Current Affairs February 23, 2019

1. The theme of 8th World Corporate Social Responsibility Congress is ___________________.

         1) Responsible Growth:Inclusive Development
         2) Sustainable Development Goals(SDGs)
         3) Change for Sustainability
         4) Measuring the Success of CSR
         5) None of these

Answer – 2 ) Sustainable Development Goals(SDGs)

Explanation:  Theme of the year 2019 is ‘Sustainable Development Goals(SDGs)’ to focus on corporate strategies,innovation, and strategic alliances. 8th World CSR Congress held between Feb 17 and Feb 18 ,2019 in Mumbai, Maharashtra. World Corporate Social Responsibility Congress (World CSR Congress 2019) is one of the admired meetings which promote Entrepreneurship, Social Responsibility, Sustainability and Social Development..

2. On which date, the Statehood Day was celebrated by the Arunachal Pradesh and Mizoram ?

        1) February 20
        2) February 21
        3) February 23
        4) February 22
        5) None of these

Answer – 1 ) February 20

Explanation: On 20th February 2019, Mizoram and Arunachal Pradesh celebrated their 32nd and 47th Statehood Day respectively with numerous cultural events and sports meet.

3. In Laureus World Sports Awards 2019, Who received the award for sportswoman of the year ?

         1) Naomi Osaka
         2) Simone Biles
         3) Alex Morgan
         4) Alex Morgan
         5) None of these

Answer – 2 ) Simone Biles

Explanation: In Laureus World Sports Awards 2019, Simone Biles (USA) Gymnastics received the Sportswoman of the Year Award on 18th February 2019.

4. The 12th edition of Aero India show 2019 was held at _____________.

         1) Kochi
         2) Chennai
         3) Kolkata
         4) Bengaluru
         5) None of these

Answer – ) Bengaluru

Explanation: In Bengaluru, the 12th edition of the country’s biennial air show and aviation exhibition – Aero India 2019 – was launched at Air Force Station Yelahanka on February 20. This year, there are 403 registered exhibitors, of which 238 are Indian companies and 165 foreign companies.

5. In which state the Mithi Kranti Yojna is launched ?

         1) Punjab
         2) Uttar Pradesh
         3) Jharkhand
         4) Assam
         5) None of these

Answer – ) Jharkhand

Explanation: The Jharkhand government launched the new scheme named as Mithi Kranti Yojna and given approval for the scheme of 100 crores for the launch of the sweet revolution. It is giving a grant of 80 thousand rupees, while you will get a payment of 20 thousand rupees.

6. The India-Argentina Business forum hosted in which state ?

         1) New Delhi
         2) Karnataka
         3) WestBengal
         4) Maharashtra
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: In New Delhi, the India-Argentina Business Forum was held and Suresh Prabhu, Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation. India wants to partner with Argentina in its efforts to become a USD 5 trillion economy by 2025.

7. Which Indian Board will manufacture the Dhanush Long Range Artillery Guns ?

         1) Ordnance Factory Board
         2) Tata Group
         3) Hindustan Aeronautics Ltd
         4) Bharat Forge
         5) None of these

Answer – ) Ordnance Factory Board

Explanation: Dhanush Long Range Artillery Guns will be manufactured by the Ordnance Factory Board (OFB) which received a clearance from the Indian Army and defence Ministry for production.

8. The _______________ state government launched its flagship ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’.

         1) Chhattisgarh
         2) Madhya Pradesh
         3) Jharkhand
         4) Rajasthan
         5) None of these

Answer – ) Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh state government CM Kamal Nath has launched flagship ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youths from Economically Weaker Sections (EWS). The purpose of the scheme is to empower the unemployed youth candidates.

9. The Scheme for Adolescent girls (SAG) which focuses on girls aged between 11 to 14 was launched by which of the following state ?

         1) Assam
         2) Bihar
         3) Uttarkhand
         4) Uttar Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Uttar Pradesh

Explanation: The Scheme for Adolescent girls (SAG) was launched by the Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath. The state government also decided to observe Adolescent girls day on 8th of every month at Anganwadi centres across the state. The scheme focuses on girls aged between 11 to 14 years who have left studies and will take steps for proper nutrition and special care for them.

10. Name the 1st Indian Woman who was honoured with “Global Future of Nature Award” for her work on Marine conservation ?

         1) Anushka Sharma
         2) Anandi Gopal Joshi
         3) Divya Karnad
         4) Indra Nooyi
         5) None of these

Answer – ) Divya Karnad

Explanation: Divya Karnad, Ashoka University teacher and Wipro Sustainable Fellow became the First Indian Woman to be honoured with the “Global Future of Nature Award” for her work on marine conservation. After Dr. Charudutt Mishra she was the 2nd Indian to receive this award..