Current Affairs February 22, 2019

1. Which country introduced the world’s 1st female Artificial Intelligence news anchor ?

         1) India
         2) Japan
         3) China
         4) USA
         5) None of these

Answer – 3 ) China

Explanation:  Xinhua, Chinese news agency introduced the world’s 1st female AI news anchor Xin Xiaomeng. Earlier, Xinhua also developed Qiu Hao, the world’s first male AI news anchor at the World Internet Conference in Wuzhen held in November 2018. Xin Xiaomeng has been developed in collaboration with Sogou Inc, a search engine company.

2. __________ has been ranked by the Top Employers Institute as global Top Employer for the fourth year in a row.

        1) Microsoft
        2) TCS
        3) Apple
        4) Google
        5) None of these

Answer – 2 ) TCS

Explanation: Tata Consultancy Services (TCS) has been ranked by the Top Employers Institute as global Top Employer for the fourth year in a row. TCS has the most employee-friendly workplace policies, good work culture and has done large investments for the skill development of its 4.17 lakh employees globally. TCS the only firm among the top 10 IT services brands which has received this certification.

3. Among the following, which is the India’s 1st self-made fighter jet Light Combat Aircraft ?

         1) Aryabhatt
         2) Agni
         3) Brahmos
         4) Tejas
         5) None of these

Answer – 4 ) Tejas

Explanation: Light Combat Aircraft Tejas or LCA Tejas was the India’s 1st self-made fighter jet is used by the Indian Air Force. On February 20, Tejas Mark-1 was awarded Final Operational Certificate status by Indian Aeronautical Development Agency.

4. KALIA Chhatra Bruti scholarship was launched by _____________ state government.

         1) Odisha
         2) Assam
         3) Punjab
         4) Jharkhand
         5) None of these

Answer – ) Odisha

Explanation: KALIA Chhatra Brutti Scholarship was launched by Odisha CM Naveen Patnaik at the Secretariat for the children of KALIA Scheme beneficiaries, who are studying and aspiring for technical and professional education. KALIA (Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation).

5. Which company received the production of 114 ‘Dhanush’ artillery guns ?

         1) Bharat Dynamics Limited
         2) BEML Limited
         3) Ordnance Factory Board
         4) Hindustan Aeronautics Limited
         5) None of these

Answer – ) Ordnance Factory Board

Explanation: Ordnance Factory Board (OFB) received the clearance for bulk production of 114 ‘Dhanush’ artillery guns. It has an inertial navigation-based sighting system, auto-laying facility, on-board ballistic computation and an advanced day and night direct firing system. It is the first long-range artillery gun to be produced in India.

6. Indian government signed MoU with ____________ University for research on environment issues.

         1) Russia
         2) U.S
         3) Srilanka
         4) Canada
         5) None of these

Answer – ) Canada

Explanation: Indian Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the University of British Columbia (UBC), Canada for next 10 years to explore opportunities for collaborations in the field of Forestry Science and to work on various environmental issues like Climate Change, Forest Resource Management and Wildlife.

7. In which state the 17th Mega Food Park of India was launched ?

         1) Andhra Pradesh
         2) Tripura
         3) Tamil Nadu
         4) Manipur
         5) None of these

Answer – ) Tripura

Explanation: The 17th Mega Food Park in India was launched in Tripura which is inaugurated by the Union Minister of State for Food Processing Industries Sadhvi Niranjan Jyoti at Village Tulakona in Agartala.

8. The Festival of India has been started in ___________ country.

         1) Bhutan
         2) Myanmar
         3) Bangladesh
         4) Nepal
         5) None of these

Answer – ) Nepal

Explanation: “Festival of India”, a month-long has started in Kathmandu, Nepal which familiarize the new generation of the country about the similarities between two countries. It will held in Kathmandu and other cities from 19 February to 21st March and organised by Indian Embassy and Swami Vivekananda Cultural Centre.

9. Name the Indian who was honoured with Seoul Peace Prize in South Korea?

         1) Narendra Modi
         2) Sushma Swaraj
         3) Venkaiah Naidu
         4) Ram Nath Kovind
         5) None of these

Answer – ) Narendra Modi

Explanation: In South Korea, the PM Narendra Modi was honoured with the Seoul Peace Prize during his 2 day visit. It was announced on October 2018 by the Seoul Peace Prize Cultural Foundation.

10. Ajay Singh was appointed as the head of _________________ organisation.

         1) Boxing Federation of India
         2) AIBA Elite Foundation
         3) African Boxing Confederation
         4) European Boxing Confederation (EUBC)
         5) None of these

Answer – ) AIBA Elite Foundation

Explanation: Every year on February 20, the World Day of Social Justice was observed to create attentiveness about social justice based on gender, age, race, ethnicity, religion, culture or disability. Theme of 2019 – ‘If you want Peace and Development, Work for Social Justice’ to focuses on the goal of achieving full employment for the bottom 40 per cent of people and support for social integration. .