Current Affairs February 25, 2019

1. The boat ambulance service for remote areas has been launched by _________state government.

         1) Odisha
         2) Goa
         3) Kerala
         4) Rajasthan
         5) None of these

Answer – 1 ) Odisha

Explanation:  The boat ambulance service for remote areas has been launched by the Odisha government. This new facility is hope for residents who live in far-flung areas, river-locked pockets of the state, making it easier for them to reach the hospitals. The project, which costs around ₹5.40 crore, reportedly includes six boat ambulances and 60 jetties with walkway.

2. From the following name the only Indian company to make it to “50 Most Innovative Companies” list ?

        1) TCS
        2) Infosys
        3) Jio Saavn
        4) Wipro
        5) None of these

Answer – 3 ) Jio Saavn

Explanation: Jio Saavn is the only Indian company to have made into the list. Jio Saavn– an India-based global audio and music that it scored the 1st rank among Indian companies and 28th rank globally in the 2019 list of “50 Most Innovative Companies”.

3. In which city the Future of Indian Banking conference was held ?

         1) Bangalore
         2) Hyderabad
         3) Chandigarh
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – 4 ) Delhi

Explanation: On 22nd February 2019, NITI Aayog co-hosted a conference on “The Future of Indian Banking” in New Delhi.

4. A naval military exercise ‘Velayat 97’ from Persian Gulf to Indian Ocean was conducted in ___________.

         1) Iran
         2) Oman
         3) Turkey
         4) Saudi Arabia
         5) None of these

Answer – ) Iran

Explanation: A “Velayat 97” was conducted by the Iranian naval force has started a massive 3-day drill across 2 million square kilometers of sea between the Straits of Hormuz and the Indian Ocean. Iran has upped tensions with Saudi Arabia after a terror attack in southeasteren Iran which Tehran blamed partly on Riyadh.

5. Which of the following film won the Best Foreign Film in Oscar 2019 ?

         1) Capernaum
         2) Roma
         3) Cold War
         4) Shoplifters
         5) None of these

Answer – ) Roma

Explanation: “Roma” Mexico’s film won the Best Foreign language film award at Oscars.

6. Name the Scheme launched to promote tech entrepreneurship in 3rd Edition of VIVID 2019 ?

         1) Technology based Employment Generation (TEG) Scheme
         2) Indian Technology Leadership Initiative Scheme
         3) Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0) Scheme
         4) New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) Scheme
         5) None of these

Answer – ) Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0) Scheme

Explanation: The Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0) Scheme was launched to promote tech entrepreneurship in 3rd Edition of “VIVID-Vision Insight and Voices as India goes Digital”- the District Informatics Officer (DIO) meet, was organised by National Informatics Centre (NIC) from 21st to 22nd February, 2019.

7. Name the 1st female ambassador of Saudi Arabia to United States ?

         1) Reema bint Bandar Al Saud
         2) Hatoon kadi
         3) Lubna Olayan
         4) Haifaa Al Mansour
         5) None of these

Answer – ) Reema bint Bandar Al Saud

Explanation: Princess Rima Bin Bandar was appointed as Saudi Arabia’s ambassador to US. She is the 1st woman ambassador.

8. From the following who won the 1st Indian woman to won the Future for Nature 2019 Award ?

         1) Manpreet Singh
         2) Roshni Mukherjee
         3) Divya Karnad
         4) Neeta Desai
         5) None of these

Answer – ) Divya Karnad

Explanation: Dr Divya Karnad, lecturer at Asoka University has became the 1st woman and 2nd Indian to receive the Global Future for Nature Award 2019 on her work on marine conservation.

9. Thailand and _________ hosted the Cobra Gold Military Exercises.

         1) United States
         2) Malaysia
         3) South Korea
         4) Indonesia
         5) None of these

Answer – ) United States

Explanation: The Cobra Gold Military exercise was hosted by the Thailand and the United State, the biggest activity of its type in the Asia-Pacific region with 29 nations taking part as participants or observers. Apart from the 2 countries, 7 countries who participated in the exercise were India, Singapore, Japan, China, Indonesia, Malaysia and South Korea.

10. Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat launched a helpline number for quick redressal of public complaints. Mention that helpline number ?

         1) 1895
         2) 1905
         3) 1890
         4) 1900
         5) None of these

Answer – ) 1905

Explanation: The helpline number for lodging complaints is 1905 launched by Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat at the IT Park in Dehradun for quick redressal of public complaints. Currently, 10 people have been deployed at the call centre. To deal with the redressal issues, call centres shall be open from 8am to 10pm.