Current Affairs February 26, 2019

1. Mention the theme of World Thinking Day ?

         1) Perception
         2) Leadership
         3) Wisdom
         4) Knowledge
         5) None of these

Answer – 2 ) Leadership

Explanation:  The theme of World Thinking Day 2019 is ‘Leadership’.Every year, Girl Scouts and Girl Guides celebrate the World Thinking Day on 22nd February. The day is significant as it was the birthday of Scouting and Guiding founder Lord Robert Baden-Powell and of Lady Olave Baden-Powell, his wife and World Chief Guide.

2. In Mumbai, the “National Action Plan-Viral Hepatitis” was launched by __________.

        1) Piyush Goyal
        2) Rajnath Singh
        3) Narendra Modi
        4) Ashwini Kumar Choubey
        5) None of these

Answer – 4 ) Ashwini Kumar Choubey

Explanation: In Mumbai, the “National Action Plan-Viral Hepatitis” was launched by Minister of State for Health and Family Welfare, Ashwini Kumar Choubey in the presence of Amitabh Bachchan, goodwill ambassador for hepatitis. In India, it is estimated that there are 4 crore people suffering from Hepatitis B and 0.6-1.2 crore people suffering from Hepatitis C.

3. At 91st Academy Awards, which movie has won the Best Picture Award ?

         1) Roma
         2) Green Book
         3) Bohemian Rhapsody
         4) The Favourite
         5) None of these

Answer – 2 ) Green Book

Explanation: At 91st Academy Awards at the Dolby Theater in Los Angeles on February 25, 2019, the film “Green Book” an american biographical comedy-drama film won the Best Picture Award.

4. Name the gas that has been converted into electricity by scientists using bacteria ?

         1) Methane
         2) Butane
         3) Sulphur Dioxide
         4) Nitrogen Oxide
         5) None of these

Answer – ) Methane

Explanation: Using bacteria to turn Methane into electricity was found by the scientists at Pennsylvania State University in US where they created fuel cell which is powered by Bacteria and converts the greenhouse gas into electricity.

5. According to the survey which Indian state ranked 1st in highest alcohol consumption among kids ?

         1) Rajasthan
         2) Bihar
         3) West Bengal
         4) Punjab
         5) None of these

Answer – ) Punjab

Explanation: Punjab ranks first in the list of highest alcohol consumption among children in India, according to a survey conducted by AIIMS New Delhi. 1.2 lakh children in the age group of 10-17 years from the state consume alcohol.

6. Which country topped the list according to the 2019 Passport Index ?

         1) Germany
         2) India
         3) UAE
         4) US
         5) None of these

Answer – ) UAE

Explanation: UAE is listed as top country in the Passport Index of 2019 which ranks almost 199 countries in the world based on their Visa-Free Scores and their ranking according to the UNDP human development index, showed that Indian passport has steadily strengthened in a period of 5 years from rank 77 in 2015 to 67 in 2019. The Tourism Ministry for India is also offering e-tourist visa facilities to 166 countries, by making several amendments in the e-visa regime of the country.

7. In 91st Academy Award, which Indian short movie has won the Oscar ?

         1) Udta Khwab
         2) Ek Chora Nadi Kinare
         3) Period. End of Sentence
         4) The Religion of the Blood
         5) None of these

Answer – ) Period. End of Sentence

Explanation: The “Period. End of Sentence”, a Indian short film won the Oscar award at 91st Academy Award

8. Among these following Indian railway lines which will be the world’s highest railway line ?

         1) Kanpur-Shimla-Leh railway line
         2) New Bilaspur-Manali-Leh railway line
         3) Chandigarh-Manali-Leh railway line
         4) Delhi-Shimla-Leh railway line
         5) None of these

Answer – ) New Bilaspur-Manali-Leh railway line

Explanation: The world’s highest railway line, the New Bilaspur-Manali-Leh railway line which will consist of total 30 stations. This rail line increases tourism and also help armed forces. It lies along the Indo-China border is expected to be completed by the year of 2022.

9. Which organization won the environmental excellence award ?

         1) ONGC
         2) IOC
         3) BHEL
         4) HAL
         5) None of these

Answer – ) ONGC

Explanation: The Energy and Environment Foundation Global Clean Awards-2019 was won by Oil and Natural Gas Corporation(ONGC)’s Rajahmundry Unit for efforts in Swachh Bharat Mission in New Delhi.

10. At Oscar Awards, Which is the 1st super hero film to win “Best Original Score” Award ?

         1) Wonder Woman
         2) Aquaman
         3) Black Panther
         4) Avengers: Infinity War
         5) None of these

Answer – ) Black Panther

Explanation: The 1st superhero film to win “Best Original Score” Award is “Black Panther” at Oscars Award. In Product Design category, Hannah Beachler and Jay Hart became the 1st African-Americans to win Oscar for Black Panther.