Current Affairs January 01, 2019

1. Mention the island of Andaman & Nicobar which is renamed as Netaji Island ?

         1) Ross Island
         2) Andrews Island
         3) Neil Island
         4) Havelock Island
         5) None of these

Answer – 1 ) Ross Island

Explanation: Ross Island of Andaman & Nicobar was renamed as Netaji Subhash Chandra Bose Island. Along with this Neil Island, Havelock Island is also renamed as Shaheed Dweep and Swaraj Dweep respectively. The announcement of renaming the islands was given by Indian PM Modi at a event in Port Blair.

2. On 30th December 2018, Which player became as highest international wicket-taker of 2018 with 78 wickets ?

        1) Kuldeep Yadav
        2) Adil Rasheed
        3) Jasprit Bumrah
        4) Kagiso Rabada
        5) None of these

Answer – 3 ) Jasprit Bumrah

Explanation: Jasprit Bumrah, Indian fast bowler became as the highest international wicket-taker of 2018 with 78 wickets. In third Test Match against Australia, he took 9 wickets and made a record.

3. In which place the 42nd Indian Social Science Congress (ISSC) as held ?

         1) Kolkata
         2) Bhubaneswar
         3) New Delhi
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – 2 ) Bhubaneswar

Explanation: On 27th December 2018, the 42nd ISSC-2018 (Indian Social Science Congress was held at KIIT University in Bhubaneswar, Odisha. The theme of this meet is ‘Human Future in Digital Era’ and it was inaugurated by Manipur governer Dr. Najma Heptulla.
It promotes Science of Nature-Humans-Society via multi disciplinary appraisal of current research and theory.

4. On December 31st 2018, Who won 3rd term as Prime Minister of Bangladesh ?

         1) Sheikh Hasina
         2) Abu Thahir Bhutto
         3) Abdul Salam Khan
         4) Mohammed Abdul Hamid
         5) None of these

Answer – ) Sheikh Hasina

Explanation: In Bangladesh election on December 31, 2018, PM Sheikh Hasina’s group won the election with majority as 3rd straight term.
They won 287 out of 298 seats. The opposite party won 6 seats who boycotted last poll in 2014.

5. Name the new CIC (Chief Information Commissioner) of India in 2018?

         1) Neeraj Kumar Gupta
         2) Vanaja N. Sarna
         3) Sudhir Bhargava
         4) Yashwardhan Kumar Sinha
         5) None of these

Answer – ) Sudhir Bhargava

Explanation: Sudhir Bhargava is appointed as new Chief Information Commissioner by Central Government. With him other 4 information commissioners are appointed.

6. On December 30, 2018, Which Indian wicket-keeper became the first player to take 20 catches in Test series ?

         1) R Ashwin
         2) Dinesh Karthick
         3) Prithvi Shaw
         4) Rishabh Pant
         5) None of these

Answer – ) Rishabh Pant

Explanation: Rishabh Pant, Indian wicket-keeper who is the first player to take 20 catches in Test Series. He took 11 catches 6 in 1st inning and 5 in 2nd innings against Australia 3rd Test Match. He broke the record of Wriddhiman Saha who took 10 catches in a match. Pant reached this record in just 3 matches.

7. On 29th December 2018, Which Portuguese airline introduced single-use plastic free flight ?

         1) Orbest
         2) Hi Fly
         3) White Airways
         4) EuroAtlantic
         5) None of these

Answer – ) Hi Fly

Explanation: On 29th December 2018, “Hi Fly” Portuguese airline introduced single-use plastic free flight. While on board, no plastic containers, stirrer, plastic cups were used. This flight started its journey from Lisbon to Natale, Brazil without using single piece of plastic.

8. On 29 December 2018, ______________ issued guidelines for government to monitor about the grocery operators, online food, food delivery platforms.

         1) Ministry of Health and Family Welfare
         2) Controller of Certifying Authorities (CCA)
         3) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
         4) Indian Standards Organisation (ISO)
         5) None of these

Answer – )  Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

Explanation: FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India), national food regulator issued guidelines for government to monitor about the grocery operators (Bigbasket, Grofers), food delivery platforms (Swiggy, Zomato) and online food. Some of the guidelines to be followed: Fresh food should be delivered to customers, It should followed all FSSAI Act before provided to customers, Expiry of the food should be mentioned and maintained at delivery time.

9. Norman Gimbel, lyricist belongs to ______________ who recently passed away. He won the Oscar and Grammy Award.

         1) France
         2) Germany
         3) Italy
         4) United States
         5) None of these

Answer – ) United States

Explanation: Norman Gimbel, a famous lyricist who won the Oscar & Grammy Award belongs to United States. He passed away on 17th December 2018 in Newyork. He wrote english lyrics for ‘The Girl from Ipanema’ which is Brazilian bossa nova melody. He gave hit songs like “I got a name”, “Killingn me softly with his song”.

10. Mention the India’s first Railway Station which’s entrance is to be modeled like airport ?

         1) Ranchi, Jharkhand
         2) Habibganj, Madhya Pradesh
         3) New Delhi, Delhi
         4) Patna, Bihar
         5) None of these

Answer – ) Habibganj, Madhya Pradesh

Explanation: IRSDC (Indian Railway Station Development Corporation) will build the 50 world class railway stations with entrances modeled like airport which is like expensive retail spaces for passengers to wait. It will be completed by 2022. Habibganj railway station in Madhya Pradesh was the 1st India’ Railway Station to be developed on the lines of Germany’s Heidelberg railway station in PPP mode by IRSDC, in February 2019.