Current Affairs January 10, 2019

1. On which day the “DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019 was passed by Lok Sabha ?

         1) 8 January 2019
         2) 6 January 2019
         3) 9 January 2019
         4) 7 January 2019
         5) None of these

Answer – 1 ) 8 January 2019

Explanation:  On January 8, 2019, the “DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019 was passed by Lok Sabha. This bill tries to organize a “National DNA Data Bank” and “Regional DNA Data Banks”. It provides regulation for the use and application of DNA technology for initiating the identity of a particular category of persons.

2. On January 9, 2019, Which insurance company is tied up with IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation) for providing free travel insurance to air travelers ?

        1) Life Insurance Corporation of India
        2) National Insurance Company Limited
        3) Max Life Insurance Company
        4) Bharti AXA General Insurance Company
        5) None of these

Answer – 4 ) Bharti AXA General Insurance Company

Explanation: Bharti AXA General insurance company made a tie up with IRCTC to issue free travel insurance to the air travelers. This insurance is given to everyone regardless of class of travel. It is applicable to only who book tickets from official website of air ticketing irctc, IRCTC Air-air.irctc.co.in. Passenger can avail insurance upto 50 lakh in the event of lifetime disability or accidental death.

3. Where was 2nd edition of Khelo India Youth Games is organized ?

         1) Hyderabad
         2) Mumbai
         3) Pune
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – 3 ) Pune

Explanation: On January 9, 2019, the 2nd edition of Khelo India Youth Games is organized in Pune.

4. At 106th Indian Science Congress-2019, ___________ pavilion has won the “Exhibitor of the Year Award”.

         1) BARC
         2) VSSC
         3) ISRO
         4) DRDO
         5) None of these

Answer – ) DRDO

Explanation: “Exhibitor of the Year Award” was won by the Defence Research and Development Organisation pavilion at 106th Indian Science Congress that held at Lovely Professional University (LPU), Phagwara, Punjab. DRDO scientists gained lot of attention by narrating the saga of self-reliance & national pride with the ‘Make in India’ spirit.

5. Non-Resident Indian Day was observed on ____________ .

         1) January 8
         2) January 9
         3) January 7
         4) January 6
         5) None of these

Answer – ) January 9

Explanation: Every year, Non-Resident Indian Day is observed on January 9. It also known as “The Pravasi Bharatiya Divas”. This day memorizes the return of Gandhi ji from South Africa to Mumbai on January 9, 1915. It is observed to mark the contribution of the overseas Indian community towards the development of India.

6. On January 8, 2019, How much amount is given as fresh subsidy by National Housing Bank under Credit Linked Subsidy Scheme to Aadhar Housing finance ?

         1) Rs 456.78 crore
         2) Rs 345.90 crore
         3) Rs 175.56 crore
         4) Rs 213.65 crore
         5) None of these

Answer – ) Rs 175.56 crore

Explanation: The subsidy about Rs 175.56 crore was given by National Housing Bank under Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) to housing finance company, Aadhar Housing finance on 8 January 2019. It will reduce the monthly payable installments and this credit is passed to loan accounts of 7,592 customers of Economically Weaker Section and Low Income Group and eligible under Pradhan Mantri Awas Yojana.

7. In which city, the project Gangajal was launched by PM Narendra Modi ?

         1) Agra
         2) Indore
         3) Nashik
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – ) Agra

Explanation: The project Gangajal is launched for Agra people and its goal is to provide clean and safe drinking water for Agra people. It was launched by PM Narendra Modi.

8. For digital payments, who is the head of RBI panel ?

         1) Kishore Sansi
         2) Nandan Nilekani
         3) HR Khan
         4) Aruna Sharma
         5) None of these

Answer – )  Nandan Nilekani

Explanation: Nandan Nilekani, head of RBI (Reserve Bank of India) panel to recommend ways to develop digital payments with other 4 committee members. This committee will suggest measures to strength the safety and security of digital payments. They will review the current status of digitization of payments in country, finds the gaps in ecosystem and gives ideas for digital payments in financial inclusion.

9. Mention the name of new planet which is found by NASA’s Transiting Exoplant Survey Satellite (TESS) ?

         1) HA 21749b
         2) HD 21749a
         3) HB 21749b
         4) HD 21749b
         5) None of these

Answer – ) HD 21749b

Explanation: NASA’s planet hunting probe, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) has discovered planet outside of our solar system which is orbiting a dwarf star 53 light years away. It is named as HD 21749b. TESS identified upto 3 new planets.

10. On January 7, 2019, the mobile application named ‘Police-E-Eye’ was launched by _________________ traffic police for public to report on traffic violations to police and keep a check on this violations.

         1) Calicut, Kerala
         2) Darjeeling, West Bengal
         3) Coimbatore, Tamil Nadu
         4) Nagpur, Maharashtra
         5) None of these

Answer – ) Coimbatore, Tamil Nadu

Explanation: ‘Police-E-Eye’, a mobile application was launched by Coimbatore city traffic police on 7th January 2019. Through is app people can report about traffic violations to police. Violations can be photographed and it will sent to police along with location, time and date using GPS. It was developed by Aveon Infotech Pvt. Ltd under its Corporate Social Responsibility.