Current Affairs February 21, 2019

1. On which day the Mother Language Day is observed ?

         1) 19th February
         2) 20nd February
         3) 22nd February
         4) 21st February
         5) None of these

Answer – 4 ) 21st February

Explanation:  Since 21st February 2000, the International Mother Language Day has been observed to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism on every year. The theme of this year is “Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation”.

2. Which of the following SuperComputer was revealed by PM Modi in IIT-BHU ?

        1) Param Yuva 2
        2) SahasraT
        3) Param Shivay
        4) Aaditya
        5) None of these

Answer – 3 ) Param Shivay

Explanation: “Param Shivay” SuperComputer inaugurated by PM Modi at IIT-BHU. It was built at the cost of Rs 32.5 crore with 833 teraflop capacity.

3. By 2025, the National Policy on Electronics 2019 aims to reach ___________ turnover.

         1) $ 600 Billion
         2) $400 Billion
         3) $ 1 Trillion
         4) $ 500 Billion
         5) None of these

Answer – 2 ) $400 Billion

Explanation: The National Policy on Electronics 2019 (NPE 2019), proposed by the Ministry of Electronics and Information Technology was approved by the Union Cabinet that aims to achieve $400 billion by 2025 to promote domestic manufacturing and export for economic development.

4. Among these who won the 2019 Qatar Open Tennis Title ?

         1) Elise Mertens
         2) Garbine Muguruza
         3) Venus Williams
         4) Simona Halep
         5) None of these

Answer – ) Elise Mertens

Explanation: Elise Mertens from Belgium won the biggest title Qatar Open in Doha by beating top Simona Halep and it was her 1st WTA Premier-level crown.

5. In Mumbai, the VISION ZERO 3 days Conference was inaugurated by ____________.

         1) Ms. Rina Ray
         2) Shri Heeralal Samariya
         3) Shri Amitabh Kant
         4) Shri R. Subrahmanyam
         5) None of these

Answer – ) Shri Heeralal Samariya

Explanation: The 3 days Conference on the VISION ZERO was inaugurated by Heeralal Samariya, Secretary, Ministry of Labour and Employment. It was organized by Directorate General Factory Advice and Labour Institutes (DGFASLI), Ministry of Labour and Employment, German Social Accident Insurance (DGUV), Germany. Its relevance to Occupational Safety and Health was held in Mumbai.

6. __________________ appointed as new CEO of PayU India.

         1) Francisco D’Souza
         2) Sunil Mittal
         3) Anirban Mukherjee
         4) Shantanu Narayen
         5) None of these

Answer – ) Anirban Mukherjee

Explanation: Anirban Mukherjee appointed as CEO of PayU India who is present Co-Chief executive of Reliance Payments. The PayU India company has also highlighted the plan to double its loan book to about $2 billion over the next few years.

7. Mention the current President of Medical Council of India ?

         1) Jayshreeben Mehta
         2) Arun Sharma
         3) Antibiotics use in livestock
         4) Devi Shetty
         5) None of these

Answer – ) Jayshreeben Mehta

Explanation: The current President of Medical Council of India is Jayshreeben Mehta. The Medical Council of India grants recognition of medical qualifications, monitors medical practice and grants registration of medical practitioners,etc.

8. The Operation Digital Board is associated with ___________ purpose.

         1) Cyber Security
         2) Digitization of education
         3) Railway Tracking
         4) e-banking services
         5) None of these

Answer – ) Digitization of education

Explanation: Union Human Resources Development Ministry has launched Operation Digital Board on the lines of Operation Blackboard of 1987. The programme will be implemented in schools from this academic year to provide better digital education. The initiative will convert monologue classrooms into interactive ones.

9. India’s 1st humanoid robot ‘KP-BOT’ was introduced by ___________ state police into their force.

         1) Assam
         2) Uttar Pradesh
         3) Rajasthan
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – ) Kerala

Explanation: India’s 1st humanoid robot ‘KP-BOT’, gendered female was introduced by Kerala CM Pinarayi Vijayan into Kerala Police force at rank of Sub-Inspector.

10. Mention the theme of World Day of Social Justice ?

         1) Theme-‘If you want Peace and Development, Work for Social Justice’
         2) Theme-‘ Rights and Responsibilities’
         3) Theme-‘ Life and Dignity of the Human Person’
         4) Theme-‘ Dignity of Work and the Rights of Workers’
         5) None of these

Answer – ) Theme-‘If you want Peace and Development, Work for Social Justice’

Explanation: Every year on February 20, the World Day of Social Justice was observed to create attentiveness about social justice based on gender, age, race, ethnicity, religion, culture or disability. Theme of 2019 – ‘If you want Peace and Development, Work for Social Justice’ to focuses on the goal of achieving full employment for the bottom 40 per cent of people and support for social integration. .