Current Affairs February 24, 2019

1. Digital platform for Agro land conversion was launched by which state government ?

         1) Gujarat
         2) Tamil Nadu
         3) Karnataka
         4) Punjab
         5) None of these

Answer – 3 ) Karnataka

Explanation:  Digital platform for the speedy processing of land records has been introduced by the Karnataka government. The newly launched eco-system will complete the required process within 60 days. This process will allow people who want to convert their agricultural land for commercial purpose.

2. In which state, the Justice Uma Nath Singh appointed as the 1st Lokayukta ?

        1) Nagaland
        2) Sikkim
        3) Meghalaya
        4) Manipur
        5) None of these

Answer – 1 ) Nagaland

Explanation: Justice Uma Nath Singh took the oath as the first lokayukta of Nagaland on 22nd February 2019. His tenure would last for a period of 5 years or until he turns 70, whichever occurs earlier. He was formerly the Chief Justice of Meghalaya High Court.

3. Serum Institute of India launched the Swasth Immunised India campaign and Mention the ambassador of this campaign ?

         1) Evelyn Sharma
         2) Kareena Kapoor Khan
         3) Sushmita Sen
         4)Amitabh Bachchan
         5) None of these

Answer – 2 ) Kareena Kapoor Khan

Explanation: Serum Institue of India appointed Actress Kareena Kapoor Khan as ambassador for the Swasth Immunised India campaign, says educating the women will help in spreading awareness, about the initiative of child vaccination in the most impactful way.

4. __________________ head of the CBDT panel to help bring down tax litigation ?

         1) Varun Jain
         2) KS Das
         3) Mohit Kumar
         4) Sanjeev Sharma
         5) None of these

Answer – ) Sanjeev Sharma

Explanation: Sanjeev Sharma, income tax commissioner who is head of the Central Board of Direct Taxes which formed a 4 member committee to look into the matter of taxation related pain points and submit its final report and recommendations by mid-March 2019.

5. In which state the Anti-drug cell will be opened soon in every school and college ?

         1) Uttar Pradesh
         2) Uttarakhand
         3) Jharkhand
         4) Assam
         5) None of these

Answer – ) Uttarakhand

Explanation: In Uttarakhand, Anti-drug cell will be opened soon in every school and college.It will be coordinated from the police station to the SSP. Director General of Police Anil Kumar Rathodi that against the intoxicants in the state, the police will set up an anti-drug cell in every school, college and youth institutions.

6. The year-long state of emergency was declared by which country recently ?

         1) Yemen
         2) Iran
         3) Pakistan
         4) Sudan
         5) None of these

Answer – ) Sudan

Explanation: In Sudan, a state of emergency was declared by Sudan President Omar al-Bashir on 22nd February 2019. It was due to continuous protests by the general public since 19 December who were furious by the mismanagement of the nation’s economy and wanted the leader to step down. The government was dissolved at both the cabinet and local levels.

7. What is the estimation of India which needs airports to handle at least 1.1 billion passengers according to India’s ‘Vision 2040’ document with the theme “Flying for all” ?

         1) 200
         2) 100
         3) 400
         4) 300
         5) None of these

Answer – ) 200

Explanation: According to India’s Vision 2040 document with the theme “Flying for all” estimates that India will need 200 airports with an investment of USD 40 to 50 billion to handle atleast 1.1 billion passengers flying.

8. To address public health issues, which IIT has tied up with Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) ?

         1) IIT-Kanpur
         2) IIT-Bombay
         3) IIT-Madras
         4) IIT-Indore
         5) None of these

Answer – ) IIT-Madras

Explanation: Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) is an autonoumous institute of Department of Biotechnology which is under Ministry of Science and Technology. IIT-Madras has entered into an agreement with THSTI to address public health issues and predict adverse pregnancy outcomes using technology.

9. In Varanasi, the Virtual Experiential Museum was inaugurated by _______________.

         1) Venkaiyah Naidu
         2) Ram Nath Kovind
         3) Narendra Modi
         4) RajNath Singh
         5) None of these

Answer – ) Narendra Modi

Explanation: PM Narendra Modi inaugurated the Virtual Experiential Museum at Man Mahal, a centrally-protected observatory under the Archeological Survey of India. It displays several cultural aspects of the city of Varanasi by using latest virtual reality technology and established by the National Council of Science Museum (NCSM).

10. Khusi scheme at Rs 466 Crore has been launched by which state government aims to improve menstrual hygiene among adolescent girl ?

         1) Tamil Nadu
         2) West Bengal
         3) Maharashtra
         4) Odisha
         5) None of these

Answer – ) Odisha

Explanation: The Khusi scheme was approved by the Odisha government, in the Cabinet meeting chaired by Chief Minister Naveen Patnaik, aimed at improving menstrual hygiene among adolescent girl students in the state, with an outlay of Rs 466.08 crore over a period of 5 years. Each girl student will be provided with 18 belt-less sanitary napkins per month.