Current Affairs February 28, 2019

1. Mention the theme of 14th Agricultural Science Congress held at New Delhi ?

         1) Partnering for change, engaging the world
         2) Strengthening Agriculture and Maritime Cooperation
         3) Innovations for Agricultural Transformation
         4) Resilient and Innovative Agriculture Transformation
         5) None of these

Answer – 3 ) Innovations for Agricultural Transformation

Explanation:  The theme of the event was “Innovations for Agricultural Transformation” and it is central to the national complementary pledges of building a New India and Doubling Farmers’ Income by 2022. The 14th Agricultural Science Congress was organized by National Academy of Agricultural Sciences (NAAS) in collaboration with the Indian Council of Agricultural Research(ICAR) and Indian Agricultural Research Institute at National Agricultural Science Complex (NASC) in New Delhi from 20th to 23rd February 2019.

2. During National Youth Parliament Festival 2019, which of the following app was launched by PM Modi ?

        1) Seva App
        2) Khelo India App
        3) MyGov App
        4) UMANG App
        5) None of these

Answer – 2 ) Khelo India App

Explanation: The Sports Authority of India launched the “Khelo India” app at the event which provides services like locating sports facilities, rules of games and fitness checking level of users.

3. In world, the ranking of Indian Aviation Industry is ____________.

         1) 10th
         2) 4th
         3) 3rd
         4) 6th
         5) None of these

Answer – 3 ) 3rd

Explanation: In Civil aviation market, India is the world’s 3rd in the ranking.

4. Name the new President of Nigeria from the following ?

         1) Ibrahim Babangida
         2) Goodluck Jonathan
         3) Yemi Osinbajo
         4) Muhammadu Buhari
         5) None of these

Answer – ) Muhammadu Buhari

Explanation: Mumhammadu Buhari, Nigerian President who is a member of the governing All Progressives Congress party has been re-elected for 2nd term.

5. The Scheme SHREYAS was launched by Union Minister __________________.

         1) Prakash Javadekar
         2) Piyush Goyal
         3) Harsh Vardhan
         4) Ravi Shankar Prasad
         5) None of these

Answer – ) Prakash Javadekar

Explanation: The scheme SHREYAS ‘Scheme for Higher Education Youth in Apprenticeship and Skills’ was launched by the Union minister Prakash Javadekar for providing industry apprenticeship opportunities to fresh graduates.

6. ICC Women’s T20 World Cup 2020 will be hosted by which country ?

         1) India
         2) Australia
         3) Bangladesh
         4) NewZealand
         5) None of these

Answer – ) Australia

Explanation: The 7th ICC Women’s T20 World Cup tournament 2020 is scheduled to be held in Australia between 21 February and 8 March 2020.

7. What is QRSAM , which is recently successfully test-fired Indian missile from Odisha coast ?

         1) Air to Air Missile
         2) Supersonic Crusie Missile
         3) Surface to Surface Missile
         4) Surface to Air Missile
         5) None of these

Answer – ) Surface to Air Missile

Explanation: On 26th February 2019, QRSAM (Quick Reaction Surface to Air Missile) was tested successfully fired short range off Odisha coast.

8. The World’s 1st Ultra-Converged Broadband Product was launched by Tejas Networks at ___________.

         1) First Global Conference on Air Pollution and Health,Geneva
         2) Mobile World Congress, Barcelona
         3) World Sustainable Development Summit,New Delhi
         4) First global conference on Blue Economy,Nairobi
         5) None of these

Answer – ) Mobile World Congress, Barcelona

Explanation: At Mobile World Congress(MWC), Barcelona, the Tejas Networks launched its broadband access product which provides both wireline as well as wireless broadband services from a single integrated platform by Mr. Anshu Prakash, Additional Secretary, Department of Telecom, Government of India.

9. With which country India performed “Sampriti 2019” a joint military exercise ?

         1) Iran
         2) Bhutan
         3) Bangladesh
         4) Myanmar
         5) None of these

Answer – ) Bangladesh

Explanation: The “Sampriti 2019” Indo-Bangladesh joint military exercise is scheduled to held at Tangail in Bangladesh from 02 March to 15 March 2019. The 14-day exercise is aimed to strengthen and broaden the aspects of inter-operability and co-operation between the Armies of both countries.

10. Among the following who is the author of the book “India in Distress” ?

         1) Mamata Banerjee
         2) Shashi Tharoor
         3) Sonia Gandhi
         4) Arvind Kejriwal
         5) None of these

Answer – ) Mamata Banerjee

Explanation: West Bengal CM Mamata Banerjee authored the book titled “India in Distress” which is launched by National Capital on February 27. So far she published 87 books.