Current Affairs January 08, 2019

1. Who stepped down as President of the World Bank ?

         1) David Rubenstein
         2) Joaquim Levy
         3) Jim Yong Kim
         4) Kristalina Georgieva
         5) None of these

Answer – 3 ) Jim Yong Kim

Explanation:  Jim Yong Kim, President of World Bank gave an announcement about his resignation after 6 years. His age is 59 and has his position until 2022. He was re-elected for 2nd 5 years term in 2017. His resignation will take effect from February 1.

2. On January 7, 2019, Which team is known as 1st Asian team to win Test series in Australia ?

        1) Afghanistan
        2) Pakistan
        3) Sri Lanka
        4) India
        5) None of these

Answer – 4 ) India

Explanation: After 71 years of wait to make a record in cricket’s history, by Winning a maiden series on Australian soil on January 7, 2019. India is the 1st Asian team to win a Test series in Australia by margin of 2-1. Virat Kohli, captain of Indian team who led the team in successful path and became first Indian and Asian captain to win a Test series in Australia.

3. Who won the Senior National Women’s Judo Championship which held in Visakhapatnam ?

         1) Mahalaxmi, Madhya Pradesh
         2) Rani, Himachal Pradesh
         3) Padma, Uttar Pradesh
         4) Geeta, Haryana
         5) None of these

Answer – 2 ) Rani, Himachal Pradesh

Explanation: Rani, Lady head police constable of 5th Indian Reserve Battalion of Himachal Pradesh. On January 6, 2019, she won Gold medal in Senior National Women’s Judo Championship at Visakhapatnam.

4. Asia Reassurance Initiative Act into law is signed by which country ?

         1) United States
         2) China
         3) France
         4) Russia
         5) None of these

Answer – ) United States

Explanation: Asia Reassurance Initiative Act into law was signed by US President Donald J. Trump. The ARIA act spends about US $1.5 billion about 5 year period to improve cooperation with America’s strategic regional friendly nations in East and Southeast Asia. In this act it tries to initiates US strategy to increase US economic interest, security and values in Indo-Pacific region.

5. In 76th Annual Golden Globe Awards, Who won the Best Actor award in Motion Picture-Drama ?

         1) Christian Slater
         2) John Deacon
         3) Rami Malek
         4) Gwilym Lee
         5) None of these

Answer – ) Rami Malek

Explanation: The 76th Annual Golden Globe Awards was held at Beverly Hilton Hotel in California, USA. Rami Malek, who won the Best Actor award in Motion Picture-Drama for Bohemian Rhapsody. The Annual awards were given to honour the best in Motion Pictures and Television of the 2018.

6. How much point grading index is given to assess the quality of school education offered by states which is introduced by Human Resource Development ministry ?

         1) 20
         2) 70
         3) 50
         4) 30
         5) None of these

Answer – ) 70

Explanation: Prakash Javadekar, Minister of Human Resource Development has introduced 70 point grading index to assess quality of school education offered by states. It creates correct view of every state stands and it would create atmosphere of good competition to improve their performances.

7. Which organization launched UPI (Unified Payments Interface) service in India in 2016 ?

         1) National Payments Corporation of India
         2) National Digital Payment Corporation
         3) Reserve Bank of India
         4) Indian Payment System
         5) None of these

Answer – ) National Payments Corporation of India

Explanation: UPI was launched by National Payments Corporation of India in August 2016. UPI is bank account to bank account payment feature which permits transferring money using details simply with phone number.

8. In which language Dibyendu Palit was a famous writer who recently passed away ?

         1) Tamil
         2) Malayalam
         3) Urdu
         4) Bengali
         5) None of these

Answer – )  Bengali

Explanation: Dibyendu Palit is a famous Bengali writer who passed away in Kolkata on January 3, 2019. His 1st novel is “Sindhu Baroan” in 1959 and he won award “Bankim Purashkar” for Dheu in 1990. He was honoured with Sahitya Akademi award for “Anubhab” novel in 1998.

9. Who is the new Director General of Sashastra Seema Bal (SSB) ?

         1) Shri. Harish Rajpal
         2) Shri. Dinesh Kumar Rana
         3) Shri. Kumar Rajesh Chandra
         4) Shri Ayush Mani Tiwari
         5) None of these

Answer – ) Shri. Kumar Rajesh Chandra

Explanation: Kumar Rajesh Chandra, Civil Aviation Security head and Senior IPS officer was newly appointed as director general of the Sashastra Seema Bal. His term of period is up to December 31, 2021. He is a IPS officer of Bihar 1985 batch cadre and currently the director general of the Bureau of Civil Aviation Security.

10. On January 2019, Harivansh Narayan Singh, Vice chairman of Rajya Sabha launched a book “A Crusade Against Corruption”. Who is the author of this book ?

         1) Manohar Manoj
         2) Rakesh Sharma
         3) Nikhil Jain
         4) Arun Gupta
         5) None of these

Answer – ) Manohar Manoj

Explanation: Manohar Manoj written the book named as “A Crusade Against Corruption” which is launched by Harish Narayan Singh, Vice chairman of Rajya Sabha on 6th January 2019. This book is represented as “Encyclopaedic snapshot on Corruption in India” which is written over 15 years.