Current Affairs February 20, 2019

1. In which city India’s 1st drainage-cleaning robot Bandicoot was introduced ?

         1) Kumbakonam
         2) Chennai
         3) Trichy
         4) Madurai
         5) None of these

Answer – 1 ) Kumbakonam

Explanation:  In Kumbakonam city, the India’s 1st drainage-cleaning robot Bandicoot was introduced at cost of Rs 18 lakh in Chennai. It is a semi-automatic robot can enter manholes for cleaning sewage lines with its robotic arm and is equipped with 5 night-vision cameras to relay the scenario underneath.

2. Which state government passed the bill to make Sanskrit as the second official language of the state ?

        1) Maharashtra
        2) NewDelhi
        3) Madhya Pradesh
        4) Himachal Pradesh
        5) None of these

Answer – 4 ) Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh state government passed a bill to make Sanskrit as the 2nd official language of the state on Feburary 16, 2019. Himachal Pradesh became the second state to adopt Sanskrit as the second official language of the state after Uttarakhand.

3. In aviation sector, which East Asian Country has signed an agreement for skilling Indian Youths ?

         1) Thailand
         2) China
         3) Singapore
         4) Japan
         5) None of these

Answer – 3 ) Singapore

Explanation: On 22 February 2019, India and Singapore will sign an agreement for skilling Indian youths in the aviation sector at the Aero India Show.

4. Name the author of the book “Simplicity & Wisdom” ?

         1) Ahmed Mourad
         2) Dinesh Shahra
         3) Ravi Subramanian
         4) Jeet Thayil
         5) None of these

Answer – ) Dinesh Shahra

Explanation: Dinesh Shahra, famous Industrialist and Philanthropist wrote the book titled “Simplicity & Wisdom” and launched by Keshari Nath Tripathi at Kumbh Mela 2019. The aim of this book is to offer saintly wisdom and guidance to lead a content and happy life.

5. “Micro Bachat” a new micro insurance plan was launched by ____________________.

         1) Life Insurance Corporation of India
         2) Policy Bazaar
         3) SBI Life Insurance
         4) ICICI Prudential Life Insurance
         5) None of these

Answer – ) Life Insurance Corporation of India

Explanation: LIC (Life Insurance Corporation) of India launched a new micro insurance plan “Micro Bachat”. It provides both protection and savings and is a regular premium, non-linked, participating endowment micro insurance plan. It provides coverage of up to 2 lakhs and is the first micro-insurance plan to do so. In case a policyholder dies, this plan would provide financial assistance to the family.

6. _________________, was the 1st woman President of Astronomical Society of India.

         1) Reita Faria Powel
         2) GC Anupama
         3) Arati Saha
         4) Anandibai Gopalrao Joshi
         5) None of these

Answer – ) GC Anupama

Explanation: GC Anupama, 1st woman President of Astronomical Society of India. It will be presided over by a woman in history. She is elected for 3 years of tenure.

7. Which following item was planned to launch One Health initiative to regulate the use by Indian Government ?

         1) Genetically Modified seeds
         2) Antibiotics use in Crops
         3) Antibiotics use in livestock
         4) Both (1) and (3)
         5) None of these

Answer – ) Antibiotics use in livestock

Explanation: Antibiotics use in livestock and poultry for feeding supplements, One Health initiative to regulate the use of antibiotics has been launched by Indian government.

8. In which Indian state the Agasthyarkoodam Peak is located ?

         1) Kerala
         2) Andhra Pradesh
         3) Odisha
         4) Karnataka
         5) None of these

Answer – ) Kerala

Explanation: Agasthyarkoodam peak is located between the border of states Kerala and Tamil Nadu. K Dhanya Sanal was the 1st woman to climb the peak 1,868 metre-high in January 2019. The mountain range is considered the holy abode of celibate sage Agastya Muni.

9. ____________ revealed its semi-heavy submarine named “Fateh”.

         1) Russia
         2) Israel
         3) Brazil
         4) Iran
         5) None of these

Answer – ) Iran

Explanation: Iran revealed its 1st Iranian made Semi-heavy submarine named “Fateh”(Conqueror in Persion) which is capable of being fitted with missiles. A homegrown defence industry has been developed by Iran, since 1992, which produces light and heavy weapons ranging from mortars and torpedoes to tanks and submarines.

10. Who is popularly known as “Grandfather of Climate Science” died in New York at age of 87 ?

         1) Rosalind Franklin
         2) Wallace Smith Broker
         3) Max Planck
         4) Francis Crick
         5) None of these

Answer – ) Wallace Smith Broker

Explanation: Wallace Smith Broker, who is known as ‘Grandfather of Climate Science’ died at New York at age of 87. He was the first scientist to recognize the Ocean Conveyor Belt which is said to have a major impact on climate including air temperature and rain patterns. He popularised the term ‘global warming’.