Current Affairs January 07, 2019

1. In Which city, the Centre of Orthodox for worldwide is located ?

         1) Istanbul
         2) Vatican City
         3) Moscow
         4) Paris
         5) None of these

Answer – 1 ) Istanbul

Explanation: Centre of the Orthodox Church is located in Istanbul even after the Muslim Ottoman Turks occupied in 15th century and then it known as Constantinople.

2. Due to Cyclonic storm “Pabuk”, what alert is given by Indian government for Andaman and Nicobar Islands ?

        1) Yellow
        2) Blue
        3) Red
        4) Orange
        5) None of these

Answer – 4 ) Orange

Explanation: An “Orange” alert is given for Andaman and Nicobar Island by Indian government due to “Pabuk” cyclonic storm. The weather warning Orange alert is given to people should be prepared and there may be extreme weather that could affect life and property, air travel and roadways.

3. On which day the World Day for War Orphans is observed ?

         1) January 4
         2) January 6
         3) January 3
         4) January 5
         5) None of these

Answer – 2 ) January 6

Explanation: Every year on January 6, The World Day of War was commenced by French Organisation, SOS Enfants en Detresses. This day allows International Community to recognise the difficulty of Vulnerable group.

4. On which river the Polavaram multipurpose project is constructed ?

         1) Mahanadi
         2) Yamuna
         3) Godavari
         4) Kaveri
         5) None of these

Answer – ) Godavari

Explanation: In Godhavari River, Polavaram multi-purpose irrigation project is under construction located in West Godavari District and East Godavari District in Andhra Pradesh. Its reservoirs also spreads in parts of Chhattisgarh and Orissa states also.

5. In which city of Kerala, the Central Government gave permission for Centre for Classical Language ?

         1) Munnar
         2) Aluva
         3) Guruvayur
         4) Tirur
         5) None of these

Answer – ) Tirur

Explanation: The Centre for Classical Language is established at Thunchath Ezhuthachan Malayalam University in Tirur, Kerala was approved by Ministry of Human Resource Development. The aim of the centre is to research and study aspects of Malayalam language and prove benefits of Malayalam language development by implementing various projects.

6. Who is named as “Fugitive Economic Offender” ?

         1) Anil Ambani
         2) Nirav Modi
         3) Gautam Adani
         4) Vijay Mallya
         5) None of these

Answer – ) Vijay Mallya

Explanation: The 1st tycoon who named as Fugitive Economic Offenders Act, 2018 was Vijay Mallya who is charged under new anti-fraud law. He has been declared as Fugitive economic offender by anti-corruption court was hearing application by the Enforcement Directorate.

7. On January 6, 2019, Who resigned the position as Chief of Staff of the US Department of Defence ?

         1) Kevin Sweeney
         2) Mike Pompeo
         3) Justin Langer
         4) Ronald Steward
         5) None of these

Answer – ) Kevin Sweeney

Explanation: Kevin Sweeney, the Chief of Staff of the US Department of Defence who resigned his position on 6th January 2019. He is a retired Rear Admiral of US Navy in 2014.

8. Which company became as India’s largest Asset Management Company (AMC) ?

         1) SBI Mutual Fund
         2) HDFC Mutual Fund
         3) Aditya Birla Sun Life Mutual Fund
         4) ICICI Prudential MF
         5) None of these

Answer – )  HDFC Mutual Fund

Explanation: India’s largest Asset Management Company is HDFC Mutual Fund who surpassed ICICI Prudential MF. HDFC MF manages its assets worth Rs. 3.35 lakh crore while ICICI Prudential MF manages Rs. 3.08 lakh crore as per latest data of Association of Mutual Funds in India.

9. Mother of All Bombs were successfully tested by which country ?

         1) Nepal
         2) Pakistan
         3) Japan
         4) China
         5) None of these

Answer – ) China

Explanation: The most powerful non-nuclear weapon which is named as Mother of All Bombs is successfully tested by China. This bomb is 5 to 6 metres long but weight less and its strength is only second to that nuclear weapon was dropped by Chinese H-6K bomber.

10. On January 2, 2019, Name the 1st railway station of South Central Railway zone to hoist huge tricolour flag on 100 foot tall pole ?

         1) Vishakhapatnam Railway Station
         2) Madurai Railway Station
         3) Secunderabad Railway Station
         4) Kochi Railway Station
         5) None of these

Answer – ) Secunderabad Railway Station

Explanation: The Secunderabad Railway Station, Hyderabad was the 1st railway station of South Central Railway zone to hoist huge tricolour flag on 100-foot tall pole on 2nd January 2019. This flag will be guarded by the Railway Protection Force (RPF) and it is done according to Railway Board’s order to hoist national flag at 75 A1 category railway stations.