Current Affairs January 09, 2019

1. Kumbh Jio Phone app for pilgrims was introduced by ____________

         1) BSNL
         2) Reliance Jio
         3) Paytm
         4) Bharati Airtel
         5) None of these

Answer – 2 ) Reliance Jio

Explanation:  Kumbh Jio Phone application was launched by Reliance Jio Infocomm for Pilgrims. Pilgrims will group together during Ardh Kumbh Mela at Prayagraj, this mobile app will be useful for them. A new feature “Khoya Paya” is added to help pilgrims to stay near their dear ones by identifying their exact location. This app is available for new and old JioPhone users which provides information on Kumbh, such as real-time travel information like trains and buses, Booking tickets and updates, “Yatri Ashray” at stations, helpline numbers and route maps and details about already published bath and religious day schedules and railway camp mela.

2. Who is the new India’s ambassador to China ?

        1) Atul Goel
        2) Ajay Bisaria
        3) Lakshmi Ramakrishnan
        4) Vikram Misri
        5) None of these

Answer – 4 ) Vikram Misri

Explanation: Vikram Misri, India’s ambassador to China who is newly appointed on 8 January 2019. He is an IFS (Indian Foreign Service) 1989 batch. He already served at headquaters of Ministry of External Affairs. He reported to the Hong Lei, Deputy Director General of Protocol at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing.

3. Which disease is striked out as reason for seeking a divorce from the Personal Laws (Amendment) Bill, 2018 ?

         1) Leprosy
         2) Cancer
         3) HIV
         4) Asthma
         5) None of these

Answer – 1 ) Leprosy

Explanation: The Lok Sabha passed “The Personal Laws (Amendment) Bill, 2018” on 7th January 2019 which removes the disease leprosy as a reason for divorce from Acts governing marriage. Currently, Leprosy can cured completely and treated with multi-drug therapy. This bill modifies 5 Acts such as the Special Marriage Act of 1954, Hindu Marriage Act of 1955, the Divorce Act of 1869, Hindu Adoptions and Maintenance Act of 1956, Dissolution of Muslim Marriage Act of 1939.

4. Mention the theme of the Global Aviation Summit 2019 ?

         1) Fly everyone
         2) Flying for All
         3) Flying without barriers
         4) Fly Unconditionally
         5) None of these

Answer – ) Flying for All

Explanation: Global Aviation Summit will be held in Mumbai from 15 to 16 January 2019 which is organzied by FICCI and Ministry of Civil Aviation and the theme is “Flying for All”.

5. MoU on Ocean Dialogue was signed by India and ____________.

         1) Norway
         2) Denmark
         3) Switzerland
         4) Swedan
         5) None of these

Answer – ) Norway

Explanation: MoU was exchanged on India-Norway Ocean Dialogue during the meeting of PM of Norway Erna Solberg and PM Narendra Modi of India which held in Delhi.

6. The 2nd edition of Khelo India Youth Games will be held on ___________ from January 9 to 20, 2019.

         1) Lucknow, Uttar Pradesh
         2) Kochi, Kerala
         3) Kolkata, West Bengal
         4) Pune, Maharashtra
         5) None of these

Answer – ) Pune, Maharashtra

Explanation: The 2nd edition of Khelo India Youth Games will be organized by Maharashtra government at Balewadi Sports Complex in Pune from January 9 to 20, 2019. For 1st time, students from colleges and universities are participating in this event. It is a part of Khelo India was remodeled national programme for development of sports in India.

7. Who is the 1st female Chief Economist to join in IMF, a Indian origin personality ?

         1) Padmasree Warrior
         2) Gita Gopinath
         3) KS Chithtra
         4) Shobhana Bhartia
         5) None of these

Answer – ) Gita Gopinath

Explanation: Prof. Gita Gopinath is the 1st female Chief Economist to join IMF (International Monetary Fund) who John Zwaanstra professor of International Studies and Economics at Harvard University. She is the 11th chief economist of IMF and 2nd Indian to appointed in that position.

8. For which category Indian government has approved 10% quota for economically weaker section?

         1) SC
         2) ST
         3) OBC
         4) General
         5) None of these

Answer – )  General

Explanation: For General category, the Indian government gave an approval of 10% reservation in direct recruitment and for economically weaker section and for admission in higher educational institutions.

9. Name the first Indian to Head Global Solar Council ?

         1) Pranav R Mehta
         2) Rajya Wardhan Ghei
         3) Ashish Khanna
         4) Dinesh Patidar
         5) None of these

Answer – ) Pranav R Mehta

Explanation: Pranav R Mehta, chairman of National Solar Energy Federation and visionary in field of Solar Energy who took the charge as President of Global Solar Council. This council was launched on 6th December 2015 following the United Nations Climate Change Conference. Mehta is the 1st Indian to head this council. More than 30 nations are members of this council.

10. In which place the world’s largest cricket stadium is being constructed which contains seating capacity of about 1 lakh ?

         1) Cachar, Guwahati
         2) New Town, Kolkata
         3) Koramangala, Bengaluru
         4) Arun Gupta
         5) None of these

Answer – ) Motera, Ahmedabad

Explanation: The world’s largest cricket stadium with seating capacity of about 1 lakh is being constructed at Motera in Ahmedabad. The total estimation of project is 700 crore built with 63 acres of land which is designed by famous architect firm M/s. Populous. The construction tender was given to L&T.