Current Affairs January 06, 2019

1. For Which department Chhabilendra Roul was appointed as Secretary ?

         1) Department of Information Technology
         2) Department of Commerce
         3) Department of Telecommunications
         4) Department of Fertilizers
         5) None of these

Answer – 4 ) Department of Fertilizers

Explanation: For Department of Fertilizers, Ministry of Chemicals & Fertilizers, Chhabilendra Roul was appointed as new Secretary from December 31, 2018. He is a IAS officer of 1985 batch, Punjab Cadre and he was the Special Secretary of Department of Agricultural Research and Education.

2. On January 2, 2019, the ancient Hindu religious site of Panj Tirath was declared as national heritage by _______________.

        1) Bangladesh
        2) Pakistan
        3) Myanmar
        4) Sri Lanka
        5) None of these

Answer – 2 ) Pakistan

Explanation: The provincial Khyber Pakhtunkhwa government in Pakistan declared the ancient Hindu religious site of Panj Tirath in provincial capital Peshawar as national heritage on January 2, 2019. Panj Tirath is named for 5 pools of water present at the site and houses a Hindu temple “Shawal Tharkardawara”, lawn with date palm trees. During the reign of Afghan Durrani dynasty in 1747, this site was damaged and restored by local Hindus during Sikh rule in 1834 and started to worship again. It is believed that from Mahabharatha the King Pandu bathed in pools during month of karthik and worshiped under palm trees.

3. Name the theme of 27th World Book Fair held in New Delhi ?

         1) Book and Technology
         2) Environment and Climate change
         3) Readers with Special Needs
         4) Inclusive Readership, Inclusive Society
         5) None of these

Answer – 3 ) Readers with Special Needs

Explanation: On 5th January 2019, 9-day World Book Fair was inaugurated by Prakash Javadekar, Human Resources Development Minister in New Delhi. “Readers with Special Needs” was the theme of this year. It is organised by All India Radio and co-organised by National Book Trust and India Trade Promotion Organisation.

4. In Which city the 80th National Table Tennis Championship begins ?

         1) Bhubaneswar
         2) Cuttack
         3) Kolkata
         4) Ranchi
         5) None of these

Answer – ) Cuttack

Explanation: At Jawaharlal Nehru Indoor Stadium in Cuttack, the 80th National Table Tennis Championship is began with including 550 players of 35 teams, from different parts of country are participating.

5. What is the total worth of projects which is inaugurated by PM Modi during his one-day visit to Palamu, Jharkhand ?

         1) Rs. 2900 crores
         2) Rs. 5200 crores
         3) Rs. 4800 crores
         4) Rs. 3500 crores
         5) None of these

Answer – ) Rs. 3500 crores

Explanation: During one-day visit to Palamu, Jharkhand of PM Modi on 5th January 2019, the total worth of projects he inaugurated is Rs. 3500 crores. For revival of North Koel Dam project, Kanhar Sone pipeline irrigation scheme, he laid the Foundation Stone and he witnessed the e-Grih Pravesh of 25,000 beneficiaries under Pradhan Mantri Awaas Yojana.

6. From _____________ , it will be mandatory for food business companies to stop packing foods in newspapers and recycled plastics.

         1) June 1, 2019
         2) July 1, 2019
         3) April 1, 2019
         4) March 1, 2019
         5) None of these

Answer – ) July 1, 2019

Explanation: By July 1, 2019, The Food Safety and Standards Authority of India asked all food companies to follow the new packaging norms. It is mandatory to not pack food articles in recycled plastics and newspapers.

7. 10th R R Lakshya Cup 2018 shooting tournament held at ?

         1) Pune
         2) Lucknow
         3) Patna
         4) Navi Mumbai
         5) None of these

Answer – ) Navi Mumbai

Explanation: The 10th R R Lakshya Cup 2018 shooting tournament was held at Navi Mumbai and it was organised by Lakshya Shooting Club, Karnala Sports Academy. Shooter Divyansh Singh Panwar from Rajasthan and Shooter Nupur Patil from Maharashtra won the cup in senior and junior category. The prize amount for senior category is Rs. 1,00,000 and for Junior category is Rs. 50,000.

8. On January 4, 2019, How much fine amount was imposed on Meghalaya government for its failure to restrict illegal coal mining in the state ?

         1) Rs. 150 crore
         2) Rs. 250 crore
         3) Rs. 100 crore
         4) Rs. 200 crore
         5) None of these

Answer – )  Rs. 100 crore

Explanation: On January 4, 2019, The fine amount of Rs. 100 crore is imposed on Meghalaya government who failed to check illegal coal mining in the state by National Green Tribunal. According to report, most of the mines in state are operating without licence or lease. The fine amount should be deposited with Central Pollution Control Board within 2 months.

9. Pakistan developed its own Rocket A-100 with the range of ________

         1) 100 km
         2) 250 km
         3) 200 km
         4) 150 km
         5) None of these

Answer – ) 100 km

Explanation: On 4th January 2019, The Pakistan Army initiated its own developed rocket which has 100 km range with the concept of Multi Launch Rocket System of its corps of artillery.

10. Which institute’s scientists had developed a Paper Kit to test freshness of milk and says how it can be pasteurized ?

         1) TIFR, Mumbai
         2) IIT, Mumbai
         3) IIT, Guwahati
         4) IISc, Bengaluru
         5) None of these

Answer – ) IIT, Guwahati

Explanation: A simple Paper Kit which tests freshness of milk and and says about how well it is pasteurized was developed by the Scientists of IIT, Guwahati. The kit was prepared by adding probe discs onto 2 cm square transparent cellulose acetae film and again covered with another cellulose acetate film. It just takes 15 mins test to detect raw milk from pasteurized one. It is sided with smart phone app to make sure that milk is consumed before it turns too sour. When milk is inserted in a tiny hole in cover, the colour reaction takes place and using smart phone we can get the results.