Current Affairs January 05, 2019

1. In which place, The “Indus Food 2019” show, Mega International food and beverage show will be held ?

         1) New Delhi
         2) Kolkata
         3) Noida
         4) Gujarat
         5) None of these

Answer – 3 ) Noida

Explanation: On 14-15 January 2019, the “Indus Food 2019” show, mega international food and beverage show would be held in Noida in Uttar Pradesh. Odisha is participating as partner state of event and it is organised by Department of Commerce and Trade Promotion Council. It is great platform for India to encourage as very strong exporter of food and beverage products in world.

2. Under Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana – Saubhagya scheme which district of Arunachal Pradesh attained 100% electrification ?

        1) East Siang
        2) Changalang
        3) Tirap
        4) West Kameng
        5) None of these

Answer – 1 ) East Siang

Explanation: Under Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana – Saubhagya Scheme, East Siang District, Arunachal Pradesh has attained 100% electrification which was informed by state’s Power Department. Under Deen Dayal Upadhyaya-Gram Jyoti Yojana 1,483 villages are electrified. 2,662 households are electrified by the Pasighat Electrical Division.

3. In How many categories, the ‘National Entrepreneurship Award 2019’ was presented ?

         1) 23
         2) 58
         3) 43
         4) 11
         5) None of these

Answer – 3 ) 43

Explanation: On January 4, 2019, the 3rd edition of National Entrepreneurship Awards was held in New Delhi. For 2019, totally 43 awards were presented and it organized by Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

4. Name the Chairman of Ordnance Factory Board ?

         1) Saurabh Kumar
         2) Hemant Bhargava
         3) Ajay Jain
         4) Kuldeep Saxena
         5) None of these

Answer – ) Saurabh Kumar

Explanation: Saurabh Kumar is the Chairman of the Ordnance Factory Board and new Director General of Ordnance Factories. He is the 1982 batch Indian Ordnance Factory Service officer. He is worked as the director of planning and coordination of Ministry of Defense Committee in the period of 2002-2009.

5. By Whom the ‘Swachh Survekshan 2019’ was inaugurated ?

         1) Piyush Goyal
         2) Hardeep Singh Puri
         3) Nitin Gadkari
         4) R. K. Singh
         5) None of these

Answer – ) Hardeep Singh Puri

Explanation: The ‘Swachh Survekshan 2019’ was inaugurated by Hardeep Singh Puri, Housing and Urban Affairs Minister on January 4th 2019. This scheme conducts a inspection without giving information to officials and based on people’s feedback survey will be taken. It covers about 40 crore people across 4 thousand towns and cities.

6. On January 3, 2019, Which bill was passed by Parliament that tries to do away with no-detention policy in schools ?

         1) Right to Education and Employment (Amendment) Bill, 2019
         2) Educational Institutions Regulation (Amendment) Bill, 2018
         3) Right to Free Education for Everyone (Amendment) Bill, 2019
         4) Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018
         5) None of these

Answer – ) Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018

Explanation: The Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018 was passed by Parliament on January 3, 2019 that tries to do away with no-detention policy in Schools. It was moved by the Prakash Javadekar, minister for Human Resources Development. In this bill, until class 8th no student can be detained in schools and regular examination in Classes V and VIII. No student can be excluded from school and they will be provided with 2 month remedial teaching. Suppose, still students who don’t pass exam, their detention can be decided by the state government.

7. On January 1, 2019, Which nation’s Presidential Office was came under the control of Jair Bolsonaro ?

         1) Mexico
         2) Brazil
         3) Germany
         4) Armenia
         5) None of these

Answer – ) Brazil

Explanation: Jair Bolsonaro, Brazil’s President who took control of Presidential Office. He is deep racist, misogynistic, homophobic. By using his inaugural speech to promise to build a “Society without discrimination or division”.

8. In which city, The Indian Panorama Film Festival 2019 was held ?

         1) Pune
         2) Lucknow
         3) New Delhi
         4) Panaji
         5) None of these

Answer – )  New Delhi

Explanation: From January 4, 2019, At Siri Fort Auditorium II in New Delhi, the Indian Panorama Film Festival will be held and it is organized by Directorate of Film Festivals, Ministry of Information and Broadcasting. It is 10 day festival where selected films are screened under Indian Panorama section in 49th International Film Festival of India 2018.

9. The device named as WAND was developed by the scientists. For which part of the body it works like Pacemaker ?

         1) Lungs
         2) Liver
         3) Heart
         4) Brain
         5) None of these

Answer – ) Brain

Explanation: The device WAND is stands for ‘Wireless artifact-free neuromodulation device’ which is developed by the scientists and it works as Pacemaker of Brain. In this device, there are custom integrated circuits to record the complete signals from subtle brain wave and strong electrical pulses. This device monitors brain’s electrical activity and delivers treatments to patients who suffers from epilepsy and Parkinson’s. The main feature of this device, it is wireless and autonomous, when it recognize signs of tremor or seizures then it adjust the stimulation parameters and prevent unwanted movements.

10. “Samwad with Students”, a platform to commit students in space science activities. By which research institution this program was launched ?

         1) ISRO
         2) Delhi University
         3) IISc Bangalore
         4) IIT Chennai
         5) None of these

Answer – ) ISRO

Explanation: On 1 January 2019, “Samwad with Students” was launched by the ISRO (Indian Space Research Organisation) in Bengaluru. Through this program, ISRO tries to commit young students from allover India to concern in space science to discover their scientific nature.