Current Affairs January 02, 2019

1. On Which day DRDO day is observed ?

         1) 31st December
         2) 2nd January
         3) 30th December
         4) 1st January
         5) None of these

Answer – 4 ) 1st January

Explanation: DRDO (Defence Research and Development Organisation) day is celebrated on January 1 every year. It works under Development of Ministry of Defence and Department of Defence Research. The Chairman of DRDO is Dr.G. Satheesh Reddy. DRDO was established in 1958 along with 10 laboratories to develop defence sector research.

2. On December 17, 2018, ____________ food delivery boy saved 10 people from fire accident at ESIC hospital in Mumbai and he was awarded with Rs. 1,00,000 for his great effort.

        1) Siddrameshwar Siddharam Humanabade
        2) Nitesh Lade
        3) Pratheek Banerjee
        4) Lagnajith Roy
        5) None of these

Answer – 1 ) Siddrameshwar Siddharam Humanabade

Explanation: On 17 December 2018, Siddrameshwar Siddharam Humanabade, food delivery boy who saved 10 people from the fire accident at ESIC hospital at Mumbai. On 1 January 2019, he was awarded with Rs. 1,00,000 for his bravery effort and it was given by Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State for Labour and Employment.

3. Who is the new Chairman of Railway Board ?

         1) Pooja Badola
         2) Vinod Kumar Yadav
         3) Satish Jain
         4) Ashish Kumar
         5) None of these

Answer – 2 ) Vinod Kumar Yadav

Explanation: Vinod Kumar Yadav is newly appointed as Chairman of Railway Board who is SCR (South Central Railway) general manager. As a General Manager, he led SCR to a creditable performance and he replaced Ashwani Lohani.

4. Which woman cricketer is named as captain of T20 team 2018 by ICC (International Cricket Council) ?

         1) Smriti Mandhana
         2) Mithali Raj
         3) Shamima Sultana
         4) Harmanpreet Kaur
         5) None of these

Answer – ) Harmanpreet Kaur

Explanation: On 31 December 2018, the ICC (International Cricket Council) announced that Harmanpreet Kaur of India is appointed as captain of T20 over match. For Women’s ODI, Suzie Bates of New Zealand is named as captain of 50 over side.

5. Which dancer will be honoured with National Nritya Shiromani award ?

         1) Anindita Neogy Anaam
         2) Rukmani Sharma
         3) Sharon Joy
         4) Rithvika Mittal
         5) None of these

Answer – ) Anindita Neogy Anaam

Explanation: Anindita Neogy Anaam, a US-based Kathak dancer who will be honoured with National Nritya Shiromani award for encouraging the Kathak dance across the world. The award would be given to her on January 2nd 2019, the opening day of 10th Cuttack Mahotsav: International Dance and Music festival in Cuttack. This award is given to best Indian Classical dance and musicians performers of India and abroad.

6. On Januray 1, 2019, A new ‘GAFA Tax’ (Google, Apple, Facebook, Amazon) to confirm that these companies pays a fair share of taxes in Europe is introduced by which country ?

         1) France
         2) Switzerland
         3) Italy
         4) Germany
         5) None of these

Answer – ) France

Explanation: On January 1, 2019, a new ‘GAFA tax’ which is named after largest internet technology companies Google, Apple, Facebook, Amazon was introduced by France government, to confirm that these global companies pays good share of taxes for their business in Europe. This new tax would raise 500 million euros in 2019 and it was opposed by some countries like Ireland, Google and Apple headquarters. While other countries are planning to launch this new digital tax scheme.

7. Which countries announced to officially quit UNESCO ?

         1) Iran and Qatar
         2) United States and Israel
         3) Russia and Qatar
         4) Japan and UK
         5) None of these

Answer – ) United States and Israel

Explanation: United States and Israel officially announced that they quit the UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) at the end of 2018. UNESCO was found after World War II to encourage peace and improve education for girls, media freedom, understanding Holocaust horrors. From 2011, Israel and US stopped paying dues after Palestine joined as member state.

8. Which Bank’s core services is partially restricted by RBI’s PCA (Prompt Corrective Action) framework ?

         1) Investment
         2) Issuing Cheque
         3) Lending
         4) Fixed Deposit
         5) None of these

Answer – )  Lending

Explanation: Under RBI’s PCA framework, imposed restricted on lending of 11 out of 21 Indian PSB (public sector banks).

9. To which country, Germany approved USD 8 billion rail and road tunnel link ?

         1) Denmark
         2) Swedan
         3) Italy
         4) Britain
         5) None of these

Answer – ) Denmark

Explanation: To link Denmark and Germany by rail and road tunnel, the German authorities gave their approval to USD 8 billion. It is 19 km Fehmarnbelt link, connects Danish island of Lolland to island of Fehmarn on German side completed 2024. It is partly funded by European Union.

10. On 1 January 2019, Kedar Khan passed away who is a famous writer and ______ ?

         1) Journalist
         2) Politician
         3) Actor
         4) Hockey Player
         5) None of these

Answer – ) Actor

Explanation: Veteran actor-writer Kader Khan passed away in Canada at age of 81 on 1 January 2019. He was a screenwriter and wrote dialogues more than 250 movies. His debut movie is “Daag” in 1973 with Rajesh Khanna.