Current Affairs February 27, 2019

1. The India-South Korea Business Symposium held in Seoul was addressed by ______________.

         1) Sushma Swaraj
         2) Suresh Prabhu
         3) Ram Nath Kovind
         4) Narendra Modi
         5) None of these

Answer – 4 ) Narendra Modi

Explanation:  PM Narendra Modi addressed the India-South Korea Business Symposium held in Seoul on 21st February 2019 and also he launched the India-Korea Startup Hub.

2. Who was conferred with Gandhi Peace Prize for 2018 ?

        1) Yohei Sasakawa
        2) Akshaya Patra Foundation
        3) Vivekananda Kendra
        4) Sulabh International
        5) None of these

Answer – 1 ) Yohei Sasakawa

Explanation: Yohei Sasakawa was conferred with the Gandhi Peace Prize 2018 who is forefront of many philanthropic initiatives. He worked to eliminate leprosy in India.

3. State Film Policy 2019 was approved by which state government ?

         1) Tamil Nadu
         2) Maharashtra
         3) Odisha
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – 3 ) Odisha

Explanation: The CM of Odisha approved the State Film Policy 2019 with an aim to promote Odia films and create a conducive eco-system for production of films in the region.

4. For the 1st time in 5 years which country imports Indian raw sugar ?

         1) Bangladesh
         2) Iran
         3) Japan
         4) Russia
         5) None of these

Answer – ) Iran

Explanation: Iran exports Indian raw sugar for the 1st time in 5 years which will be exported in March and April. The sanctions state that Iran isn’t permitted to be a part of the global financial system and can’t use US dollars for payments involving its oil sales. The delivery is happening after so many years owing to Iran’s struggles to secure food supplies due to sanctions imposed by the United States.

5. In which city the 4th Global Digital Health Partnership Summit was held ?

         1) Delhi
         2) Hyderabad
         3) Mumbai
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – ) Delhi

Explanation: The 4th Global Digital Health Partnership Summit was held in New Delhi and inaugurated by Union Minister of Health and Family Welfare J P Nadda along with Union IT Minister Ravi Shankar Prasad.

6. The new currency “RTGS dollar” was introduced by ______________ recently.

         1) Sierra Leone
         2) Morocco
         3) Turkey
         4) Zimbabwe
         5) None of these

Answer – ) Zimbabwe

Explanation: The RTGS(Real Time Gross Settlement) dollar was recently introduced by Zimbabwe, after the Reserve Bank of Zimbabwe announced measures to try and resolve a chronic monetary crisis. The currency was launched at an initial rate of 2.5 RTGS dollars per US dollar.

7. ____________ won the National e-Governance Award 2019.

         1) IRCTC Rail Connect
         2) UMANG
         3) mPassport Seva
         4) BHIM
         5) None of these

Answer – ) IRCTC Rail Connect

Explanation: Railway’s ticket booking mobile application – IRCTC Rail Connect mobile app won the National e-Governance Awards 2019. National e-Governance Awards will be presented by Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions Jitendra Singh. Railways collected revenue of over Rs 5,800 crore in 2018-19 (till December) through the App.

8. The World’s 1st Ultra-Converged Broadband Product was launched by Tejas Networks at ___________.

         1) First Global Conference on Air Pollution and Health,Geneva
         2) Mobile World Congress, Barcelona
         3) World Sustainable Development Summit,New Delhi
         4) First global conference on Blue Economy,Nairobi
         5) None of these

Answer – ) Mobile World Congress, Barcelona

Explanation: At Mobile World Congress(MWC), Barcelona, the Tejas Networks launched its broadband access product which provides both wireline as well as wireless broadband services from a single integrated platorm by Mr. Anshu Prakash, Additional Secretary, Department of Telecom, Government of India.

9. Which Indian chess player won the Cannes International Open Trophy 2019 ?

         1) Ravi Kumar
         2) Pier Luigi Basso
         3) Abhijeet Gupta
         4) Vishwanathan Anand
         5) None of these

Answer – ) Abhijeet Gupta

Explanation: On 24th February 2019, the Cannes International chess title was won by the Grandmaster Abhijeet Gupta by a full point after he settled for a quick 10 move draw in 9th and final round against Pier Luigi Basso.

10. Among the following who is the author of the book “India in Distress” ?

         1) Mamata Banerjee
         2) Shashi Tharoor
         3) Sonia Gandhi
         4) Arvind Kejriwal
         5) None of these

Answer – ) Mamata Banerjee

Explanation: West Bengal CM Mamata Banerjee authored the book titled “India in Distress” which is launched by National Capital on February 27. So far she published 87 books.