Current Affairs January 03, 2019

1. According to CCPI (Climate Change Performance Index), which country is ranked 1st ?

         1) Mexico
         2) Sweden
         3) Ireland
         4) Iran
         5) None of these

Answer – 2 ) Sweden

Explanation: Sweden ranked 1st as foremost performing country according to the CCPI (Climate Change Performance Index) 2019 report. Morocco got the 2nd place which is achieving its goal of 42% installed renewable energy within 2020. According to this report, 60 countries climate protection performance, responsible 90% global energy-related CO2 emissions.

2. On January 1, 2019, Who is appointed as Acting Chairman of LIC (Life Insurance Corporation) of India ?

        1) Mahindra Rathore
        2) V K Singh
        3) A K Bakshi
        4) Hemant Bhargava
        5) None of these

Answer – 4 ) Hemant Bhargava

Explanation: Hemant Bhargava, Managing Director, LIC of India who is appointed as Acting Chairman by Department of Financial Services. He gets retirement in July 2019. By that same time, on January 4, Banks Board Bureau called 8 candidates for interviews for the post of MD and Chairman.

3. Name the 1st Chief Justice of Telangana High Court ?

         1) ESL Narasimhan
         2) ESL Narasimhan
         3) TBN Radhakrishnan
         4) Radha Krishnamurthy
         5) None of these

Answer – 3 ) TBN Radhakrishnan

Explanation: On january 1, 2019, Justice Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan was declared as 1st Chief Justice of Telangana High Court. This ceremony held at Raj Bhavan and Governor of Telangana and Andhra Pradesh, ESL Narasimhan administrated oath to TBN Radhakrishnan.

4. To address farmers distress, Krishak Bandhu scheme was launched by which state government in India ?

         1) West Bengal
         2) Odisha
         3) Jharkhand
         4) Karnataka
         5) None of these

Answer – ) West Bengal

Explanation: Krishak Bandhu scheme was launched by West Bengal government to contribute financial assistance to farmers and landless laborers. The In this scheme, state government stated that in case of death Rs 2,00,000 life insurance cover, regardless a earning family member aged between 18 to 60 years. Farmers no need to pay premium for this life insurance cover.

5. In 2019, ISRO planning to launch ____________ space missions.

         1) 43
         2) 28
         3) 32
         4) 38
         5) None of these

Answer – ) 32

Explanation: In 2019, ISRO plans to launch 32 Space Missions. At that same time, Gaganyaan, India’s maiden human space mission in 2021-22 will be also undertaken by this year. This mission includes 2nd lunar mission Chandrayaan-2 to land on moon with rover and lander.

6. C H Loknath belongs to which profession ? He passed away on January 1, 2019.

         1) Journalist
         2) Politcian
         3) Writer
         4) Actor
         5) None of these

Answer – ) Actor

Explanation: C H Loknath, a veteran Kannada actor who died on 1st January 2019. He age was 91. His debut movie is ‘Samskara’ which won National award in 1970. He had acted more than 650 movies and spent 6 decades in this industry.

7. Who is appointed as head of MSME revival by RBI panel ?

         1) Ram Mohan Mishra
         2) UK Sinha
         3) Abhiman Das
         4) Bindu Ananth
         5) None of these

Answer – ) UK Sinha

Explanation: U.K. Sinha, former chairman of SEBI is appointed as head of 8-member commitee by RBI (Reserve Bank of India) for review and propose long-term solutions for the economic and financial sustainability of MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) sector. It reviews current institutional framework in place to support the MSME sector. This panel is facing huge stress because of GST and demonetisation. The report will be submitted at end of June 2019.

8. _____________, Indian origin student won 2 gold medals in World Memory Championships held in Hong-Kong.

         1) Dhruv Manoj
         2) Pavan Bhattad
         3) Manjunath
         4) Vyshnavi Yarlagadda
         5) None of these

Answer – )  Dhruv Manoj

Explanation: Dhruv Manoj, 12-year Indian origin student from Singapore won 2 gold medals in World Memory Championships held in Hong Kong. He is mastered in Roman memory technique of creating ‘memory palaces’. He won in the categories of ‘names and faces’ and ‘random words’ and beated 56 contestents in ‘kids category’.

9. In Which section of Indian Penal Code the transgender persons can register complaints of sexual harassment ?

         1) Section 255B
         2) Section 198D
         3) Section 354A
         4) Section 123C
         5) None of these

Answer – ) Section 354A

Explanation: The section 354A of Indian Penal Code was set by Delhi High court for transgender persons to register complaints of sexual harassment. This rule came after the petition by transgender student from Delhi University who made a complaint against male students who harrassed her. But police didn’t took her complaint. Section 354A of IPC deals sexual harassment and punishment of sexual harassment.

10. For Stray cattle, which Indian state approved to set up Gauvansh Ashray Asthals ?

         1) Madhya Pradesh
         2) Rajasthan
         3) Tamil Nadu
         4) Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Uttar Pradesh

Explanation: On January 1, 2019, Uttar Pradesh cabinet approved to set up temporary ‘Gauvansh ashray asthals’ to take care of stray cattle under urban and rural civic bodies.