stories from Refugee Girls Around the World. She is an international activist, but not welcomed by her own land. She wrote the pain of refugee girls and their courageous act. In this book she explains about her travel experience all over world and visited refugees.

7. Where was India’s longest single-lane steel cable suspension bridge located ?

         1) Odisha
         2) Gujarat
         3) Himachal Pradesh
         4) Arunachal Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Arunachal Pradesh

Explanation: India’s longest single-lane steel cable suspension bridge was recently inaugurated by CM Pema Khandu in Upper Siang district of Arunachal Pradesh. This bridge was built over River Siang. Its length was 300-meter long. It would reduce the distance from Yingkiong to Tuting town by 40 km. This bridge is named as Byorung bridge and built at cost of Rs 4,843 crore funded by Ministry of Development of North Eastern Region under Non Lap-sable Central Pool of Resources scheme.

8. On January 9, 2019, Who is removed from the post of Indian Hockey Men’s teach coach ?

         1) Harendra Singh
         2) Man Singh
         3) Hariram Singh
         4) Dhanraj Pillai
         5) None of these

Answer – )  Harendra Singh

Explanation: On 9th January 2019, Hockey India removed Harendra Singh from the post Coach of Indian Senior men’s team and this choice was taken after Hockey India High Performance and Development Committee meeting.

9. In which country the 1st India-Central Asia Dialogue was held ?

         1) Azerbaijan
         2) Uzbekistan
         3) Georgia
         4) Kyrgyzstan
         5) None of these

Answer – ) Uzbekistan

Explanation: In Uzbekistan, the 1st India-Central Asia Dialogue will be held in Samarkand from 12 to 13 January 2019. In this conference the participants will study on connectivity issues between India and Central Asia and Afghanistan. This conference will be co-chaired by Sushma Swaraj, External Affairs Minister and Abdulaziz Kamilov, Foreign Minister of Uzbekistan.

10. How much does Reserve Bank of India agreed to spend Sri Lanka’s loan amount to boost the nation’s reserve ?

         1) USD 300 million
         2) USD 200 million
         3) USD 400 million
         4) USD 100 million
         5) None of these

Answer – ) USD 400 million

Explanation: Reserve Bank of India has agreed to spend Sri Lanka’s loan amount of USD 400 million to boot their nation’s reserve on 9th January 2019. Under SARRC SWAP facility system, RBI agreed to issue this fund. RBI will help the srilankan nation to recover and build itself from constitutional and political crisis.